7 remek könyv, amelyből inspirációt nyerhetünk az új évre

Újévi fogadalmak helyett válasszatok egy inspiráló könyvet 2021 első napjaira, amelynek gondolatmorzsái talán egész évben veletek maradnak. 

Cheryl Strayed: Vadon

Cheryl mindössze huszonhat éves, mégis úgy érzi, már jó ideje tévutakon bolyong: édesanyja halálát követően családja széthullott, a gyász és a csalódás fájdalmait heroinnal próbálta tompítani. A kudarcokat átélt, depressziós nő ekkor egy hirtelen ötlettől vezérelve elhatározza, hogy nekivág a több ezer kilométeres Pacifikus Túraösvénynek – egymagában, mindenfajta tapasztalat nélkül, az embert próbáló kihívásokra teljességgel felkészületlenül. Kötetében magával ragadó őszinteséggel meséli el a három hónap alatt megtett ezer mérföld élményeit; az út során szövődött barátságokat, a testet meggyötrő kínkeserves gyaloglást és az ezzel párhuzamos belső zarándoklatot, amely végül kiutat jelentett számára a lelki válságból. A könyvből 2014-ben sikeres filmfeldolgozás készült, Reese Witherspoon főszereplésével. (Helikon)

Csíkszentmihályi Mihály: Flow – Az áramlat

Flow a tökéletes élmény pszichológiájának eredeti, legátfogóbb kifejtése. Csíkszentmihályi Mihály, a pozitív pszichológia vezető gondolkodója, forradalmi művével saját kiteljesedésük lehetőségeit tudatosan vagy ösztönösen kutató milliók életére volt hatással. A boldogság keresése és a kizökkent sorsok helyreállítása utáni vágy az emberi lélek mélyéről ered, az ideális életről való elmélkedés egyidős a filozófiai gondolkodással. A flow elméletének ritka erénye, hogy komoly kutatómunka alapozta meg, ugyanakkor leírása, illetve rendre beigazolódó következtetései a pszichológiában járatlanok számára is érthetőek és sokszor a rendkívüli felismerés erejével hatnak. (Akadémiai Kiadó)

Michelle Obama: Így lettem

Michelle Obama most először mesél házasságuk első éveiről, arról, miként próbált egyensúlyt teremteni a munkája és a családi élet között, miközben férje politikai karrierje gyorsan ívelt felfelé. Beavat az elnökválasztáson való indulásról szóló vitáik részleteibe, és ír arról is, hogyan élte meg a népszerűség terhét és a kritikákat a kampány során. A bájjal, humorral és szokatlan őszinteséggel elmesélt történetekben igen érzékletesen számol be a színfalak mögött zajló eseményekről, amelyeknek a családja a történelem rivaldafényébe kerülve lett részese. Hasonlóan élvezetesen ír a Fehér Házban eltöltött nyolc meghatározó évről, amelyek során megismerte az országot, és az ország is megismerte őt.

Az Így lettem hol szerény iowai konyhákba, hol a Buckingham-palota báltermeibe kalauzol minket. Megtapasztaljuk a mérhetetlen szomorúság, az elképesztő szívósság és bámulatos kitartás pillanatait is. Egészen közelről láthatjuk, mi zajlik e páratlan, úttörő történelmi személyiség lelkében, miközben azért küzd, hogy hitelesen éljen, hogy saját erejét és hangját magasabb eszmék szolgálatába állítsa. Őszintén és bátran megosztott történetei arra ösztönöznek, hogy feltegyük magunknak is a kérdést: kik vagyunk és kivé akarunk válni. (HVG Könyvek)

blank

Ferenc pápa: Álmodjunk együtt

Az Álmodjunk együtt egyedi, kivételes mű, amelynek üzenetét Ferenc pápa ebben a formában akarta eljuttatni minden egyes olvasójához. Közös élményünket, az idei vesztegzárat használja ugródeszkának, hogy rámutasson, miként lelhetünk békére, és hogyan érhetünk el változást válságos időkben.

