Hétvégi programajánló – április 4-7.

Ahogy a tavasz megállíthatatlanul átveszi életünk felett az irányítást, Budapest nem hagy cserben, hogy a legjobb helyeken pezseghessünk ezen a hétvégén is. A magyar sajtófotók legjobbjai mellett kellő szofisztikáltsággal indulhatunk a péntek-szombati mozgalmaknak, hogy aztán vasárnap, egy laza fröccs mellett a belváros valamelyik teraszán hangolódjunk a következő hétre. Szemezgessetek ajánlatunkból: koncertek, bulik, Akvárium Tavasz Terasz, szabadtéri gasztrokalandok, filmvetítés és minden, ami szem-szájnak ingere!

Csütörtök – április 4.

Magyar Sajtófotó Kiállítás – megnyitó @Capa Központ – 18:00

Harminchetedik alkalommal nyílik meg a Magyar Sajtófotó Kiállítás, ami a magyar közélet legfontosabb pillanatait örökíti meg az utolsó egy évből. A képek a Sajtófotó Pályázatra leadott legjobb pályamunkákból, illetve a kurátor, Szigeti Tamás által válogatott legfontosabb és legérdekesebb, korábban még nem díjazott munkákból kerültek ki. A kiállítás a vizuális történetmesélés fontos hazai momentuma. Megtekinthető: 2019. április 5. – 2019. május 12., mindennap 11 és 19 óra között.

1. BÉLA /egy éve leszünk!/ @BÉLA – Április 4. 19:00 – Április 7. 23:00

Egy éves a BÉLA! Kedvenc budai kávézó-arborétumunk idén áprilisban ünnepli egyéves nyitási évfordulóját, aminek alkalmával olyan előadók és dj-k jönnek el zenélni fogadott nappalinkba, mint: a Blahalouisiana akusztik, Szabó Benedek, Szilvásy Gypsy band és természetesen a Bélaműhely.

A báró hazatér/ filmbemutató @Nyitott Műhely 19:00

Breier Ádám portréfilmje Krasznahorkai Lászlóról szól, aki a magyar kortárs irodalom egyik, nemzetközileg is legelismertebb alakja. 2015-ben például ő nyerte el a Nobel-díj után talán legrangosabb irodalmi díjat, a Man Booker International Prize-t. Krasznahorkai hosszú mondataival, apokaliptikus, de ugyanakkor mesésen gazdag világával került az irodalmi köztudatba. A film portré és költői dokumentumfilm, ami az író valós élete és fiktív világa között utazik. Követve Krasznahorkait szülővárosába, Gyulára, a régi helyek és arcok felkeresése közben felidéződik a múlt és az alkotói világ, amiben a fantázia által ezek Krasznahorkai művészi világává formálódtak.

Péntek – április 5.

Start-Up Expo @Várkert Bazár 9:00-18:00

A Start-UP Expo a think.BDPST stratégiai és innovációs konferencia pénteki eseménye. Az idei év témája a „smart cities”, fenntartható konstrukciók és az új technológiák a régiós fejlődésben. A Start-Up Expo egy olyan kiállítás, ami innovatív vállalkozásoknak ad teret, hogy bemutathassák ötleteiket. Emellett workshopok és előadások is várnak, ahol például megtanulhatod, hogyan kreálj egy tökéletes pitch-et. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Spanish Fiesta @Akvárium Klub 23:00

Emlékszel azokra az arcokra az Erasmusodon, akik mindig csoportban jártak, és akiknél a legjobb házibulik voltak? Na ők a spanyolok, és most rendeznek egy hatalmas fiestát az Akváriumban. Igazi spanyol virtus szerint a buli hajnalig tart! Ladies, a piros rúzst ne felejtsétek otthon!

FOUK | Love is the Message @Toldi 23:00

Ígéretes bulika a Toldiban az elektro dance kedvelőinek. A FOUK két gyerekkori barát és producer, Daniel Leseman és Junktion együttműködése, akiknek a Glastonbury, a Concrete Paris és az Output New York után illett már a Toldiba is eljönni. Ne hagyjátok ki!

Április 6. – szombat

Rákóczi reggeli @Rákóczi téri Vásárcsarnok 8:30

A Rákóczi téren ettől a hétvégétől kezdve minden szombaton közös reggeliző tér nyílik, ahol a szervezők nagy szeretettel várják a koránkelő részét Budapestnek egy kis szombatonkénti „közös csarnokos kajálgatásra.” A terep teljesen adott: asztalok, székek, zene, vágódeszka, vízforraló, poharak, azaz minden, nekünk csak az alapanyagot kell vinni. Ha esetleg valami kimaradt a kosárból, a szomszédos termelők szombati kínálata főúri – ígérik a szervezők.

FelafejjelBudapest: Történetek a kaputelefontól a gyorsliftig  @Margit körút és Rómer Flóris utca sarka 10:00

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében indul ez a tematikus városi séta, ami Budapest Bauhaus kötődésű épületeit járja végig. Ahogy a címben is szerepel, a kaputelefonoktól a gyorsliftig sok mindenről szó esik majd. Talán még az is kiderül, hogy a Bauhaus nem csak stílus, hanem minőség, és talán olyan épületeket fedezhetsz fel, amik mellett eddig simán elmentél.

Tavaszi Etyeki Piknik @Etyek április 6-7.

