Kisbabát váró családoknak segíthetünk a Baba Pakk projekttel

November 20-án, a gyermekjogi világnapon elindult a MOME és a Magyar Vöröskereszt első közös akciója, melynek keretében a két szervezet 100 db Baba Pakkot juttat el az ország különböző területein élő hátrányos helyzetű, kisbabát váró családoknak.

Mi az a Baba Pakk?

A MOME kutatócsoportja 2020. tavaszán indította el MOME Segítő Pakkok című programját. A MOME Segítő Pakkok olyan digitálisan letölthető fizikai csomagok, amelyek a különböző élethelyzetekhez szükséges alapvető eszközöket és holmikat tartalmaznak. A doboz tartalmaként felsorolt tárgyak egy része viszonylag könnyen beszerezhető, otthon található alapanyagokból összeállítható, könnyen fertőtleníthető, így a segítő dobozokat bárki összerakhatja közvetlen környezetében élők vagy akár hátrányos helyzetű csoportok számára is.

Baba Pakkok: közös segítő akciót indít a MOME és a Vöröskereszt

A Baba Pakk a Segítő Pakkok kifejezetten az újszülöttekre fókuszáló csomagja. A pakk tartalmának listája és a hozzá kapcsolódó használati útmutató összeállítása szakemberek bevonásával és a Magyar Védőnők Egyesületének szakmai támogatásával készült.

Fehér Bori és Csernák Janka, a MOME Szociális Design kutatóinak célja, hogy a Segítő Pakkok segítségével megmutassák, a design eszköztára nem csak divatos, új termékek előállítására, hanem a meglévő tárgyak újragondolására, jobb felhasználására is fordítható.

„A termékeket a fenntarthatóság és a hozzáférhetőség szemléletével fejlesztettük. Abban segítünk, hogy mások segíthessenek, és ezért nem feltétlenül kell elmenni a boltba új tárgyakat vásárolni. Kevés erőforrással, saját kézzel mi magunk is előállíthatunk olyan eszközöket, amelyekre a hátrányos helyzetű családoknak szüksége van a baba megérkezésekor” – nyilatkozták.

A MOME és a Magyar Vöröskereszt együttműködése

A Segítő Pakkok széleskörű felhasználása érdekében a MOME és a Magyar Vöröskereszt a közelmúltban együttműködési megállapodást írt alá. A közös munka célja, hogy a humanitárius szervezet adománygyűjtésben szerzett szakmai tapasztalatainak alkalmazásával minél több rászoruló emberhez jusson el a csomagok által kínált segítség. A Magyar Vöröskereszt támogatói forrásból finanszírozott 100 db Baba Pakk elkészítésével és a csomagok fokozatos célba juttatásával járul hozzá a kampány sikeréhez.

Segíts te is!

A MOME és a Magyar Vöröskereszt közös akciójának távlati célja, hogy minél több hátrányos helyzetű család számára váljon elérhetővé a csomag és annak tartalma, egyszersmind felhívják a figyelmet az adományozás e kreatív formájára is. Ezért a két szervezet arra buzdítja a lakosságot, hogy aki tenni szeretne embertársaiért, a segitopakk.mome.hu weboldalon elérhető lista alapján készítse el saját segítő dobozait és támogassa vele a környezetében élő családokat.