2020 legjobb filmjei: 17 dokumentumfilm, hogy megismerjük a múltat és jelent

Tematikus cikksorozatunk utolsó részében 2020 legjobb dokumentumfilmjeit és dokumentumsorozatait gyűjtöttük össze nektek.

A legjobb magyar dokumentumfilmek 2020-ból

Mesék a zárkából (IMDB: 8,4)

Azt mondják, a képzelet szabaddá tesz… Három fogvatartott apa mesét ír a távolban élő gyerekeinek. A mesék persze nem válnak valóra. De mégis, csodával határos módon életre kelnek, filmekké válnak, a rabok, a gyerekek és a többi várakozó családtag főszereplésével. Ritka telefonhívások, alkalmi beszélők keretében készülnek a nagy napra, amikor együtt, közösen alkothatnak valamit. A látványos díszleteket, jelmezeket és animációt is szabadon alkalmazó filmek készítése közben feltárul a szétszakított családok párhuzamosan futó, fájó és felemelő pillanatokkal teli élete.

Visszatérés Epipóba (IMDB: 6,5)

Az 1980-as évek végén sok magyar fiatal vágyott arra, hogy egy különös nyári táborban tölthesse a vakációt. A táborozás résztvevői ugyanis a szocializmus utolsó napjainak valóságából egy képzeletbeli országba, Epipóba utaztak. A táborvezető a bűvkörébe vonta a gyerekeket, akikre a szerepjátékban titkos nyelv, mágia és varázslat várt. Ám a játékokat megalázás és zaklatás árnyékolta be. A rendező 25 év után találkozik egykori társaival, hogy megértsék Epipo zárt, sötét titkokkal terhelt világát.

Nincs parancs

Szeptember 17-től látható a mozikban Szalay Péter dokumentumfilmje, a Nincs parancs, amely az 1989-es Európa sorfordító pillanatait mutatja be. A film Bella Árpád és Harald Jäger határőr alezredesek kísértetiesen hasonló történetét meséli el. Bella Árpád hatáskörét túllépve átengedte a keletnémet tömeget a magyar-osztrák határon, és Harald Jäger hasonlóan cselekedett a Berlini Falnál, amikor puskalövés nélkül kelet-berlinieket engedett Nyugatra.

A legjobb 2020-as dokumentumfilmek a nagyvilágból

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon (IMDB: 9,0)

Ebben a páratlan dokumentumfilmben David Attenborough, az ünnepelt természettudós visszatekint az életét meghatározó pillanatokra és a pusztító változásokra, amelyeknek szemtanúja volt. Az október 4-től látható dokumentumfilm bemutatja a legnagyobb kihívásokat, amelyekkel bolygónknak szembe kell néznie, és rámutat arra, hogy milyen mértékben pusztult el a természet egyetlen emberélet alatt. Attenborough reményteljes üzenetében a következő nemzedékek számára felfedi azokat a megoldásokat, amelyekkel elkerülhető a katasztrófa, és megmenthető a bolygónk.

Több mint tábor: A fogyatékosok forradalma (IMDB: 7,8)

Egy nyári táborban fogyatékossággal élő, lelkes tizenévesek egy csoportja olyan mozgalmat indít, amely új utakat nyit meg az esélyegyenlőség eléréséhez. (Netflix)

A legjobb dokumentumfilmek 2020

Dick Johnson halálai (IMDB: 7,6)

Kirsten Johnson filmkészítő újszerű és vicces módon játszik el a halál gondolatával, hogy ő és élete alkonyán járó édesapja is felkészülhessen az elkerülhetetlenre. (Netflix)

A legjobb dokumentumfilmek 2020

Isten hozott Csecsenföldön (IMDB: 7,9)

A dokumentumfilm olyan aktivisták csoportját mutatja be, akik az életüket kockáztatva szállnak szembe az LGBTQ üldözéssel szemben a Csecsenföldi Orosz Köztársaságban. 2017 óta Csecsenföld zsarnoki vezetője, Ramzan Kadirov elvetemült akciót folytat az LMBTQ ellen a csecsen vér megtisztításáért, felügyelve az államilag irányított kampányt, aminek során üldözik és őrizetbe veszik, megkínozzák és megölik őket. A film egy csapat különleges ember története, akik az ördöggel konfrontálódnak. (HBO)

A legjobb dokumentum filmek 2020

A feltámadó főnix (IMDB: 8,1)

A feltámadó főnix a paralimpiai játékok rendkívüli történetét mutatja be. A paralimpiai játékok a második világháború óta mára a világ harmadik legnagyobb sporteseményévé váltak. Olyan globális mozgalmat indítottak el, amely továbbra is hatással van arra, ahogyan a világ a fogyatékosságra, különbözőségre és az emberi potenticálra tekint.

