Az Oscar esélyesei 2021: Anthony Hopkins 12+1 legjobb filmje

Új cikksorozatunkban az Oscar-díj 2021-es esélyeseit mutatjuk be. Sir Anthony Hopkinst idén ötödjére jelölhetik a díjra, a The Father című filmért. Eddig egyszer kapta meg az arany szobrot 1991-ben A bárányok hallgatnak című filmben nyújtott legendás alakításáért. Vajon idén meglesz a második? Amíg ezen elmélkedünk, nézzük, milyen filmekben játszott emlékezetesen az elmúlt évtizedekben.

Az Oscar-dí esélyesei 2021: 12+1 zseniális film Anthony Hopkinstól
Howards End – Szellem a házban

Szenvedélyek viharában (IMDB: 7,6)

A Ludlow-klán – az apa, William, és testvérei, Alfred, Tristan és Sam – szétesik, amikor Sam apja akarata ellenére bevonul az I. világháborúba harcolni. (Netflix)

Egy ház Londonban (IMDB: 7,4)

Helene, az életvidám New York-i író levelet küld a kis londoni könyvesboltnak, és hamarosan vicces-kedves levelezésbe kezd Frankkel, a tartózkodó könyvkereskedővel. (Netflix)

Howards End – Szellem a házban (IMDB: 7,3)

A felvilágosult Schlegel-testvérpár, Margaret és Helen megismerkednek a gazdag és nagy múltú Henry Wilcoxszal és feleségével, Ruth-tal. Helen beleszeret az arisztokrata família fiatalabb csemetéjébe. A két eltérő egyéniség azonban nem tud kijönni egymással, ezért útjaik szükségszerűen elválnak.

Az oroszlán télen (IMDB: 7,9)

A XII. század végén II. Henrik uralkodik Anglia trónján. Övé fél Franciaország és a még mindig gyönyörű Aquitai Eleonora, akit II. Henrik a francia királytól, Lajostól hódított el. Eleonora 4 fiúgyermeknek adott életet. Henrik Lajos fiát, Eleonora pedig Richardot (Anthony Hopkins) akarja megtenni örökösnek.

A leggyorsabb Indián (IMDB: 7,8)

Burt Munro (Anthony Hopkins) egy isten háta mögötti kisvárosban él, valahol Új-Zélandon az 1960-as években. Az idős férfi életének két főszereplője van: ő és az 1920-as években gyártott Indian márkájú motorja. A film valós történeten alapszik, főhőse a legendás sebességi rekorder, Burt Munro.

Amistad (IMDB: 7,3)

Az igaz történetet feldolgozó film egy csoport afrikai rabszolga hihetetlen útjának krónikája. Az afrikaiak elfoglalják elrablóik hajóját, és megpróbálnak visszatérni szeretett szülőföldjükre. Amikor a hajót, a La Amistadot elkapják, a foglyokat az Egyesül Államokba viszik, ahol a börtönben várják sorsukat, és a vád ellenük: emberölés.

Nixon (IMDB: 7,1)

A Oliver Stone rendezésében készült film Richard Nixon (Anthony Hopkins) néhai amerikai elnök életét dolgozza fel, kihegyezve a Watergate-botrányra.

Az elefántember (IMDB: 8,1)

A XIX. század végi viktoriánus Angliában járunk, ahol doktor Trevers (Anthony Hopkins) elismert sebész és az anatómia szakértője, különös érdeklődéssel a testi elváltozások iránt. Egy cirkuszban felkelti figyelmét egy különösen sanyarú sorsú fiatalember.

A két pápa (IMDB: 7,6)

A katolikus egyház kulcsfontosságú fordulópontján XVI. Benedek pápa meglepő barátságot köt a leendő Ferenc pápával. Valós események alapján. (Netflix)

Árnyékország (IMDB: 7,3)

Egy egyetemi professzor az ötvenes évek elején megismerkedik egy amerikai nővel, Joy Greshammel, akinek a kisfia, Douglas rajong a könyveiért. A vonzó és határozott hölgy teljesen elbűvöli a különc férfit, ám kapcsolatukat beárnyékolja az asszony betegsége. A válása után Joy Angliába költözik. Arra kéri a professzort, kössenek névházasságot, hogy megkaphassa fiával a letelepedési engedélyt. (HBO)

Napok romjai (IMDB: 7,8)

A film egy kastélyban a főkomornyik Mr. Stevens (Anthony Hopkins) és a házvezetőnő Miss Kenton (Emma Thompson) reménytelen kapcsolatát mutatja be, miközben Európa a háború felé sodródik.

A bárányok hallgatnak (IMDB: 8,6)

Dr. Hannibal Lecter az Egyesült Államok egyik legveszélyesebb pszichopata sorozatgyilkosa. Már hosszú évek óta szigorúan őrzött elmegyógyintézetben ül, de most az FBI-nak hirtelen kell a segítsége.

+1 Ezért a filmért kaphat Oscar-díjat Anthony Hopkins 2021-ben: The Father