4 szuper olvasmány a hűvös őszi napokra

Mutatjuk, mit olvass a következő hetekben! 

Christine Grimaldi – Merci, nagyik!

A Merci, nagyik! a francia bloggerből lett írónő második regénye, mely hazájában hamar a bestseller lista élére került, és ha hinni lehet a pletykáknak, már a megfilmesítésen gondolkodnak. A történet főszereplője, a 30-as évei elején járó pszichológus, Julia, akinek élete teljesen összeomlik egy váratlan tragédia és a barátjával történő szakítás miatt. Hirtelen ötlettől vezérelve állást vállal egy bentlakásos nyugdíjas otthonban. Az írónő fergeteges humorral mutatja be az otthon lakóit és azok hétköznapjait, miközben olyan komoly témákat is érint, mint a gyász, az elengedés küzdelme vagy a generációs gap. A könyv ugyan nem tartogat hatalmas meglepetéseket vagy világmegváltó gondolatokat, de egy nagyon szellemesen felépített, szórakoztató olvasmány az újrakezdésről, a szeretet erejéről és az élet szépségéről. Tömegközlekedésen csak hangosan felnevetés veszélye mellett olvasható!

Animus Kiadó

Sally Rooney – Normális emberek

A megjelenése után szinte csak ajnározó értékeléseket kapó Normális embereket joggal kezdték korunk klasszikusaként számon tartani. Csak hogy ellent mondjak a több száz kritikának, szeretnék valami rosszat írni, de őszintén nem tudok. Tűpontos jellemábrázolás, zseniális hangulatfestés és húsbavágó kérdések váltják egymást.
A két főszereplővel, Marianne-nel és Conell-lel tinédzser korukban ismerkedünk meg, akik két tökéletesen ellentétes világ szereplői. Marianne egy gazdag, értelmiségi család tagja, aki nem igazán találja a helyét a gimnáziumi miliőben. Conell az egyik legnépszerűbb és legokosabb srác a suliban, igazi vezéregyéniség és mindemellett szemtelenül jóképű, de jóval szerényebb körülmények között él, mint Marianne. Ennek ellenére mégis kialakul köztük egy korábban sosem tapasztalt csodálatos bizalom és intimitás. Az idő előrehaladtával hol eltávolodnak, hol közelebb kerülnek egymáshoz, máskor a környezetükben betöltött szerepük cserélődik fel, de a köztük lévő kötelék állandó és megmásíthatatlan. Ahhoz, hogy megtudd, mi lesz a sorsuk, milyenek a normális emberek, nincs más dolgod, mint elsétálni a legközelebbi könyvesboltba, megéri!

21. Század Kiadó

Ryan Holyday – Az akadály maga az út

Elsőre egy sokadik önsegítő könyvnek hangozhat, de nem az! Sokkal inkább egy inspirációs kötet, melyet korunk legzseniálisabb elméi és történeteik tettek azzá. A könyv alapgondolata az ókori sztoikusoktól ered, mely szerint, ha egy adott probléma befolyásolható elemeire fókuszálunk, a megmásíthatatlanokat pedig elengedjük, minden helyzetből sikerülhet kihoznunk a legjobbat. Korunk emberét példa nélküli mértékben éri a stressz, társadalmi és szociális elvárások, melyek fényében gyakorta érezhetjük, hogy megoldhatatlan helyzetekbe kerülünk. Ezt a feszültséget igyekszik a könyv nemcsak feloldani, de magunk mellé állítani, olyan kiemelkedő emberek példáin keresztül, mint Steve Jobs, vagy Rockefeller. Ha sikerül elsajátítanunk „a módszert”, sikeresebbé, kiegyensúlyozottabbá és produktívabbá válhatunk. A könyv nemcsak azoknak lehet sorsfordító olvasmány, akik úgy érzik megrekedtek egy adott problémával szemben, de azoknak is, akik szeretnék más ritmusban taposni azt a bizonyos mókuskereket.

blank
21. Század Kiadó

Peter Wohlleben – A fák titkos élete

A szerző első magyarul megjelent kötete ez, melyben betekintés nyújt egy általunk eddig nem ismert világba. A fák nemcsak éreznek, de kommunikálnak, törődnek egymással, sőt, betegség esetében ápolják szomszédjukat. Peter Wohlleben erdőgazdász 20 éven át dolgozott erdőfelügyelőségi alkalmazottként, könyvében pedig a legutóbbi tudományos eredményeket vegyíti saját tapasztalataival, miközben az olvasó szája tátva marad a természet hihetetlen csodáitól. Ezt a könyvet ne úgy képzeljük el, mint egy unalmas tudományos értekezést, mert távolról sem az. Laikusok számára is tökéletesen érthetően és olvasmányosan tárja elénk az erdő meglepő működését, hierarchiáját és kapcsolatait. Akit érdekel az élővilág, annak bátran ajánlom a szerző többi, hasonlóan izgalmas művét, úgy, mint, A természet rejtett hálózatát vagy Az állatok érzelmi életét.

blank
Park Kiadó

Szerző: Bercely Judit