Hogyan lett március 8-a a nőké?

Bár a nők egész évben megérdemlik a megbecsülést, a szeretetet és a tiszteletet, március 8-án világszerte őket ünnepeljük, megemlékezve az egyenjogúságukhoz vezető rögös útról. Ismerd meg velünk a jeles nap történetét!

A nemzetközi nőnap a politikai és társadalmi mozgalmak által létrehozott ünnepek tökéletes példája. Első alkalommal az Amerikai Egyesült Államokban tartották meg, 1909. februárjának utolsó vasárnapján, majd a II. Internacionálén határoztak hivatalossá tételéről. A jeles nap célja akkoriban az volt, hogy felhívja a figyelmet a nők választójogért vívott küzdelemre.

Y Generáció Nőnap

Az ünnep konkrét dátumát Oroszországnak köszönhetjük. Az első világháború harmadik évében, 1918. március 8-án az éhínség sújtotta országban nők tüntettek a kenyérért és a békéért. 4 nappal később II. Miklós orosz cár lemondott, az utána következő kormány pedig szavazati jogot adott a nőknek. A nemzetközi nőnapot innentől kezdve ünnepeljük március 8-án. Ugyan hazánkban már a világháború előtt is létezett nőnap, „kötelező” jelleget csak a Rákosi-korszakban kapott. Az ENSZ 1977-ben tette hivatalossá a hölgyek ünneplését.

Hogy diákként sem ezen, sem más ünnepnapon ne érezd úgy, nem engedheted meg magadnak, hogy a hozzád legközelebb állókat megajándékozd egy aprósággal, segíthet Y Generáció Iskolaszövetkezet. Általuk megtalálhatod a hozzád legjobban passzoló foglalkozást, és kiegészítheted a zsebpénzed!