Segíts te is olyan gyerekeknek, akik nélküled nem járhatnak iskolába!

Az utazásaim során megtanultam, hogy a világ különböző pontjain nemcsak más emberekkel, kultúrákkal, de egészen más problémákkal is találkozunk. Január elején 3 hetet töltöttem Balin, erről korábban ITT olvashattatok, és akkor a Lombokhoz tartozó Gili szigetére is ellátogattam, ahol néhány hónappal ezelőtt pusztító erejű földrengés söpört végig, felbecsülhetetlen károkat okozva. Egy nagyon kedves ismerősöm pedig hónapok óta járja Ázsiát, melyről blogol is (amit ITT olvashattok), most pedig egy igazán különleges jótékonysági akcióhoz csatlakozott, és erre biztat titeket is. Judik Balázs vendégposztja következik.

Amit tudni illik, hogy 2018-ban 5, azaz öt, különböző földrengés érte Lombok szigetét. Hivatalosan 560 halálos áldozattal járt a katasztrófa, és a sziget északi részén lévő házak és iskolák 80% összedőlt – ami 400 iskolát jelent –, ahogy a gazdaság is. A helyiek próbálják újraépíteni a városokat, de a legnagyobb probléma az, hogy a turisták nem látogatják a szigetet, pont a földrengés okozta károk miatt. Ebből kifolyólag, egy olyan hely, ami döntően a turistákból származó bevételre támaszkodik, nehezen tud újjászületni. Sok olyan iskola van, ahol az önkormányzatnak közel 3 évbe fog telni, mire az intézmény újra meg nyithatja a kapuit, mivel annyira rossz állapotúak az utak, hogy rendkívül nehéz az építkezést kivitelezni.

Project Lombok

Az én történetem

Számomra @jacksongroves egy olyan ember, akire nem csak a blogolás és a fotózás miatt nézek fel, de amiatt is, amit a Földért és másokért tesz. Ironikus módon, csütörtök este láttam Instagramon, hogy a “Lombok project”-en dolgozik és pont Kuta városába érkezett, ahol én is vagyok jelenleg. Mivel volt maradt még adomány egy korábbi Fülöp-szigeteki kampányból, ráírtam, életemben először a srácra, hogy én is szeretnék adományokkal foglalkozni – ami kicsit fura, mert felmilliós követővel számomra ő már a “celebrity/influencer” kategória. Nem kaptam választ egészen estig. Ha hiszitek, ha nem, leültem egy helyi kifőzdébe vacsizni, és ki sétált be? Na pont ő. Rendelt, és elővette a telefonját. Pár másodperccel rá, kaptam egy értesítést, hogy új üzenet érkezett – ő válaszolt, hogy “Persze, találjunk ki valamit együtt”. Jót nevettem, majd odasétáltam és közel 1 órát beszélgettünk. Elmesélte, milyen szörnyű körülmények között tanulnak a helyi gyerekek, és mennyire szomorú a helyzet jelenleg. Ő erre jobban rálát, mint kiderült, már december óta dolgozik ezen a projekten. Itt már tudtam, hogy az élet megint adott egy jelet, és nekem is segítenem kell.

Classroom of Hope

Jackson együtt dolgozik a “Classroom of Hope”, azaz a “Remény osztálya” nonprofit céggel. Ez azért fontos, mert be kell látni, mindenkinek megvan a maga erőssége. Ez a cég kizárólag azzal foglalkozik, hogy az összegyűjtött pénzből iskolákat építsenek világszinten. A helyi implementációban a Pelita Foundation Lombok az, aki segít. A Classroom of Hope és a Pelita Foundation Lombok együtt azt határozta el, hogy pop up iskolákat fognak építeni észak-Lombokon. Ez egy átmeneti megoldás, amíg az önkormányzat hivatalosan újraépíti az iskolákat, ami akár 2-3 év is lehet. Az újraépítés teljesen más mint a nyugati országokban, a jóváhagyás és a finanszírozás sokkal tovább tart itt. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy rengeteg olyan gyerek van, aki jelenleg semmilyen oktatásban nem részesül, és nincs is kilátásban, hogy ez rövid időn belül változna.

Ezek a pop up iskolák 1-2 hét alatt felállíthatók és a helyiek gyártják le és építik is fel. Ha az új iskola elkészül, az installációk szétszedhetők és áttelepíthetők másik községbe vagy városba. Elképesztően egyszerű, de annál hatékonyabb épületekről van szó, amelyek segítenek, hogy a diákok iskolába tudjanak járni a tragikus földrengések után.

Ha szeretnél olvasni a Clasroom of Hope cégről, itt találod a weboldalukat: Classroom of Hope

Ha szeretnél olvasni a Pelita Foundation Lombok cégről, itt találod a weboldalukat: Pelita Foundation Lombok

Hogyan tudsz segíteni?

Két lehetőség van: vagy online tudsz egy általad kiválasztott összeggel segíteni, vagy megosztással. Ez történhet akár szóban is, de ha van Instagram-profilod, használd a #projectlombok megjelölést, hogy az ismerőseid lássák, miről van szó pontosan. Ha pénzzel is tudod támogatni a kezdeményezést, akkor a lenti gombra kattintva az alapítvány oldalát találod. Többen vagyunk a csapatban, mindenki saját oldallal (többnyire a különböző nyelv miatt) rendelkezik, ahol gyűjtünk. A legfontosabb, hogy az összes pénz egy helyre megy és az online adományok 100%-a az iskolák építésére lesz fordítva. Ide adódott a Fülöp-szigetekről megmaradt adomány is, tehát már van 110$ (AUD) összegyűjtve plusz a saját 50$ adományom. A saját célom Magyarországról 1000$ lenne, úgyhogy mindenkire szükségünk van. Ezenfelül pedig közel 100 másik influencer fogott össze, hogy sikerüljön a 104k $ összegyűjteni az iskolák építésére. Köszönöm nektek!

Amit még fontos tudni, ha elérjük a célösszeget, ha nem, az összes bevétel a pop up iskolák építésére megy a Pelita Foundation Lombok által, a Classroom of Hope-on keresztül.