6 budapesti hely, ahol használt kincsekre bukkanhatsz

Mi az? Régi vagy felújított, de semmiképpen sem új, ezáltal teljes mértékben környezetbarát. Időtálló használt lakberendezési és használati tárgyak!

Daken Studio

A VIII. kerületi Palotanegyedben található a múlt századi lakberendezési tárgyakat szenvedéllyel, szakértelemmel és kreativitással újragondoló Daken Studio. Az alapító testvérpár, Koma Dániel és Koma Zsófi üzletfilozófiáját a nagyszüleik inspirálták, akik a XX. század elismert képzőművészei voltak. Az üzlethelyiségben (és az online boltban) igazi kincsekre lelhetünk: vannak például retró asztali lámpák csodálatos színekben és a nagymamáink lakását idéző komódszekrények, de meztelenül jógázó nőket ábrázoló telefontartókat is találhatunk.

1088 Budapest, Szentkirályi utca 20.

Népsziget Bolhapiac

Ugyan nem egy állandóan nyitva tartó helyként funkcionál, mégsem hagyhatjuk ki a felsorolásból a minden hónap utolsó vasárnapján megrendezett Népsziget Bolhapiacot. Az eredetileg motorépítőműhelyként és közösségi térként szolgáló ATNO Forge hangulatos raktárépülete időről-időre használt kincsek piacává alakul, ahol műszaki cikkek, ruhák és kisbútorok között szemezgethetnek kicsik és nagyok, két- és négylábúak. A kincsvadászat mellett lángost, palacsintát, sört és fröccsöt is kapni, hogy biztosan jól induljon a vasárnap.

1044 Budapest, Zsilip u. 17.

Bakancsos utcai Piac

A rákoskeresztúri Bakancsos utcai Piacra nem csupán a tömérdek értékes-értéktelen lom miatt éri meg kizötykölődni, hanem az évtizedekkel ezelőtti időkbe visszarepítő, kissé naturalista, de mindenképpen sajátos hangulatért is. Az ember itt aztán tényleg bármibe belefuthat, így már csak az a kérdés, mennyit hajlandó alkudozni az adott portékáért a dörzsölt eladókkal, akik kifejezetten igénylik az effajta interakciót. A bolhapiac télen-nyáron várja a kincskeresőket minden szombaton és vasárnap reggel 6-tól délután 1-ig.

1173 Budapest, Széncinke u. 100.

Antik PLACC

A Klauzál téri Vásárcsarnokban a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket áruló kofák helyét vasárnaponként átveszik a féltett régiségeiket eladásra bocsátó kereskedők és restaurálók. Reggel 10-től egészen délután 5-ig válogathatnak az antik tárgyak kedvelői az újragondolt, átalakított díszek, székek és asztalok, régi szobrok és lámpák, valamint retró képeslapok, gyertyatartók, vallási tárgyak és lakberendezési holmik között – ráadásul a belváros szívében, könnyen megközelíthető helyen. A vásár mellett természetesen étel, ital, zene és tehetséges alkotók is várnak.

1072 Budapest, Klauzál tér 11.

blank

MÖBELKUNST

Kőbánya egyik rejtett kincse az ezer négyzetméteren elterülő, vintage bútorokat, lámpákat, kiegészítőket bemutató és értékesítő MÖBELKUNST, amelynek neve németül bútorművészetet jelent, utalva az üzlet által képviselt prémium minőségre. Az ipari hangulatú helyiségben egymást érik a javarészt 1940 és 1980 között készült, felújított komódok, székek, kanapék, dohányzóasztalok és egyéb bútordarabok, amelyek legtöbbikét magyar és skandináv tervezők álmodtak meg egykor. Nézzetek be hozzájuk hétköznap 10-18 óra között, vagy szombaton reggel 10 és délután 4 között.

1102 Budapest, Hölgy utca 42.

blank

Barta Ötvös

A Barta család négy generáció óta foglalkozik ékszerekkel. A belvárosi üzlet tulajdonosát, Zsuzsát kisgyermekkora óta vonzotta ez a világ, már szülei és nagyszülei mellett is gyakran segített az ékszerek javításában, és megfigyelte, milyen csodákat tesznek egy-egy gyűrűvel, karkötővel vagy nyaklánccal. Jelenleg többnyire ezüst ékszerekkel, drágakövekkel és gyöngyökkel dolgoznak, ami pedig a műhely enteriőrjét illeti, igazi időutazás betérni a Bárczy István 10-be: itt nem vadiúj, csillogó műanyagfelületek, hanem a régi idők hangulatát idéző, értékálló miliőben válogathatunk az egyedi tervezésű ékszerek között. Keressétek őket Instagramon!

1052 Budapest, Bárczy István utca 10.

blank