Tájkép: A Balaton páratlan déli partja

Az északi partot letudtuk, itt az ideje új vizekre evezni és megnézni, a siófoki bulihelyeken és a fárasztóan lassan mélyülő partszakaszokon túl mi mindent kínál még Somogyország. Tartsatok velünk!

Az ország minden kétséget kizáróan legfestőibb fekvésű zenei fesztiváljának otthont adó Balatonboglár bőven elég felfedezni való kincset rejteget egy egész napos barangoláshoz. A Magyar Atomium néven is ismert Xantus János Gömbkilátó méltán kedvelt célpontja az üdülővárost felkereső kirándulóknak, hiszen a feketefenyők által borított, a Balaton felé lejtős dombtetőn a hatvanas évek végén felállított ikonikus építményből csodás látvány tárul elénk a tó és az északi part tanúhegyei felé. A kilátóhoz vezető úton találjuk még az 1932-ben modernista stílusban felhúzott katolikus templomot, valamint a balatonboglári kalandparkot, ahol egy falmászótorony, bobpálya, és kötélpálya segítenek hozzájutni napi adrenalin fröccsünkhöz.

A siófoki evangélikus templom a déli part egyik kevesek által ismert, ám annál különlegesebb látványossága, amit akkor is érdemes meglátogatni, ha a templomi építészet úgy általában nem mondható a szívünk csücskének (sőt, leginkább akkor!). A Makovecz Imre által modern-organikus stílusban tervezett, finnországi fából épített templomnak összesen négy bejárata van: mindegyik égtáj felé egy-egy darab. Az északi főbejárat feletti angyalszárnyak szimbolikus értelemben véve a templomba betérők óvását szolgálják, a tető csúcsdísze pedig egy életfát formáz, amely a belőle kinövő kereszttel együtt a halált legyőző örök életet jelképezi.

Nem mehetünk el szó nélkül Somogy megye legjelentősebb műemlékegyüttese, a Szent László király által 1091-ben alapított somogyvári apátság mellett sem. A lombardiai román stílusban épült grandiózus kolostor és templomegyüttes valódi szellemi központtá nőtte ki magát a középkorban, de a francia-magyar kapcsolatokban is fontos szerepet töltött be: első lakói ugyanis francia földről behívott bencés szerzetesek voltak. Később szélsebesen végvárrá alakították, ami azonban hamar török kézre jutott. Ma a Szent László Nemzeti Emlékhely interaktív kiállítással, egy rendezett romkerttel, és egy szuper kilátóval várja a látogatókat.

Amennyiben az időjárás mélabúsba csapna át balatoni tartózkodásunk ideje alatt, keresve sem találhatunk illőbb programot a fonyódi Kripta-villa meglátogatásánál! A modern stílusban fogant, dombtetőre épült magányos ház egy tragikusan végződött szerelemnek állít emléket: 1941-ben építtette egy bizonyos Abrudbányai-Rédiger Ödön nevű gyógyszerész évtizedekkel korábban megboldogult menyasszonya, Magdus számára, aki pár héttel esküvőjük előtt távozott a túlvilágra. A villa belsejében most újra egy ágyban, kézen fogva fekszik egymás mellett a két márványszerelmes.

Kedvenceink a déli parton

Szent Kristóf Pincészet, Borétterem

A zamárdi Szent Kristóf Pincészet, Borétterem, Vendégház és Rendezvényközpont egy hangulatos hely a Dél-Balatoni Borvidékhez tartozó szőlőhegyek lankái közt. Az egykori kis családi pincéből mára sokszínű vendégváró központtá fejlesztett pincészet az év minden napján nyitva áll a vendégek előtt. A vendéglátóhely ideális helyszín családi, baráti összejövetelek, esküvők, céges rendezvények és csapatépítő tréningek megtartására, hiszen jól kialakított terek (borospince, kerthelyiség, étterem) várják a vendégeket, akár egy több tételes bor- és pálinkakóstolóra, vagy szezonális alapanyagokból készült ebédre és vacsorára, de a Vidéki Gasztroshopban beszerezhetjük a pincészet kézműves finomságait is.

8621 Zamárdi, Alsó pincesor 4602/1 hrsz.

Hubertus Hof Landhotel

A Hubertus Hof Landhotel egész éves nyitvatartással és á la carte étteremmel várja vendégeit Balatonfenyvesen, fenntartható gazdálkodásból származó kínálattal. Az étlapon a saját tenyésztésű, szabad tartású Angus marhaspecialitások dominálnak, amelyek egyedi ízvilágát a szálloda házi fűszerkertje és burgonyája gazdagítja. A wellnessrészlegben medence, szaunák, masszázs és TechnoGym szoba segíti a vendégek testi-lelki felfrissülését, a környék pedig izgalmas, vízparti kalandokat tartogat. Az aktív kikapcsolódás után tágas standard és családi szobák, valamint prémium lakosztályok biztosítanak teljes körű kényelmet. A Landhotel típusú szálloda, saját konferenciatermeivel, tökéletes helyszíne lehet esküvőknek, illetve családi vagy céges rendezvényeknek.

Balatonfenyves, Nimród u. 4.

blank

Zamárdi Kalandpark

A Balaton legmenőbb kalandparkja idén is tárt karokkal vár kicsiket és nagyokat egyaránt. A kalandparkban több száz méternyi akadály- és pályarendszert találni, de az ugrótorony előtt még a legbátrabbaknak is össze kell szedniük a bátorságukat: ha úgy döntesz, leugrasz, semmi mást nem érzel, csak a szédítő sebességet és az adrenalin áramlását a testedben. Ha még több kalandra vágysz, a csúszótoronyt is muszáj kipróbálnod, amivel az egész park felett átszáguldhatsz. A kalandparkban mindenki megtalálja majd a hozzá illő kihívásokat, hiszen a liget végtelen lehetőséget tartogat a szabadidő aktív eltöltéséhez. A mozgás után pedig jólesik a finom falat, és a fatüzeléses kemencében sült óriási pizzánál jobbat nem is kívánhatnánk.

Zamárdi, Siófoki út, 8621

blank

Ha átutaznál az északi partra: