50+ zseniális program Budapesten – 2020 november

2020 novemberében is programok garmadája vár bennünket Budapesten. Kiállítások, fesztiválok, koncertek, gesztroélmények, színházi előadások – mindből találhatsz összeállításunkban egy neked valót. A hónap minden napjára van programötletünk!

A jelenleg érvényben lévő szigorítások értelmében MINDEN november 11. után megrendezésre kerülő csoportos rendezvény elmarad.

ARC Kiállítás – november 1. (utolsó nap)

Az újbudai Bikás Parkban kapott helyet idén az évente megrendezésre kerülő ARC közérzeti kiállítás. A kreativitás szabadságát hirdető esemény 19 éve a vizuális véleménynyilvánítás egyik fő platformja, és az évek alatt az ország leglátogatottabb köztéri kiállításává nőtte ki magát. Ebben az évben egy kérdés (Hova tovább?) köré épül a tematika, és a tárlat anyaga természetesen nem megy el szó nélkül a világjárvány és a globális bizonytalanság mellett sem. Megtekinthető: november 1-ig!

Rejtett mintázatok (egész hónapban)

Január 17-ig időpontfoglalást követően látogatható a Ludwig Múzeum Rejtett mintázatok című kiállítása. Barabási Albert László fizikus, hálózatkutató létrehozott egy együttműködési platformot, amely több tudományterület tudósait és művészeket, tervezőket buzdít közös munkára. Általuk valóságossá válnak a virtuális adatszobrok.

Szociofotó kiállítás – november 1-5.

A Magyarország Felfedezése Alapítvány pályázatot hirdetett a szociofotó és szociográfia hagyományait ötvöző, a mai magyar (határon innen és túl) társadalom, illetve a magyarsággal együtt élő társadalmak fontos csoportjait és jelenségeit bemutató fotósorozatok készítésére. A szakmai zsűri véleménye alapján kiválasztott 19 pályamű a Budapesti Corvinus Egyetemen rendezett díjátadó és kiállítás után vándorkiállításon kerül bemutatásra, ennek állomásaként tekinthetők meg a képek a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár aulájában.

Budapest programok 2020 november: Szociofotó kiállítás

Pink Pancake Monday – November 2., 9., 16., 23., 30.

Szereted a klasszikus palacsintát, de szívesen kipróbálnál valami újat? Mennyei rózsaszín desszertek várnak novemberben minden hétfőn, a Király utcai High Five Budapest Bistro Pubban, ahol a Hello Sweet Budapest isteni koktéljait kérheted a hely extravagáns dizájnja által ihletett különlegesség, a Flamingo Pink Pancake mellé.

Isten és a zene – Fiatal művészek sorozata – November 3., 24.

Az ingyenesen látogatható hangversenyeken Miranda Liu hegedűművész és zenészbarátai tolmácsolják a barokktól a kortárs zenéig ívelő komolyzenei hagyomány népszerű és ritkábban hallható darabjait, melyek előtt Gombos László zenetörténész tart ráhangoló bevezetőket. A pódiumon fiatal zongoristák, vonósok, fúvósok váltják egymást szóló- vagy kisebb kamaraprodukciókban, köztük az ország vezető együtteseiben játszó professzionális muzsikusok, felkészült zeneakadémisták, sőt olykor egy-egy kiemelkedően tehetséges gyermek is.

Örökölt Sors – Családi sebek és a gyógyulás útjai – November 3.

Amikor elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ha szeretnénk megszabadulni kínzó tüneteinktől, vagy megváltoztatni zavaró viselkedési és érzelmi mintáinkat, fel kell tárnunk családunk múltját. Orvos -Tóth Noémi előadása könyvárusítással és dedikálással egybekötve.

Lenergy – Az Év Természetfotósa 2020 – November 4-től

Idén is megrendezésre került hazánk és a régió legnagyobb természetfotós seregszemléje, melyre több pályamű érkezett, mint eddig valaha. A nyertes képekből rendezett kiállítást Magyar Természettudományi Múzeum-ban (Budapest, Ludovika tér 2-6.) lehet megtekinteni 2020.november 4 és december 31 között.

Csányi Sándor színházi estje | Hogyan értsük félre a nőket? – November 13., 29.

Mi a teendő, ha az ember a szülőszoba ajtajában döbben rá, hogy nemcsak a gyerekekkel nem tud bánni, de a nőkkel sem? Miért a mi hibánk, ha ők rosszat álmodnak? Miért baj, ha őszintén válaszolunk arra a kérdésre, hogy fogytam-e? Érdemes-e a friss jogosítvánnyal vezető feleségünknek tanácsokat adni vezetés közben? Eljön-e a pillanat egy nő életében, amikor azt mondja, “köszönöm, van elég cipőm, nem kell több”? És miért dobban meg mégis a szívünk, ha belép a szobába?

Ezekre a kérdésekre valójában nem tud választ adni az előadás, viszont további kérdéseket vet fel az együttélés nehézségeiről és szépségeiről. Hogyan értsük félre a nőket? Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka, avagy nyolc különböző karakter, nyolcvan percben.

 

Borhetek a város felett – November 5-8.

A hét vége felé közeledve rendszeresen különleges borok megkóstolására invitál a Citadella sétány. November 5. és 8. között biztosan megtalálod ott a HedoNick pincészet, a Paulus borház és a Borháló portékáit, és természetesen finom falatokban sem lesz hiány, hála például a Casa Piadina és a Citadellove Terasz elhivatott csapatának.

Novemberi Czakó Piacz – November 7.

Akár kirándulni, családi ebédelni vagy csak egy békés otthoni programra készültök, a Czakó piaczon mindent megtaláltok hozzá!  A Bisztróban ráadásul reggelizni is tudtok.

Hírességek Budapestje – November 8.

Ráérsz egy kis kulturális töltekezésre november 8-án? Az Iparművészeti Múzeum fantasztikus élményt ígérő programot ajánl, ami összeköti a művészetet az elektromos rollerezés élvezetével. A csoportos túra alkalmával megtudhatod, milyen hírességek éltek az Andrássy út környékén, valamint betekinthetsz Ráth György műgyűjtő otthonába.

5. Európai Art Mozi Nap – November 8.

Remek filmekre számíthatsz az Európai Art Mozi Napon, amit a kontinens több száz művészmozijában november 8-án hoznak tető alá. A cél, hogy felhívják a figyelmet a művészmozi mint kulturális és közösségi tér fontosságára. A Művész Art Moziban díjnyertes filmek, új produkciók és két új hazai alkotás premier előtti bemutatója vár.

Programok Budapest 2020 november: 5. Európai Art Mozi Nap

MFÖEK őszi örökbefogadó nap és minivásár a Kőleves Kertben – November 8.

Akár örökbefogadáson, akár ideiglenes befogadáson gondolkozol, önkénteseink segítségével azon leszünk, hogy elmeséljünk mindent, amit csak tudni szeretnél a kutyás életről, hogy miként készülj fel a gazdis, ideiglenes befogadói létre, helyben válaszolunk minden kérdésre, kétségre, ami felmerül benned! Jelen lesznek már bemutatkozott és rajongott mentvények, de készülünk egy-két meglepetésvendég-ebbel is.

kiskertpiac – slow gasztro market – November 8.

Szóljon a november a bekuckózásról, a kert finomságainak élvezetéről!
a kiskertpiac – slow gasztro marketen a gasztronómiai különlegességek mellett persze lesznek virágok, növények, fűszernövények, a lassuláshoz természetese dizájn lakberendezési és öltözékkiegészítők, natúr kozmetikumok, gyertyák… és hogy pezsegjen is az élet, kísérő rendezvényünkre, a CHILI SUNDAY BUDAPESTre chili termelők hozzák csípős szószaikat, fűszereiket, chutneyjaiket az ország számos pontjáról.

