Ma 130 éve született az első magyar női pilóta, Steinschneider Lilly

Ma, kereken 130 éve, hogy egy január 13-i napon Budapesten megszületett az Osztrák-Magyar Monarchia első női pilótája, Steinschneider Lilly.

Az 1910-ben, Budapesten megrendezett nemzetközi repülőverseny volt rá olyan elsöprő hatással, hogy rögtön ezután döntött: pilóta lesz. Két évvel később, 1912-ben már feltűnt neves pilóták utasaként, vállalkozókedve és könnyű testalkata pedig lehetővé tette, hogy távolsági és magassági rekordkísérletek részese is legyen.

1912 augusztusában kapta meg pilótaigazolványát, pilótatanfolyamainak pedig Bécsújhely adott otthont. Ezt követően számos hazai és ausztriai repülőbemutatón és versenyen vett részt a közönség nagy örömére, hiszen női pilótaként minden repülését üdvrivalgás követte.

Forrás: Pionnair-GE

Kiváló repülési képességeire később egy aviatikai cég is felfigyelt, de az eltérő elképzelések miatt az együttműködés hamar elhalt. Az első világháború okán beszüntetett polgári repülés miatt, nem sokkal ezután Lillynek hirtelen fel kellett hagynia a repüléssel, a háborúk elmúltával azonban többször ült még pilótafülkében egészen nyolcvanadik születésnapjáig bezárólag.

Elhivatottságát a repülés iránt jól példázta minden egyes törekvése, amely levegőbe emelkedését szolgálta, és az a különleges, repülőformájú nyakék is, amely élete egy fontos momentumát, a pilótaigazolvány megszerzésének dátumát viselte.

Nyitókép: Digitális Képarchívum