Társadalmi dilemma (IMDB: 7,7)

Ez a drámai dokumentumfilm a közösségi média veszélyeit járja körül, és maguk a fejlesztők kongatják meg a vészharangot saját találmányaik kapcsán. (Netflix)

Otthonom (IMDB: 7,8)

A Delta egy kisebb vadon Bukarest közepén. Húsz éven át itt élt az Enache család – kilenc gyerek és a szüleik. A folyó másik oldalán a román főváros áll, ahol azt tervezik, hogy a Deltát nemzeti parkká alakítják. Amikor a terv megvalósul, Európa legnagyobb városi deltája lesz a Văcăreşti Nemzeti Park. Az Enache családot pedig kilakoltatják, és beköltöztetik egy betondzsungelbe. A család küzd, hogy megtalálja a helyét az új helyzetben, ami viszont új lehetőséget jelent a gyerekek számára. (HBO)

537 szavazat (IMDB: 7,2)

A nagyhatású dokumentumfilm azokat a politikai machinációkat mutatja be, amelyek a 2000-es elnökválasztás soha nem látott, vitatott eredményéhez vezettek, beleértve a Floridában kialakult kaotikus helyzetet. A szavazatok újraszámlálásakor kiderült, hogy George W. Bush mindössze 537 szavazattal nyerte meg az elnökválasztást. A film felsorakoztatja a kulcsfigurákat, akik szerepet játszottak a káosz kialakulásában, interjúkat láthatunk az akkori bennfentesekkel és politikai résztvevőkkel. (HBO)

A legjobb dokumentumfilmek 2020

On the record (IMDB: 7,2)

A film Drew Dixon kísérteties történetét meséli el, aki Method Man és Mary J. Blige, Estelle és Kanye West, valamint Whitney Houston slágereinek megszületésénél bábáskodott. A producer sokáig hezitált, hogy a MeToo mozgalom hajnalán kiálljon a nyilvánosság elé, és szexuális zaklatással vádolja a hip-hop mogult Russell Simmonst. A film nemcsak Dixon történetét meséli el, de más sorstársaiét is – Sil Lai Abrams, Sherri Hines, Jenny Lumet és Alexia Norton Jones – akik túl gyakran maradnak csendben. (HBO)

A legjobb dokumentumsorozatok 2020-ban

Michael Jordan – Az utolsó bajnokságig (IMDB: 9,2)

A dokumentumsorozat elmeséli a szupersztár Michael Jordan és a Chicago Bulls felemelkedését a 90-es években sose látott felvételekkel az emlékezetes 1997-98-as szezonból. (Netflix)

John Wilson tanácsai (IMDB: 8,7)

Egy szorongó New York-i mindennapi tanácsokat próbál adni, miközben a saját problémáival küszködik. Titokban dokumentálja a város lakóinak életét, az önfelfedezés e komikus odisszeájában szembesítve a nézőt a modern élet ellentmondásaival. (HBO)

Eltűnök a sötétben (IMBD: 7,4)

Michelle McNamara elhatározta, megtalálja a pszichopata bűnözőt, aki az 1970-es évek végén, 80-as évek elején terrorizálta Kaliforniát. 2018-ban letartóztatták az egykori rendőrt, aki DNS-bizonyítékok alapján azonos a sorozatgyilkossal.

McMilliók (IMDB: 7,2)

A McDonald’s játéka 1989-ben indult, és akár egymillió dollárt lehetett nyerni rajta. Mathews ügynök a cég alkalmazottjával, Amy Murray-vel tv-stábot alkot, és interjúkat készítenek a nyertesekkel. Így kerül képbe Jacobson és Colombo. (HBO)

Hasfelmetsző (IMDB: 7,2)

A 70-es évek végén a brit rendőrségnek komoly erőfeszítésébe telt, hogy beazonosítsa – és elkapja – az egész világon yorkshire-i hasfelmetszőként ismert sorozatgyilkost. (Netflix)

A legjobb dokumentumsorozatok 2020

Ha végignézted a legjobb dokumentumfilmeket, jöhet egy életrajzi film 2020-ból: