A legjobb filmek a Cinefest repertoárjából

Ha abból indulunk ki, hogy az egyik leghíresebb magyar filmfesztivál célja mindig is az adott év legkiemelkedőbb filmes alkotásainak bemutatása volt, nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, a Cinefest repertoárjában szereplő filmek egytől egyig remek alkotások. 2019 szeptemberében sem volt ez máshogy, úgyhogy ez alkalommal a fesztivál idei programlistájából válogattuk ki a 6 legjobb filmet.

A világítótorony (110 perc)

Az amerikai pszichológiai horror két különös világítótorony-őr történetét meséli el, akik egy elhagyatott szigeten próbálják megőrizni az épelméjűségüket valamikor a 19. század végén. Egyikük az idősödő Thomas Wake, aki Ephraim Winslow személyében új munkatársat üdvözölhet a szigeten. Egy vacsora alkalmával Wake előző őrtársára kanyarodik a szó, aki a szigeten megőrült, majd meghalt. Winslow-t látomások és rémálmok gyötrik: csápokat, sellőket és a vízben lebegő tárgyakat vizionál. A film osztatlan sikert aratott világszerte.

Rendező: Robert Eggers
Főszereplők: Willem Dafoe, Robert Pattinson, Valeriia Karaman

Chris, a svájci (90 perc)

Horvátország, 1992. január 7. A háború közepén megtalálják egy fiatal újságíró testét egy nemzetközi zsoldos csapat egyenruhájában. 19 évvel később, Anja Kofmel, az elhunyt unokatestvére elhatározza, kideríti, mi történt a férfival. Annak érdekében, hogy megértse, hogyan keveredett bajba az unokatestvére, Anja úgy dönt, minden részletről, amelyre fény derül, felvételt készít. Anja archív filmfelvételeken és dokumentarista jellegű naplóbejegyzéseken keresztül mesél a nyomozásról, amellyel számos díjat zsebelt be a film Belgrádtól Libanonig.

Rendező: Anja Kofmel
Főszereplők: Joël Basman, Susanne-Maria Wrage, Megan Gay

Teherán: A szerelem városa (102 perc)

A szerelemhez vezető út – helytől függetlenül – göröngyös. E szerint a keserédes dráma szerint viszont, Iránban még nehezebb: három kiábrándult ember, egy egykori világbajnok testépítő, egy túlsúlyos recepciós és egy botcsinálta énekes, szerelemre és bizalmi kapcsolatra vágyik. A magányos lelkek történetein keresztül, a film egyszerre enged betekintést az emberi kapcsolatok bonyolult rendszerébe, a modern iráni életbe és az ismerkedés buktatóiba.

Rendező: Ali Jaberansari
Főszereplők: Forough Ghajabagli, Medhi Saki, Amir, Hessam

blank

Féltestvérek (105 perc)

Bár kétségtelen, hogy a lánytestvérek között különleges kapocs van, ahogyan bármilyen családi kapcsolat, úgy ez sem zökkenőmentes. Damjan Kozole filmjében két egymástól elhidegült féltestvért ismerhetünk meg, akik életük nagy részében megpróbálnak tudomást sem venni a másik létezéséről. Aztán egyszer csak úgy alakul, hogy egy fedél alá kerülnek, nincs mit tenni, meg kell békülniük nemcsak a helyzettel, hanem hullámvölgyekkel tarkított múltjukkal és így egymással is.

Rendező: Damjan Kozole
Főszereplők: Ursa Menart, Liza Marija Grasic, Jurij Drevensek

Féltestvérek

Kontrol nélkül (118 perc)

Örökbefogadót nem, valódi családot viszont nagyon is szeretne a 9 éves szőke kislány, Benni. Az esélyei viszont nem túl rózsásak; megzabolázatlan természete miatt úgy tűnik, senki sem szeretne otthont adni neki és amennyi bonyodalmat okoz, környezetében mindenki azt gondolja róla, hogy maga az ördög öltött benne gyermeki testet. Pedig Benni csak azért viselkedik ilyen tűrhetetlenül, mert vissza akar kerülni biológiai édesanyjához, a nő viszont sajnos lemondott róla.

Rendező: Nora Fingscheidt
Főszereplők: Helena Zengel, Albert Schuch, Gabriela Maria Schmeide

Kontrol Nélkül Cinefest

Lüktetés (101 perc)

1994-ben járunk, Skóciában. A konformistább briteknek annyira elegük lett a fiatalok rendszeres „tuc-tucolásából”, hogy 1994-ben még a büntetőtörvénykönyvbe is belevették a monoton lüktetésű zene körüli gyülekezés „bűncselekményét”. Mindeközben két tinédzser srác, Johnno és Spanner azt tervezi, a törvényi tiltás ellenére részt vesznek életük legfenomenálisabbnak ígérkező buliján. A film a fiatalok valószínűtlen barátságának diadaláról szól, amit a rendező rengeteg humorral ad át a nézőknek.

Rendező: Brian Welsh
Főszereplők: Kimber Closson, Martin Donaghy, Brian Ferguson

Lüktetés Cinefest

www.cinefest.hu