Ez egy személyes vallomás. Soha pápa még nem engedte az olvasóit ennyire közel magához –  részletesen beszámol három személyes epizódról, amelyek során egy-egy válság átformálta az életét. Precedens nélküli, hogy egy egyházfő ilyen kendőzetlenül vegye számba a világunkat markában tartó gonoszság formáit: a kapitalista tőkefelhalmozás, a szociális védőháló finanszírozásának csökkentése, a női egyenjogúság sárba tiprása, a felelőtlen környezetpusztítás stb.

Ferenc pápa már megjelentetett több ezer hosszabb-rövidebb művet, de az Álmodjunk együtt a legszemélyesebb alkotása, amelyben míves stílusban, mégis erőteljesen buzdít mindannyiunkat cselekvésre, és a korábbiaknál érzékletesebben tárja fel tapasztalatait és nézeteit. (21. Század Kiadó)

blank

Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra

Lényegtelen információkkal elárasztott világunkban a tisztánlátás hatalom. Vajon értjük még egyáltalán a világot, amelyet alkottunk? Tudjuk, mi történik körülöttünk, melyek a jelen legnagyobb kihívásai és döntései? Tudjuk, hogy mire tanítsuk a gyerekeinket? Ez a könyv nem történelmi narratívának, hanem válogatott leckék gyűjteményének készült. Ám ezek a leckék sem szolgálnak egyszerű válaszokkal. Céljuk, hogy további gondolkodásra késztessenek, és segítsenek az olvasónak részt venni korunk fontos párbeszédeiben.

Egyes részek a technológiára, mások a politikára, a vallásra vagy a művészetre összpontosítanak. Bizonyos fejezetek az emberi bölcsességet ünneplik, mások az emberi ostobaság sorsdöntő szerepét helyezik előtérbe. Mindezen témákon azonban ugyanaz az egy kérdés ível át: mi történik ma a világban, és mi ezeknek az eseményeknek a mélyebb értelme? (Animus Kiadó)

blank

Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa

Szét lehet szedni részekre a dolgokat azért, hogy beszélhessünk róluk, de nem szabad elfelejteni, hogy mi szedtük szét. Illúzió, ha azt hisszük, hogy valódi részek. Abban a pillanatban, amikor a világról szavakkal beszélünk, szétszedjük a világot. De sajnos elfelejtjük, hogy mi szedtük szét. A világot sok darabra szét lehet bontani, ám valójában nincsenek darabjai. Illúzió azt hinni, hogy vannak.

Feldmár András előadóként először 1992-ben tért vissza Magyarországra. A Kossuth Lajos Tudományegyetemen elhangzott, 11 részből álló előadás-sorozata egy csapásra ismertté tette a nevét. Közel három évtizeddel később szavai, gondolatai, nézőpontjai még mindig forradalminak hatnak. (HVG Könyvek)

blank

Heinrich Harrer: Hét év Tibetben

1944. A világot ötödik éve borítja lángba és vérbe a második világháború. Az osztrák hegymászó, Heinrich Harrer és társai 1939 óta brit hadifogságban vannak Indiában, míg végül a sokadik szökési kísérletük sikerrel jár, és a Himaláján keresztül Tibetbe, majd a tiltott fővárosba, Lhászába jutnak. Harrer nagy és vészterhes idők tanúja lesz az itt töltött évek alatt: közeli barátságot köt az épp trónjára lépő XIV. Dalai Lámával, majd átéli az 1950-es kínai megszállást és az ezt kísérő szörnyű pusztítást.

A Hét év Tibetben a nagy utazások története: a hegymászó több ezer kilométeres utat tesz meg szabadulása érdekében, de ennél fontosabb belső utazása, amely során megbékél önmagával, és a tibeti kultúra beavatott ismerője, és egyik legelszántabb védelmezője lesz. Heinrich Harrer klasszikusa egy letűnt korszakot varázsol elénk, és egyben életben tartja a reményt: a páratlan tibeti kultúra még menthető és megismerhető. (Cartaphilus Könyvkiadó)

blank