20 éves a Harcosok klubja

Hihetetlen de igaz: már 20 év telt el Brad Pitt kultuszfilmje, a Harcosok klubja debütálása óta! 

1999. október 6-án mutatkozott be az amerikai mozikban a Chuck Palahniuk azonos című regényéből készült Harcosok klubja. Bár az Edward Norton, Brad Pitt és Helena Bonham Carter főszereplésével készült alkotásra napjainkban a valaha készült legjobb filmek egyikeként tekintünk, a magasztaló kritikák kezdetben jócskán elkerülték a nagyvászonra vitt történetet.

Az ítészek a sztori fokozottan erőszakos jellege miatt fogadták idegenkedve a filmet, melynek fő cselekményszála szerint az Edward Norton és Brad Pitt által megformált két jóbarát amerikai nagyvárosok pincéiben titkos, unaloműzésre szánt verekedő-klubokat működtet, elsősorban az intenzív élményeket kereső, gyorsan meggazdagodott menedzsernemzedék számára.

Az erőszakos filmek iránti rajongás káros hatásai egyébként az ezredforduló környékén olyannyira kézzelfoghatóak voltak az USA területén, hogy a Harcosok klubja című alkotásnak már a bemutatása is veszélybe került. Történt ugyanis, hogy 1999 áprilisában minden idők egyik legszörnyűbb iskolai mészárlásának lezajlása után a közvélemény és a média is ezt a filmes zsánert okolta a tragédia bekövetkezése miatt.

Érdekesség továbbá, hogy az alkotás a szeptemberi velencei filmfesztiválon sem aratott sikert, sőt a szereplők visszaemlékezései alapján csak ők maguk nézték nevetgélve a Harcosok klubját. Ugyanakkor a stáb egyik tagja felhívta a figyelmet arra, hogy ebben a moziban sokkal több van, mint amit első látásra észreveszünk és néhány év múlva a világ is felfedezi majd, micsoda kincset kapott kézhez.

20 év múltán már világosan látszik, hogy beteljesült a jóslat, így 2019-ben már nem csak Brad Pitt szépfiú karakterből való kitöréseként, hanem egy igazi kultuszfilmként tartjuk számon a Harcosok klubját.