Országos borkalauz: 9 meseszép birtok, ahol bármikor szívesen borozgatnánk

A városi borkóstolók, fesztiválok és szüreti mulatságok nélkül nehéz elképzelni az őszt. Szerencsére, ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed is felkeresheti a hegyet, illetve annak csodaszép dűlőit. Borozgass az ország legidillibb helyein, vagy ha nem teheted, rendeld házhoz Magyarország különböző borrégiójának legjobb portékáit!

Bodri Pincészet

Jelenleg három generáció dolgozik a Szekszárd déli határában lévő Bodri birtokon, amelynek egy festői szépségű völgy az otthona. Családi vállalkozás hívta életre, ám idővel kinőtte magát, és a feladatok összetettsége miatt már nem kizárólag a családtagok látják el a pincészet körüli teendőket. Ettől függetlenül megmaradt a hívogató, családias hangulat. A Bodri-élmény soktényezős: igényesen kialakított, otthonos vendégszobáikban édes a pihenés az éjszakába nyúló borozgatások után, és arról sem feledkezhetünk meg, hogy ott van a kiemelkedő gasztronómiai szolgáltatást nyújtó Optimus étterem. Figyelmedbe ajánljuk továbbá a Bodri 12 kupolával rendelkező nagypincéjét is, ami elnyerte a Közép-Európa legnagyobb újonnan épített kupolás pincéje címet.

7100 Szekszárd, Faluhely dűlő

Bodri Pincészet

Hernyák Birtok

Felüdülés sikeres magyar vállalkozásokról olvasni, melyek tengernyi teendővel zsonglőrködő vezetőit mindig jó kedélyűnek látják az emberek. A délvidékről származó Hernyák család esetében pontosan ez a helyzet. Az etyeki Öreghegyen van birtokuk, ahol a látogató szinte minden alkalommal felfedezhet valami újdonságot, és bepillanthat a borászat dolgos, örömteli hétköznapjaiba. Hogy termékeik a legjobbak között versenghessenek a vásárlók kegyeiért, folyamatosan fejlesztik eszközeiket, eljárásaikat. Kínálatukat a borvidék jellegzetes fajtái (sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir) jellemzik, s bár a család szerelembe esett a bor világával, van pezsgőjük is, és szeretnék, ha hamarosan saját pálinkával tölthetnék meg a pincében sorakozó hordókat.

2091 Etyek, Öreghegy présházak

Hernyák bor

Jammertal Borbirtok (JBB)

A nagyközönség elsősorban a villányi borászat rendkívül jó ár-érték arányú Wunderlich borait ismeri, mellyel az Auchan, Lidl és Spar polcain találkozhatunk. A birtok igazi nagyágyúi azonban a Cassiopeia és Koh-I-Noor márkák, amelyek egymás után nyerik a legjelentősebb európai borversenyek aranyérmeit. Nem véletlenül, hiszen a JBB vezérfonala a profizmus. Nem legendákat mesélnek, hogy megkedveltessék boraikat, hanem azok önálló életre kelnek és saját történetüket alakítják. Nem sámánkodással próbálkoznak, hanem a realitások kőkemény figyelembevételével alkotják meg a nemzetközi elitbe tartozó tételeiket. Nem bújnak el a megmérettetés elől, mint megannyi itthon nagynevű versenytársuk, hanem a legkritikusabb nemzetközi ítészek véleményére hagyatkoznak. Állandó tanulás, kísérletezés és a maximumra törekvés jellemzi őket.

Jammertal Borbirtok

A borászat szakembereit idézzük, amikor azt mondjuk, kínálatukban „a hétköznapok kedves boraitól a játékos kísérletezésen keresztül a monumentális nagy vörösökig mindenki megtalálhatja a hozzá leginkább illő tételt.” Az idei esztendő újdonsága negyedik brandjük, a Jammertal, mely közkívánatra a birtok után kapta a nevét. Ebbe a fantasztikus 2012-es évjárat egy bordói házasítása került Blue Sky néven, illetve a JBB fanatikusai által régóta várt „mediterrán kékfrankos” alapú, 2017-es Jammertal Grand.

Borszeretőknek jó szívvel ajánlják a Wunderlich 4U sorozatukat, mellyel a villányi terroir sokszínűségére és értékeire kívánják felhívni a figyelmet. A sorozat tagjai különleges rozé, tiszta kékfrankos valamint portugieser-pinot noir és merlot-kékfrankos házasítások, amelyek nagyon barátságos áron kaphatóak. Azokat, akik testközelből szeretnének megismerkedni a Jammertal Borbirtokkal, megtehetik a Jammertal dűlő lábánál épült látogatóközpontjukban, Villányban, ahol különleges élmények várnak mindenkit!

7773 Villány, Baross Gábor u. 106.

Jammertal Borbirtok

Koch Borászat és Panzió

Nyolcszobás, akár 24 vendég fogadására is alkalmas panziót épített a Koch Borászat. A látogatókat borkóstoló, kemencés vacsora, és pincelátogatás várja, majd lehetőségük nyílik a kádár szakmát bemutató múzeum és az autentikusan berendezett kádárlakás megtekintésére. A panzió wellnessrészlege mellett a szauna és a szabadtéri medence is a vendégek rendelkezésére áll. A borvidék uralkodó szőlőfajtáiról elnevezett, színvilágban igazodó szobák baráti társaságok és gyermekes családok számára egyaránt megfelelő környezetet biztosítanak. A panzió saját kisbuszának hála a vendégek egyszerűbben eljuthatnak Borotára a környező városokból. A borászat egyszerre három csoportot tud fogadni két vendéglátós pincéjében és a kóstoltató helyiségekben, csoportonként 20-60 főig.

6445 Borota, V. kerület 5.

Koch

Lajver Borbirtok

Az ultramodern, a környezetébe mégis jól illeszkedő Lajver Borbirtok a szekszárdi borvidék életének üde színfoltja. A festői Lajvér-patak völgyében található. A szívvel-lélekkel készült borokat gyümölcsös ízvilág és gazdag zamatosság jellemzi, melyhez a régió hagyományait és adottságait a Lajver tökéletesen előnyére tud fordítani. A LAJVER FINE WINE borok kézimunkán alapuló feldolgozását mondhatni nagyüzemi szintre tudták emelni, így a kímélő technológia hozadékaként nagyobb odafigyelés mellett készülnek a jobbnál jobb borok, a nagyobb üzemméret ugyanakkor garantálja, hogy elfogadható áron tudják eladásra bocsátani a termékeiket. A modern csomagolás mellé párosuló, újdonságként ható ízvilág kiemelt pozícióba helyezi a Lajvert a hazai borok palettáján.

7121 Szálka, 07/28 HRSZ

Lajver

Mad Wine Borászat

A kiváló édes és száraz borairól méltán híres, természeti szépségekben bővelkedő, vulkáni kúpokkal körülvett Mád településen található a Mad Wine Borászat. A község úgy árasztja magából a nyugalmat, hogy szinte magától értetődő: le kell ülnünk egy pohár borral, átadva magunkat a táj lebilincselő szépségének. A 20 hektár saját területtel rendelkező borászat elkötelezett célja, hogy a mádi termőhely kiválóságát magas minőségű borokkal bizonyítsa, és egyúttal megmutassa a különböző talajszerkezetek egyedi ízvilágot teremtő karakterét. A történelmi dűlők borai mellett helyi alapanyagokra épülő, modern bisztrókonyhával hívogat a borászat étterme, az Első Mádi Borház és Bisztró, mely az év minden napján reggeltől estig kínál gasztronómiai élményt a borszerető látogatóknak.

3909 Mád, Hunyadi János utca 2.

Mad Wine

Maghari by Malatinszky

Az elmúlt évben, a borkedvelők örömére, Villányban nyitotta meg borkönyvtárát Malatinszky Csaba, akit a bor világából a folyamatos innováció megvalósítójaként ismerhetünk. A Maghari egy különleges hangulatú lokál, amely nevét a borászat francia innovációs nagydíjjal kitüntetett boráról kapta. A névválasztás egyértelmű üzenet: az alapító elkötelezett a magyar nemesi borkultúra szellemi hagyománya mellett. Érdemes ellátogatni a Malatinszky által személyesen vezetett tematikus borkóstolók egyikére, valamint a Bor és filozófia címet viselő előadásokra, amelyek alkalmával isteni kísérőfalatkák társaságában teljesednek ki a legfinomabb borok. Az élményt a helyszín különlegességét fokozó, pult mögötti dekoráció, és az asztalok díszítése teszi teljessé.

Villány, Batthyány L. u. 27.

Maghari by Malatinszki

Válibor

A Balaton északi részének vulkanikus borai magukban hordozzák a balatoni napsütés, a sajátos mikroklíma és a bazaltos talaj adta íz- és illatvilágot. Itt készülnek a Váli borok is, Badacsonyörs szívében, ahol a borkészítés mellett egész évben borkóstolókkal és borvacsorákkal várják a látogatókat. Váli Péter már gyermekkorában tudta, hogy saját szőlőbirtokán fog borokat készíteni, ahol a borok mellé friss és minőségi nyersanyagokból alkothatja meg a borokhoz illő ételeket. Ez az álom 2000-ben valósult meg, ekkor indult az ország minden szegletéből látogatókat vonzó Váli Birtok története, amely a finom borok mellett lenyűgöző panorámájának és a családias vendégszeretetnek is köszönheti, hogy gyöngyszemmé vált a hazai vendéglátóhelyek között. Az ízletes ételek és a kiváló, a fehértől a vörösig terjedő borkínálat olyan gasztronómiai élményt okoz, ami miatt újra és újra vissza akarunk térni. Azok számára pedig, akik otthonukban élveznék a Váli birtok kézműves borait, Budapest területén házhoz viszik!

8257 Badacsonyörs, Major utca 42.

Váli bor

Zelna Borászat

Balatonfüreden vezet 15 hektáros családi birtokot a Lukács Lilla – Barabás Barna alkotta fiatal házaspár, akiknek modern technológiai feltételek mellett sikerült megteremteni a kíméletes feldolgozás lehetőségét. Kezdettől fogva organikusan gazdálkodnak, 2018 óta több területükön bioművelést alkalmazva. Ez azt jelenti, hogy nem használnak növényvédőszereket, hanem azok szerepét természetes anyagokkal (rézzel, kénnel és narancsolajjal) töltik be. Két településen, Balatonfüreden és Balatonszőlősön gazdálkodnak, ezeken a bortermő területeken olaszrizling, merlot és cabernet sauvignon, továbbá pinot gris és zweigelt terem. Érdekesség, hogy legnagyobb egybefüggő területüket, a Farkó-kő dűlőt egykor a Tihanyi Apátság szerzetesei művelték. A birtokhoz tartozik egy Balaton-parti borbár is; keressétek a Zákonyi Ferenc utca 3-5. szám alatt.

8230 Balatonfüred, Lapostelki út 9.

Zelna Borászat