Etyek alig 30 km-re fekszik Budapesttől, viszont a levegő és a környezet igazi kiruccanásélmény a városi környezethez képest. Most hétvégén az Etyeki Pikniken, a legendás etyeki borpincék mellett az ország többi pincészetéből is lehet borokat kóstolni, a Gasztrosétányon pedig a környék legkiválóbb termelőinek kézműves különlegességeit kóstolhatjuk meg a bortól a házi sajton, vajon, süteményen, csokoládén és sonkán keresztül a meleg ételekig. Eklektikus gasztroélmény a vidék lágy ölén.

Anjuna SeasON április 6-7.

Ha valakinek esetleg nincs ideje kimenni Etyekre, de valami jeges különlegességre vágyik, akkor méltó vigaszt lelhet az Anjuna Ice Pops pálcikás jégkrémeiben. Először ebben a szezonban, 100% kézműves. A képek magukért beszélnek ↓ Nyamm!

Gepostet von Anjuna Ice Pops am Montag, 25. März 2019

Táncháztalálkozó AFTER @Három Holló 21:00

Általánosan elfogadott igazság, hogy a partyból az after a legjobb, ráadásul azon már csak a legfontosabb emberek vesznek részt. Ezzel a lelkülettel remélhetjük, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megrendezett Országos Táncháztalálkozó nyitóbulija után, ezen az estén is jót fogunk mulatni. A talpalávalót az Erdőfű és a Budapesti Mezőségi Band közösen húzza. Itt biztosan megtudod, hogy mulat a magyar!

W.O.W. Bohemian Rhapsody @ Toldi 23:00

A popzene kedvelői se szomorkodjanak, akik a feneket inkább rázva szeretik: a Women On Women ezen a szombaton a Toldiban tart bulit, és a Queen legjobb slágereit játssza. Queer it up!

Röhrig Géza előadása: Kés a levegőben @ Nyitott Műhely 20:00

A Saul fiának karizmatikus főszereplője, Röhrig Géza, színész, költő és gondolkodó ezen az estén a Nyitott Műhelyben beszél az Ószövetség és a nyugati filozófia talán egyik legzavarbaejtőbb jelenetéről: mikor Ábrahám kész feláldozni egyetlen fiát, Izsákot, hogy Istenbe vetett hitéről tanúbizonyságot tegyen.

Vasárnap – Április 7.

Kiskertpiac: Tavaszi zöldülés @Anker’t 10:00

Ezen a hangulatos közösségi eseményen április első vasárnapján „kizöldül” a Kiskertpiac virágokkal, zöld növényekkel, palántákkal, friss termelői gasztronómiai kínálattal. Természetes dizájnalkotások és natúr kencék is várják majd a tavaszi piacjárókat.

Vasárnapi pezsgés az ARAZ Étteremben

Fogadják szeretettel a megújuló ARAZ vasárnapi programját, mely 12:00 és 15:00 között kínál könnyed ebédszünetet egy-egy rohanó hét után. Válasszon három fogást étlapunkról, mindössze 8400 Ft-ért, mely tartalmazza a szervizdíjat és a korlátlan pezsgő-, sör-, ház bora, üdítő-, víz- és kávéfogyasztást! Ön csak dőljön hátra és élvezze Barka Áron, Chef de Cuisine gasztronómiai különlegességeit. A hangulatról, hétről hétre kellemes élő zenével gondoskodunk.

Henri Gonzo @Akvárium Tavasz Terasz 17:30

Kérdés nélkül a hétvége egyik fénypontja a vasárnap délutáni Henri Gonzo-koncert az Akvárium Tavasz Teraszon. Nemcsak az időzítés és a helyszín, hanem a zenei élmény miatt is. A kubai-spanyol származású énekes, aki szóló fellépései mellett a Fran Palermo zenekar frontembere és zenei megálmodója, ezen az estén akusztikus gitáron és tangóharmonikán zenélve, lelket átjáró hangján repít el minket egy messzi-messzi országba. Egy helyre, ahol meleg van és andalogva sétálunk az utcán színes félhomályban. Az életérzés megörökítésével egyébként már az Index is próbálkozott, a HENRI c. portré-dokumentumfilmben. Mindkettő melegen ajánlott!

POKET – 1. születésnap @MOMkult 19:00

A POKET – a város különböző pontjain elhelyezett kis könyvautomaták – most áprilisban lesz 1 éves. A kezdeményezés a Sztalker Csoport olvasásnépszerűsítő projektje. Vecsei H. Miklós ötlete az volt, hogy a tömegközlekedésen inkább olvasással, mint az okostelefonunkkal töltsük üres perceinket. Az első évfordulót Háy János új kötetének és a #poketközösség illusztrált versválogatásának bemutatójával, valamint egy Háy Come Beck (Zoli) koncerttel ünnepli a fiatal színházi társulás Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila vezetésével.

BANDALOOP @Müpa – Kültér 20:00

A tánc új perspektívából – ezt az alcímet kapta a Tavaszi Fesztivál egyik legizgalmasabb attrakciója, ahol a függőleges falak és épületfrontok alkotta tánctér elfordul 90 fokkal. A táncosok kötélen kibiztosítva repdesnek a nézőtérré vált köztereken; ezúttal Budapesten, a Müpánál. Lendülj át a következő hétre ezzel a programmal!