Miles Davis: Nefertiti – November 10.

A Modern Art Orchestra Legendás Albumok címmel, minden hónap második keddjén egy emblematikus jazz albumot szólaltat meg élőben az Opus Jazz Clubban. November 10-én Miles Davis utolsó, teljesen akusztikus stúdió albumát, a Nefertitit mutatja be a Fekete-Kovács Kornél trombitás, Bögöthy Ádám nagybőgős, Bacsó Kristóf szaxofonos, Cseke Gábor zongorista és Csízi László dobosból álló zenekar. Jegy 2200 forint, kezdés 20:00-kor.

VERZIÓ Filmfesztivál – November 10-22.

Rendhagyó módon idén online kerül megrendezésre a 17. VERZIÓ Filmfesztivál. November 10. és 22. között így közel két hétre, országosan elérhetővé válik Magyarország egyetlen jogi dokumentumfilm fesztiváljának teljes programja. A nézők 50, aktuális nemzetközi és hazai témákat feldolgozó filmet láthatnak majd.

MÚZEUM+ NOVEMBER: BRONZINO – November 12.

A Szépművészeti Múzeumba járni mindig jó, de az ősz mindig hozzáad valami bájos patinát. Andalogni az Andrássy úton, megcsodálni a kivilágított Hősök terét, majd felsétálni a Szépművészeti Múzeum pompás lépcsőzetén, már ez is lélekemelő. A Bronzino tematikájú Múzeum+ kitűnő feltöltődést tartogat a művészet szerelmeseinek. Hárfakoncert a hatalmas Márvány Csarnokban, felcsendülő muzsika a csodálatos kiállítóterekben, itt-ott felbukkanó táncosok, művészettörténeti előadások és vezetések, kreatív workshop, borok – egy szóval: élmények. Mi szóltunk; ne hagyják ki!

Kiállítás Budapest 2020 november: Bronzino

Egy este Gere Attilával – November 12.

Megfordult már a fejedben, milyen lenne beülni a Városligeti-tóra néző, idilli környezetben található Robinson Étterembe? Mi, akik már jártunk ott és azután ódákat zengtünk róla, tudjuk, mennyire különleges hely, nem csak a hangulat, hanem a kiváló ételek miatt is. November 12-én a nagykabátos őszi időjárást feledtető, pazar borvacsorát szerveznek Gere Attila borász részvételével, még magasabb szintre emelve a Robinson amúgy is varázslatos miliőjét. A séf ízlelőbimbókat gyönyörködtető ételsorához (kacsamáj terrine, langyos füstölt tokhal, szarvasgerinc) szakmai vezénylettel kortyolhatsz finom nedűket, és az is kiderül az est folyamán, hogy tudományos szempontok szerint miként illene a pohár fenekére nézni.

blank

Márton-napi Libanapok – November 13-15.

A Magyar Fesztivál szervezésében, a Jagelló úti Gesztenyés-kertben kerül megrendezésre a várva-várt Márton-napi Libanapok. A november 13-15. között megvalósuló gasztronómiai program nélkül nehéz lenne elképzelni az évszakot, és bár a rendezvény szabadtéri, a kint uralkodó hőmérsékletről melegszívű vendéglátás tereli el a figyelmet.

Márton-napi program a Gesztenyéskertben

Studio 11 Evenings – November 14.

Kéthavonta különleges koncerteknek ad otthont a Budapest Jazz Club. Az ötletgazda Studio 11 együttes minden alkalommal egy-egy kimagasló énekessel vagy hangszeres szólistával egészül ki, november 14-én például az énekes-dalszerző Király Viktor lesz a zenekar sztárvendége.

Vegan Sunday Market – November 15.

November 15-én ismét otthont ad Magyarország egyetlen közösségi vegán piacának az ELLÁTÓház. A vásárlók minőségi konyhai alapanyagok, finom ételek és italok, valamint kézműves csecsebecsék közül válogathatnak majd. A rendezvényen beszerezhetőek lesznek sajtkülönlegességek, chiliszószok, szappanok, zero waste termékek és sok más.

