Mikor és miért van Black Friday?

Hamarosan indul az év végi shoppingláz, megkezdődnek az ünnepek előtti árleszállítások. Tudod, hogy 2019-ben milyen napokra esik a Black Friday? Cikkünkből az is kiderül, miért rendezik meg minden évben.

A Black Fridayt, azaz Fekete pénteket hagyományosan novemberben, a hálaadás utáni pénteken rendezik meg, ami 2019-ben november 29-re esik. Az Amerikai Egyesült Államokban a karácsony előtti bevásárlási időszak első napját jelzi egészen 1952 óta. Ugyan mindez jó ideig egy napra korlátozódott, mostanában hosszabb időszakot fed le. Ezzel próbálják megelőzni a tömeget, és hogy mindenki egyszerre lepje el az üzleteket, lerabolva azok teljes kínálatát. Mozgalmas története nem mentes erőszakos cselekménytől sem; 2006-ban például 12-en életüket vesztették és közel 120-an komoly sérülést szenvedtek el az USA-ban, vásárlás vagy sorban állás közben.

A Black Friday 2019 novemberében ismét elért bennünket
A résztvevő webáruházak listáját ide kattintva megtalálod

Miért Black Friday a neve?

A Black Friday elnevezés valószínűleg Philadelphiából származik, és arra a felfordulásra utal, amit a kijelölt napon megfigyelhettek az emberek, például a hatalmas közlekedési dugókra és a boltok előtt sátrazó, 1 nappal az akciózások előtt sorban állókra, akik miatt lehetetlen megközelíteni a vészkijáratokat.

A világ más országaiba a 21. század elején gyűrűzött be a “shopping ünnep”, és már nem csak 1 napról szól: november több péntekén, sőt, decemberi időpontokban is meghirdetik a bevásárlóközpontok üzletei és az online webáruházak.

A klímavédelem mellett kampányoló környezetvédők minden évben felszólalnak a Black Friday ellen, mivel az óriási árengedmények arra ösztönzik a vásárlókat, hogy olyan termékeket szerezzenek, amelyekre nincs lesz szükségük és mindez túltermeléshez vezet.

Black Friday 2019: A Media Markt, az Extreme Digital és az Euronics már beindult

A három elektronikai óriás már ma, november 15-én meghirdette a maga Black Friday-jét, ami nem kis forgalmat hozhat a cégeknek. Az Extreme Digital oldalára már több mint 100 ezren kerestek rá ma a Google-ben, hasonló számokat produkálhat a másik két cég oldala is.