Hamarosan új, 36 hektáros közparkkal gazdagodik Észak-Csepel

Észak-Csepel keleti csücskében több ezer négyzetméteres, mindenki által látogatható közpark építését tervezik, egy jelenleg még kihasználatlan és pusztán hulladék tárolására alkalmas területen.

A közlekedési lehetőségek, legfőképp a közösségi közlekedésre irányuló fejlesztések mellett a korszerű zöldítés, Budapest élhetőbbé és zöldebbé alakítása a cél, ezért is döntöttek egy olyan közpark átalakítása mellett, mely akár az ott élőknek, akár az oda látogatóknak kikapcsolódásul és feltöltődésül szolgál majd.

A terület közel három Városmajornyi méretű, kialakításánál az Orczy-park stílusát, hangulatát és kialakítását veszik majd alapul. A jelenlegi tervek szerint nagy és szabad pihenőterekkel, gyalogosok és kerékpárosok számára kialakított utakkal, védett fás ligettel, közösségi sportpályával és kültéri sportolási lehetőséget biztosító eszközparkkal, valamint pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas utcabútorokkal igyekeznek megteremteni a korszerű és természetközeli hangulatot.

A terület jelenlegi állapota:

Ami külön érdekességként kerül megvalósításra, az a Budapesten is egyedülálló „wetland” kultúra lesz, melynek keretében megépül egy csapadékvizet környezetbarát módon kezelő vizes élőhely. A csapadékvíz ilyen módon történő felhasználása táplálja majd a zöldfelületek növényeit, újrahasznosul, és nem terheli tovább a fővárosi közcsatornarendszert, mindamellett, hogy szélsőségesen száraz időjárás esetén öntözni lehet majd vele a zöldfelületeket.

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítészete szerint közel 100 hektáros területet is elfoglalhatna az új, csepeli park, ha a tervezett fejlesztések (sportterület, csarnok, egyéb épület) helyett a zöldterületek kialakítása kerülne előtérbe. Facebook-bejegyzéséhez térképet is csatolt, amelyen megjelölte, hogyan érhetné el Csepel tervezett nagyparkja méretének közel háromszorosát:

Fotó: Bardóczi Sándor