10 érdekes tény a Forma 1-es Magyar Nagydíjról
Augusztus elején hazánkba érkezik a száguldó cirkusz

Augusztus 2-4 között Mogyoródon koptatják a gumit a Forma 1 versenyzői, és mivel a szerkesztőségünkben akad pár nagy rajongó, úgy gondoltuk, sorra vesszük, milyen érdekességekre került sor a hazai futam létezésének történelmében.

#1

Magyarországon először 1936-ban rendeztek Forma 1-es futamot, de nem a ma ismert mogyoródi pályán. Abban az évben a Népliget adott otthont az autóversenynek.

#2

Politikai okokból az első futam után 50 évnek kellett eltelnie, hogy ismét Magyarországra érkezzen a száguldó cirkusz. Bernie Ecclestone döntésének köszönhetően a hazai volt az első olyan futam, amit a vasfüggöny mögött rendeztek. A pályát 1985-ben kezdték el építeni, és 8 hónap alatt elkészült.

#3

A pálya hosszúsága történelme során többször megváltozott. 1989-ben a hármas sikán elvételével csökkentették a hosszát, majd 2003-ban ismét hozzányúltak egy hosszabb egyenes szakasz építésekor. Jelenlegi hosszúsága 4381 méter, ami 406 méterrel több, mint a legutóbbi bővítés előtti állapot.

#4

Michael Schumacher először 1994-ben lett futamgyőztes a Hungaroringen, ahol egyébként pole pozícióból vágott neki a versenynek. Ezután még háromszor léphetett Mogyoródon a dobogó legfelső fokára: 1998-ban, 2001-ben, valamint 2004-ben.

Magyar nagydíj Forma 1

#5

A verseny magyarországi állomásának legkomolyabb balesete 10 évvel ezelőtt, 2009-ben Felipe Massát érte, aki az időmérő edzésen eszméletét veszítette, amikor  fejen találta egy leszakadt alkatrész. A pilótát végül súlyos sérülései miatt megműtötték, de szerencsére nem sokkal később már hazájában, Brazíliában lábadozhatott. Az esetnek nagy szerepe van abban, hogy 2018-ban bevezették a pilóták fejét védő Halo nevű szerkezet használatát.

#6

A jelenlegi versenynaptár szerint a Magyar Nagydíj a harmadik legrövidebb, és Monaco után a második leglassabb versenypálya. A megszakítás nélkül rendezett versenyek számát tekintve a harmadikak vagyunk Monte Carlo és Monza után.

#7

Lewis Hamilton az eddigi csúcstartó, ő lépett eddig a legtöbb alkalommal, összesen hatszor a pódium legtetejére.

Magyar Nagydíj Forma 1

#8

Nálunk aratta első Forma 1-es győzelmét Damon Hill (1993), Fernando Alonso (2003), Jenson Button (2006), és Heikki Kovalainen (2008). Button a 14. helyről indulva diadalmaskodott.

#9

Egyetlen pilóta van, akit kizártak a versenyből a Magyar Nagydíjon: Robert Kubica. A lengyel hetedikként végzett, ám végül kizárták, mert az autója két kilóval könnyebb volt a megengedettnél. Kubica egyébként idén rekordot döntött: 8 év után ismét sikerült pontszerző pozíción végeznie.

#10

1994-ben nálunk lépett pódiumra először Max Verstappen szintén versenyző édesapja, Jos Verstappen. Az akkor 22 éves holland a harmadik helyre autózta magát, ami pályafutása egyik legjobb eredménye.

blank
Fotó: David Merrett (Flickr)