Hello Piac Design Vásár // Akvárium Klub – November 15. 

„Gyere el Te is Budapest legmenőbb design vásárára az Akvárium Klubba, és fedezd fel a hazai tervezők és designerek által készített legegyedibb és legkülönlegesebb táskákat , ruhákat, ékszereket, divat kiegészítőket, DIY és vintage stílusú lakásdekorációs terméket, kézműves gasztro készítményeket, természetes alapanyagokból készült kozmetikumokat… igazi minőségi kincseket! Vagy készítsd el egyedi, különleges ajándékaidat a helyszínen, a több különböző kézműves workshopok egyikén! Rendezvényeinken a legfontosabb számunkra, hogy előtérbe helyezzük a tudatos vásárlás fontosságát, a természetes anyagokból készült, környezetbarát termékeket, a magyar designerek/tervezők munkáit, illetve a fogyatékossággal élő barátaink által készített minőségi termékeket egyaránt!”

blank

Átrium – színházbejáró barangolás – November 16.

Kevés olyan izgalmas és pezsgő színházi helyszíne van Budának, mint a Margit körúti Átrium, amelynek a neve az utóbbi években egybeforrt a minőséggel és a bátor újításokkal.
Színházbejáró barangolásunkon több kérdésre is keressük a választ: miért örültek az emberek, hogy vértől volt vörös a mostani büfé területe? És mindez legálisan! Milyen közös pont van a Partizánszövetség, Teherán és Május 1. között? Milyen elbaltázott rablási kísérlethez kellett kijönniük a rendőröknek? Milyen átalakuláson ment át az épület?

Játéktól a mesterségig kiállítás – November 17.

A Hagyományok Háza hivatásának tekinti a tárgyalkotó népművészethez kapcsolódó szakmai képzés fenntartását és annak minél szélesebb közönség számára a részletes bemutatását. Minden év őszén vizsgáznak a csipkekészítő, nemezkészítő, népi bőrműves, kosárfonó, szőnyegszövő és gyékény-szalma-csuhé tárgykészítő OKJ szakképzésre járó hallgatóink. Kiállításunk az idei évben végzett hallgatóinak kézműves remekeit mutatja be.

Kiállítás Bupapest 2020 november: Játéktól a mesterségig kiállítás

SALT Balagan – November 18-23.

A Királyi Pál utcai SALT novemberben négy napon át izgalmas gasztronómiai kalandra csábítja vendégeit. A zsidó hagyományok és ízvilág ihlette, de nem kóser ételekhez különleges italsorral készülnek, sőt, olyan csomagajánlatokat állítottak össze, amelyekben a Hotel Rumban biztosított szállás és a másnapi reggeli is benne foglaltatik, a TOPRUM-ban.

MÚZEUM+ SZINYEI – November 19.

Szinyei Merse Pál 100 és 175. Egy név és két szám, akiről és amelyekről érdemes megemlékezni: a magyar festészet egyik legkiemelkedőbb mestere 175 éve született és kereken egy évszázada ment el. A művészt aligha kell bemutatni, hiszen művei már gyermekkortól végigkísérik az ember életét.  De hogy milyen nehézségekkel volt kikövezve e páratlan festői pályája, miként alakulhatott ki a mindmáig ható kultusz a személye körül, hogyan szerepelnek alkotásai a mai műkincspiacon, mely műveinek ismeretlen a holléte, milyen eszközökkel dolgozott és úgy egyáltalán: milyen is volt a művész mögött rejtőző ember…? Mindenre és még többre is fény derül a november 19-i Múzeum+ Szinyei estünkön!

FALRA FEL! Plakátaukció 4.0 – November 20.

