8 kortárs illusztrátor munkáin keresztül mutatjuk meg Budapest számtalan arcát

Minden művészt, legyen az fotós, festő, szobrász vagy épp költő, képesek megihletni fővárosunk rejtett kincsei, de kik azok a fiatal kortárs grafikusok és illusztrátorok, akik újra és újra megrajzolják Budapest ikonikus körvonalait?

Felső Boróka

Felső Boróka rajzain és printjein Budapest számos pillanata és épülete tetten érhető. Az első home office-hullám alkalmával megkérdezte követőit, nekik mi hiányzik leginkább Budapestből. A válaszok rajzokban keltek új életre, év végén pedig naptár készült belőlük. Boróka rajzai az újlipótvárosi Sarki Fűszeres kávéspoharain is rendre feltűnnek, háromrészes risoprint sorozatában az építész, Virág Csaba meglévő vagy már csak emléket őrző épületei előtt tiszteleg, köztük az Országos Villamos Teherelosztó Központnak, de szintén sorozatot szentelt Budapest ikonikus rózsaszín épületeinek.

Bíró Eszti

Bíró Eszti képein számtalanszor visszaköszönnek a budapesti pillanatok. Az idei év újdonságaként ezek az útközben lőtt képek otthon némi grafit és egy lágy akvarellréteg kíséretében mintha meséből kiragadott képkockaként elevenednének meg, szerethetővé téve Budapest néhol szürke és néptelen tereinek látványát.

blank

Majoros Zita

Majoros Zita képein a budapesti hidak és utcák útvesztői kelnek egészen új életre minimalista módon, és nem is gondolnánk, mennyire kifejezőek lehetnek a nyomtatott betűk alkotta panorámaképek. Mesés ötvözete ez az írásnak és képi megjelenítésnek, így számtalan ideig képesek vagyunk elidőzni egy-egy illusztrációja előtt. Zita, sokakkal ellentétben, van, hogy nem felfelé pillant, hanem inkább lefelé, oda, amin minden egyes nap járunk: ebből a perspektívából született meg a budapesti csatornafedelekből és a lábunk alatti csempékből készült printgyűjteménye, amely elbűvölő példája annak, mennyire sokszínű fővárosunk.

blank

Jen Barbara

Jen Barbara, alkotónevén barbsiegraphy letisztult, pasztellszínekkel újraálmodott képeslapjain visszaköszön egy-egy suhanó, ikonikus villamos, és felbukkan egy-egy mindenki által jól ismert fővárosi épület. A printek méretének köszönhetően akár zsebre is vághatjuk a fővárost, ráadásul ilyen képeslapokkal megörvendeztetni a távol élőket nemcsak annak öröm, aki kapja, hanem annak is, aki ebben az esetben küldi.

blank

Vidák Zsolt

Vidák Zsolt képeit röviden vagy hosszan nézegetve is csak egyre tudunk gondolni: mikor elevenednek meg végre és kelnek életre az Astorián sétálók, vagy épp mikor lép ki kicsiny boltjából a metróaluljáróban lévő kulcsmásolós emberke. A mindennap megélt pillanatok, az ismert vagy még ismeretlen városi részletek, és a naponta látott események egy egészen más színezetben, álomszerű megjelenítésben köszönnek vissza illusztrációiról.

blank

Nemes Anita

Nemes Anita a tökéletes példa arra, milyen mikor egy látkép többször is képes megihletni úgy az embert, hogy a végeredmény minden esetben megismételhetetlen és egyedi legyen. Minden képe kaland és játék, az alkotásokat pásztázó szemek ide-oda cikáznak, hogy minden apró részletét befogadhassák: vasárnap reggelek, a szoba kiadó rózsaszín kilátással, budapesti függőfolyosók és Judy pénztárcájának története Budapesten csak néhány a sok közül.

blank

Bogár Ágnes

Bogár Ágnes digitális nyomatain olyan budai, de többségében pesti épületek köszönnek vissza, mint a Párisi Nagyáruház, a Rózsavölgyi-ház, az Uránia mozi vagy épp a margitszigeti víztorony. Kilenc képének mindegyike a legapróbb részletekbe kalauzol minket a minták és motívumok által, élénk színei minden esetben harmonizálnak, és bármelyiket is választjuk, mindegyiknek jó helye lesz egy budapesti otthonban.

blank

Róth Anikó

Róth Anikó képei nemcsak a falakat, hanem határidőnaplók, táskák és pénztárcák elejét is rendületlenül díszítik, olyan életképekkel, mint az Astoria, a Dohány utcán robogó troli vagy a nagykörúti villamos, de visszakacsint róluk az óriáskerék és az utcai forraltborozás hangulata is. Talán a Margit híd egy esős, mégis meghitt hangulatú grafikája a személyes kedvencünk a nagyvárosi lét apró-cseprő pillanatképei közül, amelyeket olyan jó magunknál tartani.

blank