Petőfi nyomában: 10 kihagyhatatlan látnivaló és kirándulóhely, ami a költőóriás előtt tiszteleg

A hazai költészet egyik legnagyobb alakja, a forradalmár és nemzeti hős Petőfi Sándor január 1-jén született Kiskőrösön. Születésnapja alkalmából 10 általa inspirált kulturális, kulináris látnivalót és természeti kincset ajánlunk a figyelmetekbe.

Petőfi-emlékházak és -múzeumok országszerte

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest

A magyar irodalmi örökség minél teljesebb körű gyűjtése és feltárása mellett a Petőfi Irodalmi Múzeum azt a célt tűzte ki, hogy a klasszikus és kortárs magyar irodalmat sokoldalúan mutassa be az érdeklődőknek. Az általuk szervezett, változatos programok között az irodalom mellett a társművészetek is jelentős szerepet kapnak.

1053 Budapest, Károly utca 16. | Weboldal

Petőfi Irodalmi Múzeum
Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum Facebook-oldala

Petőfi szülőház és emlékmúzeum, Kiskőrös

Nyitva áll az érdeklődők előtt a ház, ahol híres költőnk több mint 200 évvel ezelőtt megszületett. A Petőfi-kultusz zarándokhelyeként emlegetett épület napjaikban emlékmúzeumként funkcionál és időutazásra hív, mivel mind állapotában, mind hangulatában (melyhez a korhű berendezési tárgyak is hozzájárulnak) megidézi a 19. század szellemét.

6200 Kiskőrös, Petőfi Sándor tér 5. | Weboldal

Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum
Fotó: Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum Facebook-oldala

János Vitéz Látogatóközpont, Kiskőrös

Petőfi verses meséje, a János vitéz nevét viseli Kiskőrös modern látogatóközpontja. Minden korosztály által élvezhető, multimédiás kiállításnak ad otthont, amit a költemény színterei, szereplői és cselekménye inspiráltak. A látogatók 14 interaktív teremben válhatnak a történet részévé, miközben szórakoztató és játékos feladatokat oldanak meg.

6200 Kiskőrös, Martini u. 6. | Weboldal

János Vitéz Látogatóközpont Kiskőrös
Fotó: János Vitéz Látogatóközpont Kiskőrös Facebook-oldala

Gasztroélmény Petőfivel

La’Róna bisztró és borbár, Kiskőrös

Költőóriásunk előtt tiszteleg a felejthetetlen gasztronómiai élményekkel kecsegtető La’Róna bisztró és borbár. A kiváló, lezser eleganciájú étterem a település központjában lelhető fel, és közkedvelt konyhájának hála kiérdemelte, hogy a környék egyik legjobbjaként tartsák számon. Mindegy, hogy egyszerű, tradicionális magyar fogásra, netán extravagáns burgerre, vagy nemzetközi gasztronómiai különlegességekre vágytok, náluk megtaláljátok. A tálalás akár egy költemény, de a látvány csak a kezdet, hiszen az ízek viszik igazán a prímet. Ha ennétek egy jót, nézzetek be, mert a La’Róna tökéletesen megkomponált ételei biztosan nem okoznak csalódást.

6200 Kiskőrös, Petőfi Sándor utca 8. | Weboldal | Facebook

La’Róna bisztró és borbár
Fotó: La’Róna bisztró és borbár

Petőfi a természetben

Kiskunsági Nemzeti Park

A Duna-Tisza köze, az Alföld és a Kiskunság különleges helyet foglalt el Petőfi szívében. Számos művét inspirálta a szülőföldje, annak természeti értékei, és a szabadságot szimbolizáló, végtelen róna. Ha szívesen megismerkednétek ezzel a vidékkel, látogassatok el a Kiskunsági Nemzeti Parkba, ahol tematikus túrákon kerülhettek közelebb a költő által nagyra értékelt természethez.

Weboldal >>

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldala

Petőfi-pihenő, Pomáz

Egyes források szerint Petőfi Sándor 1845-ben Vahot Imrével és Vahot Sándorral egy pomázi kilátóponton pihent meg, úton Esztergomba. A csodás panoráma, amely egyáltalán nem olyan, mint amihez a költő szeme szokott, valószínűleg őt is ugyanúgy elvarázsolta, ahogyan majd titeket fog. Ha visztek magatokkal távcsövet, láthatjátok a Hármashatár-hegyet és a Szabadság-szobrot is.

blank
Fotó: László Orsolya

Petőfi-kunyhó, Somoskővára

A költő 1845-ös látogatásának állít emléket a somoskői vár lábánál található, kiállítótérként működő Petőfi-kunyhó, azaz annak mása, hiszen az eredeti épület sajnos megsemmisült. Túrázzatok a környéken, látogassátok meg a Salgó című művet ihlető Salgó várát, és ismerkedjetek meg azzal a különleges vidékkel, amelyet egykor Petőfi is bebarangolt.

Petőfi kunyhó
Fotó: Farkas Ferenc / Nekem szülőhazám

Baradla-barlang, Aggtelek

Petőfi Sándort ábrázoló dombormű jelzi Aggteleken, hogy sok-sok évvel ezelőtt itt járt Petőfi Sándor. A Baradla-barlangban tett látogatásáról Útirajzok (1845) című művében mesél érdekes részletességgel: úgy írja le, mintha „félig kész pokol” volna, amelynek oldalairól és tetejéről poklot ásó „pártos angyalok” verejtéke csöpög. Létezhet ennél jobb ajánló?

Aggteleki Nemzeti Park
Fotó: Aggteleki Nemzeti Park

Lillafüred és az Anna-barlang

A magyar irodalmi elit valaha előszeretettel választotta úti céljának a mesés Lillafüredet, Petőfi például 1847-ben járt itt. A költő barátjának, Kerényi Frigyesnek írt levélben számolt be a kirándulásról, és szót ejtett zuhatagokról, vad kősziklákról. Az élménybeszámolóból az Anna-barlang sem maradt ki, amelyet tisztábbnak és fényesebbnek látott az aggtelekinél.

Lillafüred
Fotó: Horváth Csongor

Salgó vára

Ahogy már említettük, Salgó vára megihlette Petőfit. A romokról írt romantikus költeménye az 1845 júniusában, – a helyi szóbeszéd szerint – lóháton tett látogatását követően született. Ittléte nem merülhet feledésbe, a versen kívül ugyanis a várkapu melletti szikla is őrzi emlékét. Ha részt vennétek egy látnivalókban bővelkedő kiránduláson, közelítsétek meg a várat a Petőfi sétányon.

Salgó vára
Fotó: Getty Images

Eredjetek Petőfi nyomába a fővárosban: