Nyakunkon a revizor – Premier a Belvárosi Színházban

Nyakunkon a revizor (Egy komédia bemutatója előtt) – Pass Andrea ezt a címet választotta új, az Orlai Produkciós Iroda felkérésére készült darabjának, amely műfaját tekintve szatirikus vígjáték. Az előadás október 26-tól látható a Belvárosi Színházban.

Revizort küldenek a Kiskörúti Színházba. Titkos utasítással. Még nem tudni pontosan, mikor érkezik. Ő a kormánybiztos, akinek feladatköre egyelőre ismeretlen. A társulat számlái rendben vannak, a pályázati pénzek elszámolva, mégis retteg az igazgató. Óvintézkedéseket rendel el, a társulat egyre nyugtalanabb. A revizor egyszer csak beteszi lábát az épületbe. A híresztelésekkel ellentétben nem inkognitóban érkezik, nyíltan rendeli el reformintézkedéseit. A társulat mindent megtesz, hogy megfeleljen a különös elvárásoknak, annak érdekében, hogy megtarthassák közelgő premierjüket. Az idő fogy, a közönség közeleg, egy fűrész hangosan dolgozik. Így szól a Nyakunkon a revizor (Egy komédia bemutatója előtt) ajánlója. Jó úton járnak azok, akik ebben a gogoli inspirációt és a valósággal való egybeesést fedezik fel.

A darab ősbemutató, amit Pass Andrea kifejezetten az előadásban játszó színészekre írt, akik közül többekkel dolgozott már a Családi tűzfészek című, februárban bemutatott előadásban. Ez, mint az olvasópróbán elmondta, inspirálóan hatott rá. A Nyakunkon a revizor ötlete a tavaszi karantén alatt született meg az író-rendezőben, hosszas vívódás után, hiszen őt is megbénította az a bizonytalanság, hogy mi lesz a színházak sorsa, miként befolyásolja majd a vírus az életünket, a színházhoz való viszonyunkat, hogyan változnak meg a színházba járási szokásaink. Ugyanakkor bízva abban, hogy a karantén egyszer véget ér, és ezzel a színházak is kinyithatnak, elő kellett készíteni a következő évadot. Ez a vívódással teli időszak jelenik meg a darabban, és az a nyomás, amit a krízishelyzet kifejezetten az előadó-művészet szereplőire mért, persze a maga abszurd, komikus motívumaival elmesélve.

Garai Judit, az előadás dramaturgja kiemelte, hogy a darabban fontos szerepet kap annak a mechanizmusa, hogy hogyan hat egy közösségre a váratlanul, kívülről érkező nyomás. Milyen konfliktusokat generál köztünk, milyen kompromisszumokra leszünk hajlandóak abban a hitben, hogy menteni akarjuk a menthetőt, és még nem értünk el addig a bizonyos piros vonalig, holott utólag visszatekintve, már rég átléptük azt.

Lehet-e ezt a helyzetet nem tragédiaként ábrázolni? Lehet! A Nyakunkon a revizor műfaját tekintve szatirikus vígjáték. Bár karakterei elrajzoltak, mégis pontosan ismerősek, fordulatai meglepőek és váratlanok, éppen úgy, mint az a világ, amelyben élünk. Miközben pedig azt nézzük, mi folyik a színpadon, a nézőtéren ülve önfeledten és felszabadítóan nevethetünk a sziporkázóan szellemes komédián – és magunkon.

A darabbeli Kiskörúti Színház igazgatóját Mészáros Máté, a titokban érkező kormánymegbízottat Ötvös András alakítja, a társulat tagjait Járó Zsuzsa, Péter Kata, Ficzere Béla, Jászberényi Gábor, Rohonyi Barnabás és Schruff Milán játsszák. A Nyakunkon a revizor premierje október 26-án lesz a Belvárosi Színházban.