5+1 film a válásról

Egy film szépsége, hogy ha jól készítik el, tökéletesen tükrözni tud emberi érzéseket. Vegyük például a válást.

A téma sokféle módon bemutatható, mindenki talál olyan elbeszélést, amivel azonosulni tud. Mindegy, hogy dráma vagy vígjáték, egy listányi olyan film létezik, amelyek eltérő hangvételük ellenére tökéletesen mutatják be, hogyan kezelhető egy tönkrement házasság. Az alábbi 5 filmet kapcsolati állapottól függetlenül mindenkinek szívből ajánljuk!

#1 Elvált nők klubja

Az 1996-os amerikai vígjáték négy elválaszthatatlan barátnőt helyez a középpontba, akik az évek múlásával eltávolodnak egymástól. Egy tragédia újra összehozza őket, és kiderül, mindannyian elváltak, és sem lelkileg, sem anyagilag nincsenek a toppon. Volt házastársuk csúnyán elbánt velük annak ellenére, hogy saját karrierjükön keresztül nem kis szerepet vállaltak a közös üzletek felépítésében, sikerében. Egymást támogatva támadásba lendülnek ex-férjeik ellen, hogy azok kárpótolják őket minden elszenvedett sérelemért.

#2 Inkább lennék özvegy

Március 19-én mutatják be Magyarországon az Annette Bening és Bill Nighy főszereplésével készült romantikus drámát, amelyben egy 29 éve tartó házasság összeomlásának, jobban mondva annak következményeinek lehetünk tanúi. Arra hivatkozva, hogy feleségével nagyon különböznek egymástól, a férj váratlanul bejelenti: válni akar. Évek óta tartó boldogtalanság után talán csak arra várt, hogy közös fiuk felnőjön, feleségét viszont hidegzuhanyként éri az egész. Keserű vádaskodás kezdődik a felek között, nem kevés fekete humorral fűszerezve. A filmet a Cirko Film forgalmazza.

#3 Házassági történet

A fiatal színész-rendező házaspár kezdetben megpróbálja megmenteni kettejük kapcsolatát, ám a feleség, Nicole úgy érzi, a válás nem kerülhető el. Boldogtalan, elnyomva érzi magát, ráadásul biztos benne, hogy a férje hűtlen hozzá. Bár legbelül szeretik és tisztelik egymást, hatalmas feszültség alakul ki közöttük, és veszekedés közben olyasmit vágnak egymás fejéhez, amit szinte azonnal meg is bánnak. A bíróságon mindketten azért küzdenek, hogy kisfiuk, Henry hozzájuk kerüljön, ezért ügyvédekre bízzák magukat, akik vehemensen harcolnak ügyfeleik érdekeiért.

#4 Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van

Alakításával Robin Williams felejthetetlenné tette az 1993-as vígjátékot, melyben egy Daniel nevű, válófélben lévő apát játszik. Nagyon közel áll a gyerekeihez, lényegében bármit megtenne a boldogságukért. Őrültségeit és munkanélküliségét megelégelve felesége, Miranda el akar válni tőle, és mivel stabil jövedelemmel nem rendelkezik, a gyerekek felügyeleti jogát csak heti egy alkalommal gyakorolhatja. Hogy többet lehessen velük, felajánlja a házvezetőt kereső Mirandának, ő majd vigyáz rájuk, a nő viszont hallani sem akar a dologról. Daniel álruhában, Mrs. Doubtfire-ként lépheti át újra egykori háza küszöbét.

#5 Egyszerűen bonyolult

Elváltak, a volt férj, Jake újraházasodott, ráadásul egy jóval fiatalabb nőt vett feleségül. 10 évvel válásuk után az egyébként baráti kapcsolatban maradt páros fiuk diplomaosztója kapcsán összefut egy étteremben, és pár pohár ital mellett nosztalgiázásba kezdenek. Az ártatlannak induló borozgatás után egymásba gabalyodnak, és bár mindkettőjüket szíven üti, mennyire élvezik az együtt töltött időt, a helyzet nem egyszerű; Jake házas. Újra fellobbant érzéseit nem söpri a szőnyeg alá, volt felesége azonban új életet kezdene, udvarlója is akad…

+1

Kramer kontra Kramer (1979)

A Kramer család látszólag teljes boldogságban él, amíg egy nap a feleség, Johanna ki nem jelenti: válni akar, és a gyereknevelés helyett inkább karrierjére koncentrálna. A Dustin Hoffman által megformált férj, Ted korábban a munkájának élt, minden más háttérbe szorult, ezért nem kevés lemondást jelent számára, hogy tökéletes apukája legyen hatéves kisfiuknak, amíg Johanna önmegvalósít. Főz, vásárol, takarít, igyekszik kitalálni Billy minden vágyát, ezért erős kapocs alakul ki közöttük. Mire berendezkednek új életükbe, a volt feleség ismét feltűnik a színen, és követeli, bírósági úton döntsék el, kihez kerül a közös gyermek.