A legmenőbb irodalmi kezdeményezések Budapesten

Budapesten, immáron büszkén jelenthetjük, egymást érik a kreatív ötleteken alapuló irodalmi kezdeményezések. Ilyen például a minden hónapban megrendezésre kerülő Hadik Brunch vagy a felújított italautomatákból beszerezhető POKET-zsebkönyvek. Előbbiek mellett négy további projektet mutatunk be, amelyek különböző eszközökkel ugyan, de mind azért küzdenek, hogy az irodalom újra menő legyen.

100 szóban Budapest

A 100 szóban Budapest egy olyan történetíró pályázat, ami városlakóknak szól: a versenyre bárki benevezhet egy maximum 100 szavas történettel, amely valamilyen módon a városi élettel kapcsolatos.

A döntőbe jutott történetek különböző médiafelületeken és köztereken is láthatók lesznek, de a 100 legjobb történet egy zsebkönyv formájában is megjelenik, sőt Nagy Dániel Viktor és Szilágyi Csenge 100 szóban a város címmel előadást készít belőlük. Utóbbi egy páros stand-up, amely során a városban élő, legkülönfélébb emberek szólalnak meg a két előadó segítségével. A mindennapi történetek között van olyan, amit már mi is átéltünk és olyan is, amiről el sem tudtuk képzelni, hogy létezik.

Így üzengettek volna legnagyobb költőink Messengeren

Februárban a főváros számos pontján citylight plakátokon jelentek meg a magyar költészet nagyjainak versei − kicsit másképp. A versek párbeszédes formában, emojikkal kiegészítve, Messenger-üzenetként bukkantak fel Budapest-szerte.

MyAd által megálmodott kampány apropója a következő: „Célunk, hogy a költészet valóban maradandó legyen minden generáció számára. Már az iskolások is értékként tekintsenek irodalmunkra, szívesen olvassanak verseket, élményként éljék meg a kötelező irodalmak olvasását is. Ugyanakkor a világ változik. Hisszük, hogy a mindennapjaink szerves részét képző közösségi média remek felületet biztosít célunk eléréséhez, mi több figyelemfelkeltő. A versek mai köntösbe öltöztetett megjelenítése azonban mit sem változtat azok értékén, mégis izgalmas, egyedi nézőpontból közelíti meg a verseket. Milyen lenne, ha irodalmi nagyjaink a mai korban élnének? Ha a verseket nem papírra vetették volna, hanem az online térben osztották volna meg őket egymással? Szerintünk ilyen!”

Hadik Brunch

A Hadik fénykora után 2010-ben nyitott ki újra, 2016 óta pedig teljesen átalakítva, új belső térrel és programokkal várja vendégeit. Küldetése, hogy fejet hajtva a múlt előtt folytassa az irodalmi hagyományt úgy, hogy mindeközben nem feledkezik meg azokról a kortárs művészekről sem, akik máig törzsvendégekként látogatják a Bartók Béla úti kávézót.

Az átalakítással egy időben született meg a Hadik Brunch ötlete, amely egy havi egyszer, szombat délelőtt jelentkező programsorozat. A legjobb beszélgetések mindig az étkezőasztal körül zajlanak, így ezeken a művészeti programokon a vendégek együtt reggelizhetnek a meghívott művészekkel, miközben egy pódiumbeszélgetés zajlik, a megszokottnál sokkal kötetlenebb stílusban.

Ott Anna Reisz Gáborral és Jakab Julival beszélgetett a januári Hadik Brunch-on.

POKET zsebkönyvek

2018. április 11-én, a magyar költészet napján indult a Sztalker Csoport olvasásnépszerűsítő és városi közösségteremtő projektje, a POKET. A Grecsó Krisztián- és Vecsei H. Miklós-vezette kezdeményezésnek köszönhetően, egykori italautomatákból szerezhetünk be kortárs és klasszikus irodalmi műveket a főváros hét különböző pontján, mindössze 990 forintos darabáron. 2018 óta öt további zsebkönyv-automatát helyeztek el vidéken, többek között Tatán, Szentendrén és Gödöllőn, sőt már online is tudunk rendelni a kötetekből.

A poketesek havi rendszerességgel szerveznek találkozókat, ahol egy koncert, felolvasás vagy városi séta keretein belül összegyűlhetnek és -kovácsolódhatnak a olvasás szerelmesei.

Irodalom éjszakája

Az Irodalom éjszakája az EUNIC Hungary (a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete) kezdeményezésére jött létre, Budapest Főváros Önkormányzata és Debrecen Város Önkormányzata támogatásával. Célja, hogy nyilvános felolvasásokkal közelebb hozza a világirodalmat az emberekhez. A minden év márciusában megrendezésre kerülő rendezvényen számos (2019-ben összesen 23), egyébként gyakran nem látogatható helyszínen színészek olvasnak fel este 7 és 11 óra között egy kortárs szerző regényéből. A felolvasások ingyenesek és nem igényelnek előzetes regisztrációt.

2018-ban Gyabronka József egy török műből olvasott fel az Anker’tben.

Margó Irodalmi Fesztivál

Először 2011-ben volt Margó Irodalmi Fesztivál, ami akkor az Ünnepi Könyvhét alternatív programsorozataként jöhetett létre, különböző belvárosi helyszíneken. A szervezők célja egy olyan íróközpontú irodalmi esemény létrehozása volt, ami bemutatja a könyveken túli világot. A Margó az évek alatt egy izgalmas, színes és vibráló irodalmi fesztivállá alakult, ahol az író, a könyv és az olvasó rendhagyó szerzői esteken, koncerteken, felolvasásokon, könyvbemutatókon és színházi előadásokon találhatnak egymásra.

Ma már évente kétszer vehetünk részt a Margó Irodalmi Fesztivál programjain: nyáron a kortárs magyar irodalom és írók kerülnek középpontba, míg az ősz inkább a friss megjelenésekről és a külföldi szerzőkről szól. Mindemellett, 2015 óta minden évben átadásra kerül a Margó-díj, amelyet az első prózakötetes szerzők nyerhetnek el.