Borfesztivál 2019: Minden, amit a budavári mulatságról tudnod kell

2019. szeptember 5. és 8. között immár 28. alkalommal ízlelhetjük meg az ország legfinomabb borait a budavári rendezvényen. 

A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a Budai Várban közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer termékével és számos kísérőprogrammal.

Budavári borfesztivál 2019
Fotó: Szigetváry Zsolt

Fókuszban: az Egri borvidék

A Borfesztivált megelőző szakmai rendezvény, a Boregyetem idén szeptember 2-án, hétfőn kerül megszervezésre a MOM Kulturális Központban. Mivel a 2019-es Borfesztivál fókuszában az Egri borvidék áll, a Boregyetemen tíz gyönyörű egri bor kóstolójára felfűzve körbejárhatjuk az Egri Csillag és Bikavér jelenét, az aktuális szabályozási kérdéseket, és azt, hogy milyen szerepe van a legjobb dűlőknek a bor stílusának kialakításában. Mindemellett a MOM Kultban egy új palack, az „1552 Eger” is bemutatkozik.

Budapest legnagyobb borfesztiválja

Szeptember 5. és 8. között a legendás házasításairól ismert történelmi borvidékünk legmagasabb minőségi kategóriába sorolt Grand Superior borai is kóstolhatók lesznek, de az érdeklődők a Bikavért övező legendákkal, illetve a hungarikum borunk elkészítésének titkaival is megismerkedhetnek a Várnegyedben.

Aki az ország más borvidékeinek specialitásaira is kíváncsi, a VinAgora Taste of Hungary szakmai programján hazánk összes termőhelyének csúcsminőségű finomságaival találkozhat, ráadásul a gazdag kínálat a Magyarországon termesztett minden egyes szőlőfajtát lefedi.

A kiállítók teljes listáját és a térképet itt találod >>>

Az ország összes neves borásza felsorakozik a budavári rendezvényen
Fotó: Szigetváry Zsolt

Koncertek, szüreti felvonulás, néptánc gála

Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei kínálat teszi felejthetetlenné. A színpadokon olyan nagyszerű előadók szórakoztatják a nagyérdeműt, mint Dánielfy Gergő és az Utazók, a Kiscsillag vagy az Aurevoir, szombaton pedig a Magyar Jazz Szövetség jóvoltából szervezett Jazz Vágtán együtt zenélnek majd a műfaj legkiemelkedőbb alkotói (pl. Dés László, Szakcsi Lakatos Béla vagy éppen Balázs Elemér).

Íme a teljes színpadi műsor >>>

2019-ben is számtalan koncert várja a borfesztiválra látogatókat
Fotó: Szigetváry Zsolt

A koncertek mellett nem maradhat el a Hagyományos Szüreti Felvonulás sem, melyet a nagyszínpadon és két további pódiumszínpadon népzenei és néptánc gála követ. A felvonulást borvidékeink elöljárói, hagyományőrzői, borrendjeink, valamint néptánc együttesek és népzenészek alkotják. A szőlő- és bortermelő eleink tiszteletére rendezett színes, látványos, táncos-zenés forgatag a Szentháromság térről indul szeptember 8-án, vasárnap 12 órától.

Lesz szüreti felvonulás és néptánc gála is
Fotó: Szigetváry Zsolt

Változatos kulináris élvezetek

Ahogy a bor nélkülözhetetlen része a gasztronómiának, úgy Borfesztivál sincs változatos kulináris élvezetek nélkül. A rendezvény évek óta folyamatosan megújuló, de minőségi kínálatot biztosít, melyben jól megférnek egymás mellett a hagyományos fesztiválkonyha, a modern street food és a gourmet különlegességek is. Ismét üdvözölhetjük például az elmúlt évek nagy sikersztoriját bemutató, kizárólag olasz alapanyagokból dolgozó PizzaMe-t, a különleges erdei gombákkal bűvölő Terra Tuffola-t, valamint önálló standon jelenik meg a legendás litván érlelt sajt, a Dziugas.

Kemencében sütött ételekkel és extra feltétekkel készül a Szittya Pita Kenyérlángosozó, de a nagy sikerre való tekintettel nem maradhatnak ki a Borfesztiválból az Ami Burger magas minőséget képviselő kézműves burgerei sem.  A minőségi borkorcsolyákról a Snock prémium sajtos snackjei és a Kanálka kézzel készült zöldségkrémjei gondoskodnak. A prémium kávékat és édességeket pedig a Julius Meinl, a Fresh Corner, a Gerbeaud cukrászda, a Vitéz Kürtős és a Bolka Bonbon hozza el a Budai Vár tövébe.

Borfesztivál és gasztronómia
Fotó: Szigetváry Zsolt

Jegyek a borfesztiválra

A Budapest Borfesztiválra belépőjegyek 3900 forintért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben a rendezvény weboldalán, de érdemes figyelni a Funzine Facebook-oldalát is, mert hamarosan 5 darab páros jegyet sorsolunk ki a legszemfülesebb követőink között!