Új világnapot ünneplünk ma: Tudod, minek a napja lett január 10-e?

Két okból is érdemes ma pezsgőt bontani, hiszen 1858-ban ezen a napon, január 10-én látta meg a napvilágot Törley József, a pezsgőgyártás meghonosítója, és egy tető alatt, ugyanezen a napon, 2021-ben először ünnepeljük a pezsgő és sült krumpli napját is!

Nem viccelünk, amikor azt mondjuk, ez az étel-ital párosítás meglehetősen népszerűnek számít, nemcsak a laikusok, hanem még a szakmabeliek körében is. Van, akinek persze meggyőződése, hogy a sült krumplihoz illő bort vagy pezsgőt találni lehetetlen, míg akik kóstolták, ők jobbára a száraz fehér pezsgőt és a proseccót ajánlják. A titok az egyszerűségben van, nem kell túlgondolni, így elég hozzá ez a két, önmagában is finom alkotóelem.

Itthon „Az ihatóbb Magyarországért” mozgalom népszerűsíti az idén elsőként megrendezésre kerülő ünnepet, mindezt azonban külföldi mintára, hiszen a határon túl is számos hódolója akad ennek az ízpárosításnak. A #Champagneandfriesday hashtagnek hála figyelemmel kísérhetjük a lelkes rajongókat, ha rászánnánk magunkat mi is a kóstolásra.

Az, hogy ez az ünnep egészen véletlenül épp a 163 éve született Törley József születésnapjára esik, talán még egy ok az ünneplésre, elvégre neki köszönhetjük, hogy mindössze alig félévszázados élete során, a pezsgőgyártás Budafokon meghonosodott. Nagy valószínűséggel nem találni olyan embert, aki ne találkozott volna Törley nevével, így január 10-én pukkanjanak érte is a pezsgősüvegek!