Két nő vs. 6 pohárka whisky
A Bruichladdich szakemberétől tanultunk

Múlt pénteken whisky-kóstolóval zártuk a hetet a Bols Mixer Akadémián, és bár nem vagyunk hozzászokva az ehhez hasonló italokhoz, nem bántuk meg, hogy ott voltunk. Eláruljuk, mit tanultunk!

A kóstolási lehetőséget a Funzine két nőből álló csapata bátran vállalta, annak ellenére, hogy sokan azt mondják: a whisky erős alkoholossága miatt nem nőknek való. Ezt a tévhitet egyébként a kóstolót vezető Mateusz Zabiegaj, a világ egyik legfüstösebb whiskyjét gyártó Bruichladdich márkanagykövete kérdésünkre rögtön eloszlatta:

„Ez egyáltalán nem igaz. Egyre több nő van a whisky-iparban, egyre több hölgyet ismerek, aki whiskyt rendel magának a szórakozóhelyeken. Szerintem mindenki megtalálhatja a hozzá közelálló típust.”

Amíg 6 kispohárban sorra megérkeztek elénk a bio-árpával kísérletező úttörők kis csapatába tartozó, Islay-i Bruichladdich lepárló különlegességei – Bruichladdich Classic Laddie, Bruichladdich Islay Barley, Port Charlotte 10, Port Charlotte Islay Barley, valamint Octomore 9.3, a világ egyik legerősebben tőzegelt whiskyje -, Mateusz elmesélte, hogyan kell whiskyt kóstolni. És mekkora szerencse, hogy így tett, mert ha rajtunk múlik, talán egyben felhajtottuk volna az egészet, és utólag már tudjuk, annak nem lett volna jó vége. Szerencsére a kóstolás után nem négykézláb mentünk haza.

A festői Islay

Különben azt érdemes tudni, hogy exkluzív márkáról szó lévén Bruichladdich whiskyt kevés átlagos szupermarket kínálatában lehet találni; ezek a prémium termékek különlegességekre specializálódott italüzletekben lelhetőek fel. Bizonyos típusok (a füstös kategóriába tartozók) gyógyszeres üvegre emlékeztető kiszerelésben kaphatóak, és általánosságban elmondható, hogy az összes palackot merész design jellemzi.

blank

Jöjjenek a kóstolás lépései!

  • Emeld meg a poharad, vedd szemügyre az ital színét. A Bruichladdich-nál nem használnak színezékeket, ezért amit látsz, az a lepárlási és érlelési folyamat eredménye.
  • Lötyköld meg a whiskyt a pohárban és figyeld, ahogy a cseppek lassan lefelé folynak, ezzel is jelezve az ital testességét. A whisky esetében a jelenséget koronának nevezik.
  • Hunyd be a szemed, és szagolj bele az italba.
  • Végül csukott szemmel kóstolj bele, de csak egy apró kortyot ízlelj meg.

blank

A víz a barátod!

Az ízek kiteljesedéséhez néhány csepp vízre van szükség, ami egyúttal picit segít megfékezni az ital alkoholosságát. Mateusz szerint a whisky „joy in a bottle”, azaz boldogság üvegbe zárva, és nem kell mások véleményére hagyatkoznunk abban, hogyan fogyasztjuk el. Ha kólával szeretnénk, igyuk úgy, senki nem kövezhet meg érte.

Bruichladdich-kihívás

Mielőtt megnézed a lenti videót, próbáld meg kimondani ezt a magyarok számára kihívást jelentő szót. Hogy sikerült?