Természetes kozmetikumok – Mit, miért?

Hosszú évekig az embernek eszébe sem jutott átfutni az általa napi szinten használt kozmetikumok összetevöinek listáját. Ha esetleg mégis megtette, akkor sem biztos, hogy kiigazodott a furcsa nevü alapanyagok között. Azóta a változás útjára léptünk, egyre nagyobb figyelem fordul a tudatosság felé, nemcsak az étkezés, hanem testünk, arcunk ápolása kapcsán is.

Gombamód szaporodnak a természetes kozmetikumokat gyártó márkák, az interneten részletes leírást találunk az összetevőkről, sőt, ha kedvet érzünk hozzá, részt vehetünk workshopokon, hogy magunk készítsük el a bőrünk igényeinek megfelelő krémeket.

természetes kozmetikumok

Előnyök

A legkedveltebb természetes kozmetikumokban biztosan akad némi shea vaj, kókuszolaj, kakaóvaj, jojobaolaj, avokádóolaj, méhviasz, virágvíz vagy iszap, mindezek mellett számos más növényi olaj, zsír és kivonat lelhető fel bennük. Nincs káros kemikália, sem szintetikus alapanyag, emiatt biztonságosabb a használatuk, mint a vegyi úton előállított termékeké, amelyek nagyobb eséllyel okoznak allergiát. Minden bőrtípus számára létezik megfelelő alternatíva, és az sem elhanyagolható tény, hogy a természetes kozmetikumokat nem tesztelik állatokon. Tipp: válassz fair trade, környezetbarát gyártású és csomagolású, 100%-ban természetes kozmetikumot, lehetőleg illatanyagmenteset.

Tudtad?

Sajnos a természetes kozmetikumok is okozhatnak érzékenységet. Ha bőröd allergiára hajlamos, jobb, ha elkerülöd az alábbi összetevőket, illatanyagokat: kámfor, lanolin, árnika, propolisz, kamilla, cickafark, eukaliptusz, tölgyfazuzmó.

Vigyázz

Már meglévő kozmetikumaidtól nem feltétlenül kell megszabadulnod, ám ha jót akarsz, az interneten alaposan utánanézel a kérdéses összetevőknek. Az alábbi három, veszélyes alapanyagnak például jobb örökre búcsút mondanod:

  • parabén (anti bakteriális, gombaölő tartósítószer, valószínűsíthetően rákkeltő hatású)
  • ftalátok (nehezen lebomló szerves, PVC lágyítására használt vegyületek, hatásuk károsítja a szaporodási képességet és a gyermekek fejlődését)
  • triklozán (gomba- és baktériumölő hatású fertőtlenítő adalék, ami károsítja a hormonrendszert