A Plakátfiú és a Múzeum Antikvárium által szervezett negyedik árverésen különleges, hirdetménynek, falragasznak szánt plakátok, eddig sehol sem látható valódi ritkaságok is kalapács alá kerülnek. A múlt század magyar grafikusművészetét reprezentáló, 150-nél is több tételből álló aukción filmes, zenei, kiállítási, propaganda- és reklámplakátokra is licitálhatnak az érdeklődők.

Be Massive 17. születésnap – November 20.

A Be Massive egy igen különleges helyszínen fogja megünnepelni 17. születésnapját: a november 20-án megrendezésre kerülő egész napos csinnadrattára a dunaparti Marriott Hotel panoráma termében kerül majd sor, délután 3-tól este 11-ig. A jeles alkalom sztárfellépője az Afterlife-tól érkező COEUS lesz, mellette pedig tiszteletét teszi majd a teljes BM kollektíva.

Programok Bupapesten 2020 november: Be Massive 17. születésnap

Ágyban Párban – 2 részes vacsoraszínházi előadás – November 20.

Vígjáték két részben egy férfiról és egy nőről a közös ágyukban, a saját ágyukban, és az ágy körül. A monológok és dialógok felváltva követik egymást: beszélnek a tapasztalataikról, az álmaikról, az előítéleteikről, történetekről a közös és saját múltjukból. Az idősíkok összemosódnak az álmaikkal; azzal, amit szerettek volna, és azzal, amire vágynak.

Beethoven Szonáta Hétvége I. (Találkozás a Csodával) – November 21.

A 250 éve született Beethoven előtt tiszteleg a Müpa november 21-én és 22-én. A német zeneszerző harminckét zongoraszonátáját – mind afféle személyes vallomás –, két napon át, kilenc hangverseny keretében, 32 előadó tárja a közönség elé, a keletkezés sorrendjében. A sorozatot Érdi Tamás nyitja Beethoven első zongoraszonátájával.

Midnight Music Fischer Ivánnal – November 21.

Prokofjev egyszer azt mondta: az 5. szimfónia „az emberi szellem nagyságát” hirdeti, de rengeteg más izgalmas részletet is találhattok benne. Ha jól figyeltek, ott vannak a zenében a Hamupipőke mesebeli részletei, a Rómeó és Júlia történet drámája, és sok-sok-irónia. Szerintetek miről szól a zeneszerző gyakran félreértelmezett műve? Gyertek el, hallgassátok meg, és döntsétek el ti!

Szecessziós kincsvadászat a Terézvárosban – November 22.

Hullámzó falfelületek, kígyózó vonalak, mitológiai utalások és titkos jelentést hordozó alakok – a szecesszió kincsei megannyi rejtvényként állnak előttünk. Pár óra alatt megkíséreljük megfejteni a múlt századforduló különös, izgalmas és lenyűgöző új stílusának feladványait a Terézvárosban.

Budapest programok 2020 november: Szecessziós kincsvadászat a Terézvárosban

Dokumentumfilmklub – Bartók – Sipos József filmje – November 23.

Bartók helye a zenetörténetben ismert, de mit tudunk személyiségéről és a világhoz fűződő viszonyáról, emberi karakteréről? A film arra próbál választ adni, milyen volt magánemberként, közéleti személyiségként, magyarként és világpolgárként.

Balázs Elemér Group – November 23.

Balázs Elemér formációja kiemelkedően egyéni hangzásvilágot alakított ki; ennek legfőbb jellemzői a dallamközpontúság és a különleges ritmika, melyeket a férfi és női hang érdekes kontrasztja tesz még színesebbé.

Zongorajáték a FRIDA-ban! – November 24.

A legutóbbi, nagy sikerű élő zenés eseményeink után úgy éreztük, az élményt másokkal is meg kell osztanunk. Ismét elhelyezzük a zongorát a Fridában, hogy még teljesebbé tegyük az ittlétedet, így miközben megvendégelünk a többi érzékszerved is kényeztetjük majd.

Anilogue Filmfesztivál – November 25-29.

