Online balettközvetítésekkel ünnepelhetjük a balett napját

Nem sokan tudják, de a balettművészeket az évben két alkalommal is ünnepelhetjük, a mai napon, február 2-án épp a 2014-ben kezdeményezett World Tutu Day-t. Még ha tütüszoknyát nem is viselünk, helyette színvonalas, online közvetített balettelőadásokkal ünnepelhetünk.

Győri Balett: PianoPlays

Február 2-án este 7 órától a Müpa Home a Győri Balett előadását közvetíti online, Velekei László koreográfiájában a rövid etűdökből felépülő produkció az örök érvényű szerelmet állítja középpontba és annak is számtalan arcát. Zenei kíséretet Liszt Ferenc és Richard Wagner zongoraművei szolgáltatnak, mindezt fiatalosan és lendületesen tolmácsolva. Az ingyenes és online előadást a Müpa Youtube-csatornáján és a honlapon is megtekinthetjük.

Balettpremier: Párizs lángjai

Február 6-án este online premierrel debütál a Párizs lángjai című klasszikus balettelőadás, melyet az Erkel Színház tűzött műsorára. Az előadás a francia forradalom idején játszódik, sodró erejű és tempójú szovjet balett. Az alkotók végül egy remekbe szabott balettdrámát hoztak létre, mely 44 év után kerül ismét műsorra, hiszen a budapesti Operában 1977-ben szerepelt utoljára. Most Michael Messerer újragondolt változatában kerül a Magyar Nemzeti Balett repertoárjára. A premierre a jegy.hu oldalán válthatunk belépőjegyet.

Szegedi Kortárs Balett: Carmina Burana

A Táncszínház ON február 23-án tűzi online műsorára a Szegedi Kortárs Balett által megjelenített, emlékezetes Carmina Burana előadását, melynek jellegzetes dallamai aligha felejthetők. A tánc története Carl Orff maradandó dallamaival fonódik össze, ahol csalódás, öröm, félelem, a pillanat szépsége, de még a bánat és a múlandóság is megjelenik a kortársra hangolt mozdulatokban. Az ingyenes és online előadáshoz regisztráció szükséges.

Fotó: Törköly József