Háromnapos jazzünnep a Müpában, avagy mindent a Jazz Showcase-ről

Három egymást követő napon ismét a jazzé lesz a főszerep a Müpában: február 7-e és 9-e között tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Jazz Showcase tehetségbörzét. 

A Müpában hagyomány, hogy a műfaj nagyjai mellett az ifjú tehetségek is bemutatkozási lehetőséget kapnak: a Jazz Showcase az évek során Közép-Európa egyik legjelentősebb börzéjévé nőtte ki magát, amely olyan ma már nemzetközi szinten is ismert előadókat indított el a pályán, mint Tálas Áron, Harcsa Veronika, Jónás Vera, valamint egyebek mellett Csemer Boglárka és Balogh Roland.

A Jazz Showcase délutáni koncertjein idén is kilenc fiatal zenekar mutatkozik be a Müpa két hangulatos színpadán, a Zászlótérben és az Átriumban, hogy a nemzetközi szaktekintélyekből – mint Borbély Mihály, Kossuth-díjas klarinét- és szaxofonművész vagy Krin Gabbard, a Columbia Egyetem Jazztanulmányi Tanszékének adjunktusa – álló zsűri kiválassza közülük a legfigyelemreméltóbb csapatot, mely a 2020/2021-es évadban még visszatérhet a Müpa színpadára.

Ismét lesz köztük az elektronikus hangzásokkal kísérletező, olykor határokat feszegető együttes, mint a SHINTERZ. vagy a Fekecs Ákos Project. A hagyományos stílusirányzatokat modern megoldásokkal saját képükre formáló instrumentális csapat, mint a Rodek Balázs Trió, a Sebestyén Patrik Sextet és a Szalóky Group, és lesznek az énekhangot előtérbe állító, a legkülönbözőbb utakat választó formációk is: a Perpetuum, a Hász Eszter Quintet, a Nagy-Babos Rebeka Quartet és a Bari Lacika Trió.

Szalóky Group

Míg délután a szárnyaikat bontogató fiatalok varázsolják el a közönséget, este olyan jól ismert művészek veszik át a színpadot, mint a Junior Prima-Díjas Oláh Dezső, aki Intermezzo című kortárs jazzprodukciójával érkezik. Az Oláh Krisztián Quartet a világhírű amerikai tenorszaxofonos, Rick Margitza társaságában zenél, de fellép a fúziós jazzben utazó Finucci Bros Quartet is.

Oláh Krisztián Quartet

A jazzkedvelő közönségnek nem csak azért érdemes ellátogatnia a hétvégi fellépésekre, mert képet kaphat a hazai jazzszíntér jövőjéről, hanem mert maga is szavazhat a neki legjobban tetsző zenekarra. De az sem fog unatkozni, aki magáról a műfajról tudna meg többet: a rendezvény kísérőprogramjaként február 8-án második alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Jazztanulmányi Szimpóziumot, amelyen többek között szó esik majd a jazz megjelenítéséről a 21. században és a németországi jazzéletről.

A közönség számára ingyenesen látogatható tehetségkutató az előző évekhez képest idén már 15 órakor elstartol, a megszokott koncertek előtt ugyanis újdonságként Novák Péter színész, énekes, zeneszerző, műsorvezető, rendező beszélget majd a fellépőkkel.

Bővebb információ a Jazz Showcase-ről ITT olvasható.