November 25-29. között újra Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál! A budapesti seregszemle különböző helyszínein animációs filmek és egész estés alkotások kerülnek bemutatásra. A rendezvényen az elmúlt időszak legjelentősebb nemzetközi és hazai animációs alkotásait láthatja a közönség.

Anilogue Filmfesztivál – November 25-29.

Látogatás a Kőbányai Pincerendszerbe – November 25.

A kőbányai pincetúra során a városrész alatt húzódó több mint 30 km hosszú egykori mészkőbányába ereszkedünk le, amely hatalmas tereivel, a lent honoló csenddel Budapest egyik legkülönlegesebb atmoszférájú helyszíne – a pincéket a 13. század közepétől kezdődően nagyrészt kézi erővel építették ki! Bár a terület ma már üresen áll, az elmúlt évszázadokban hatalmas szerepe volt a környék életében.

Seb – November 26.

Philoktétész gyűlöli Odüsszeuszt, míg Odüsszeusz semmibe veszi Philoktétészt. Ám a jóslat szerint csak együtt vehetik be Tróját. Ki végezze el a piszkos munkát? Szophoklész darabjának átirata egy fiatalember útkeresését mutatja be, egy gyűlölködés mentén kettétört világban. Nézd meg november 26-án, a 30 éves RS9 Színházban!

Muzikum Blues Night – Living Room Session – November 26. 

Rendhagyó rhytm and blues est a műfaj egyik legendás alakjával, FEKETE JENŐVEL, valamint a romániai blues-zene „atyjával”, AG WEINBERGERREL! Az est házigazdája KŐMÍVES „STONE” ANDRÁS, a ritmusszekciót TOMOR BARNABÁS (basszusgitár) és MEZŐFI „FIFI” ISTVÁN (dobok) alkotják. Egyestés kalandra számíthatunk, mert ez az ötösfogat ebben a felállásban még sosem játszott együtt! További érdekességként a Muzikum koncerttermét egy otthonos nappalivá alakítjuk át, ahol a zenekar ez alkalommal nem a színpadról, hanem közvetlen közelről – természetesen betartva a járványügyi 1,5 métert –, a közönség soraiból zenél majd Nektek!

blank

Újbudai Karácsonyi Vásár – November 27-től

A megszokott minőségben, november 27.-től december 24.-ig várnak mindenkit sok szeretettel, az Alleenál található Újbudai Karácsonyi Vásárban.

Herendi Teadélután – November 28.

Élvezze cukrászatunk desszertkülönlegességeit, amelyeket a “The Royal Garden” elnevezésű, kézzel festett Herendi porcelánkészletben kínálunk, amely kizárólag a Buckingham Palotában és itt, a Four Seasons Hotel Gresham Palace-ban használatos.

Herendi Teadélután – November 28.

 

Sisi karácsonya – November 29.

Budai Vársétánkon felidézzük Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné karácsonyait, egyben születésnapjait. Hogyan telt az ünnep az uralkodói család körében és milyen ajándékokkal lepték meg egymást? Hogyan köszöntötték Sisit a születésnapján? Az adventi hétvégéken indított sétáinkon különleges meglepetéssel kedveskedünk: Sisi kedvenc süteményét, az eredeti császári recept alapján készített florentinert kínáljuk vendégeinknek.

Utazók Klubja Extra: Japán vacsoraest teaszertartással – November 30.

Célunk, hogy megmutassuk a japán gasztronómia nem csak a sushiból áll, hanem változatos, egészséges hozzávalókból készült, évszázados filozófiával és hagyományokkal átszőtt művészet. A vacsora záró momentumaként a vendégek megtapasztalhatják a teaművészet csodás hangulatát, a porrá őrölt zöld teából készült matcha tea és a hozzá felszolgált teaművészeti édesség semmihez nem hasonlítható ízvilágát.

És ha ennyi budapesti program nem lenne elég, böngész át őszi ajánlónkat: