A farsangi fánk története és tökéletes receptje 10 lépésben

A farsang közepéhez közeledve ideje sort keríteni a kihagyhatatlan farsangi fánk elkészítésére és még a közelgő nagyböjt előtt betankolni belőle. Íme a farsangi időszak legnépszerűbb ételének, a belül puha, kívül ropogós szalagos fánk tradicionális receptje!

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszakot (idén január 6-tól február 17-ig) régen az ördög ünnepének is nevezték, hiszen a hajnalig tartó tivornyák, jelmezes karneválok és bálok keretében mindenki kitombolhatta magát az ezt követő visszafogott negyven nap előtt. A farsang elmaradhatatlan és legnépszerűbb étele vitathatatlanul a farsangi fánk, aminek európai elterjedéséről három legenda is él a köztudatban.

Az egyik forrás szerint Beatrix otthonról, Olaszországból hozta be Mátyás király udvarába a receptet, amit az ekkor rendezett karneválok keretében fogyasztottak a királyi udvarban. Egy másik történet Marie Antoinette királynéról szól, aki előszeretettel járta álruhában az utcákat, és egyik ilyen kiruccanásán ismerkedett meg a fánkkal. Az első kóstolás után annyira ízlett neki, hogy a fánksütőt azonnal a palotába rendeltette, ahol ő megosztotta a receptet a királyné cukrászával, aki ezután felvette az édességet a repertoárjába.

A harmadik monda egy Bécsben történt esetről számol be: egy kenyérjeiről híres pék, Krapfen halála után özvegye vezette tovább a pékséget, ahol egyik nap a kenyér nem készült el időben és a felháborodott vásárlók miatt a pékné olyannyira kijött a sodrából, hogy a kezében lévő kenyértésztát a háborgó várakozók fele hajította. A célzást elvétve a tészta végül a sistergő olajba repült, és a véletlenül elkészült fánk osztatlan sikert aratott mindenki körében.

A hagyomány szerint a farsangi fánk fogyasztása, az újévi lencséhez hasonlóan, szerencsét, bő termést és kiadós pénzösszeget hoz a házhoz, de a szerelmi élet fellendítésében is segíthet: a lányok fánkadással jelezhették kiszemeltjüknek ismerkedési szándékukat, a párok pedig egy fánkon osztozva elmélyíthették kapcsolatukat, hiszen a fánk szélén körbefutó szalag a karikagyűrűt jelképezte.

Azt, hogy kinek melyik a legkecsegtetőbb, fánkozás mellett szóló érv, mindenki döntse el magának, egy biztos: a farsangi fánk fogyasztása kihagyhatatlan ebben az időszakban, az ehhez szükséges tökéletes receptet pedig rögtön mutatjuk is!

blank
Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók 35-40 db szalagos fánkhoz

  • 500 g finomliszt
  • 160 g rétesliszt
  • 4 g só
  • 35 g élesztő
  • 35 g porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 70 g vaj
  • 4 tojássárgája
  • 360 ml tej
  • 20 ml rum (elhagyható, de segít, hogy a fánkok kevésbé szívják meg magukat olajjal)

A farsangi fánk elkészítése

1. Elsőként felfuttatjuk az élesztőt. Ehhez a szobahőmérsékletű élesztőt és egy teáskanálnyi kristálycukrot 1,5 dl langyos tejbe morzsolunk, ezt elkeverjük, fedővel lefedjük, és körülbelül tíz perc alatt felfuttatjuk.

2. Eközben összekeverjük a kétféle, szitált lisztet, a sót, porcukrot és vaníliás cukrot, majd hozzáöntjük a maradék tejet, a tojássárgákat, majd a felfuttatott élesztőt is, és elkezdjük dagasztani. Ezt a legkönnyebb és leggyorsabb géppel csinálni (így kb. 7-8 perc a dagasztás), de kézzel is elvégezhetjük (így 10-15 percet szánjunk rá). Dagasztás közben lassan csurgatjuk bele az olvasztott, de már langyos vajat.

3. A dagasztott tésztát enyhén kiolajozott tálba tesszük, és letakarva egy órán keresztül kelesztjük. Tipp: langyos sütőbe is tehetjük, így gyorsabban és szebben megkel.

4. Ha letelt az egy óra, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és kezünkkel kb. másfél ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, ha szükséges, nyújtófával segítsünk rá. Fontos: óvatosan bánjunk a tésztával, hogy minél levegősebb maradjon!

5. Ezután következhet a szaggatás. Minden szaggatás előtt újra lisztezett, 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval óvatos, de határozott mozdulattal kiszaggatjuk a fánkokat. A szaggatás után maradt tésztával újra dolgozhatunk.

6. Az így kapott fánkokat letakarva még 25-30 percig kelesztjük. A szépen megkelt fánkok közepét mutatóujjunkkal benyomjuk és kis krátert képezünk, de teljesen nem szúrjuk át.

7. A kisütéshez előmelegítünk kb. háromujjnyi olajat. A fánkokat mélyebb palacsintasütőben vagy vastagabb falú, szélesebb és laposabb fazékban süssük lassú tűzön, alacsony lángon, elkerülve azt, hogy a fánkok kívül megégjenek, belül pedig nyersek maradjanak.

8. Helyezzük a fánkokat a benyomott felükkel lefelé az olajba. Egyszerre kb. 5-6 darabot érdemes sütni, különben megváltozik az olaj hőmérséklete és nem sikerül jól a mestermunkánk.

9. Először kb. egy percig süssük őket fedővel lefedve, majd fordítsuk meg őket, és fedő nélkül süssük még 1-1,5 percig. A cél, hogy aranybarna fánkokat kapjunk.

10. A kisült fánkokat papírtörlőre helyezzük és langyosra hűtjük, majd vaníliás porcukorral és házi baracklekvárral tálaljuk. Fogyasszátok egészséggel!

A receptet köszönjük Gál Melániának!