Ezeket a könyveket olvassuk áprilisban

Izgalmas hónap lesz április a könyvek tekintetében, ugyanis 25-e és 28-a között rendezik meg a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Mivel amúgy is szeretünk olvasni és már a fesztivált is nagyon várjuk, összegyűjtöttük azokat a könyveket, melyeket ebben a hónapban el szeretnénk olvasni. A szépirodalomból a krimiig minden jót megtalálhattok a listánkon. 

Totth Benedek: Az utolsó utáni háború

Totth Benedek első regénye, a Holtverseny egyben egy borzasztó történet és egy kiváló könyv. Nincs ez másképp Az utolsó utáni háború esetében sem. Az elbeszélő egy gyerek, akiről nem tudjuk, hány éves, mikor vagy hol él, sőt még a nevét sem, de azt elmeséli, miken ment keresztül a végeláthatatlannak tűnő háborúban, amiben mindent halál és pusztulás ural. Az utolsó utáni háború amerikai és orosz csapatok között zajlik, de ahogy az háborús helyzetben – vagy a való életben? – lenni szokott, senki sem tudja, ki a jó és ki a rossz.

Magvető

Hans Rath: Az ördög is csak ember

Jakob Jakobi pszichoterapeutát találkozóra hívja egy Anton Auerbach nevű ismeretlen, és rendkívül érdekes ajánlatot tesz neki: meg szeretné vásárolni a lelkét. Azóta ugyanis, hogy Jakob három évvel ezelőtt találkozott Istennel, a lelke különösen értékes. Hogy kinek? Természetesen az ördögnek, akinek a megbízásából felkereste. Jakob határozottan ideges lesz. Miért folyton őt találják meg a menny és a pokol küldöttei? Vagy legalábbis az olyan emberek, akik ezeknek képzelik magukat.
Természetesen nem veszi komolyan az ajánlatot, az állítólagos ördögnek azonban van néhány trükk a tarsolyában. Módszeresen igyekszik pokollá tenni Jakob életét, aki lassan rászorulna némi isteni segítségre…

Animus Kiadó

Jonas Lüscher: Kraft

A Szilícium-völgyben egymillió dolláros versenykonferenciát szerveznek annak bizonyítására, hogy a világban minden rendben van, és az emberiség a lehető legjobb irányba halad.
Richard Kraft, a középkorú német professzor briliáns elme és kiváló előadó, kétségkívül komoly eséllyel utazik Stanfordba. Szakmai ambícióit tekintve viszont mi sem állna távolabb tőle, minthogy egy ilyen tételt bizonyítson, őt azonban a szükség hajtja: a második házasságából is szabadulni szeretne, ám egy újabb válás anyagilag tönkretenné.
A ’80-as évektől kezdve a világtörténelem igazán nagy események részesévé tette, és a világ folyásán töprengve saját életét is végiggondolja. Szerelmeit és a magyar menekült Istvánhoz fűződő barátságát ugyanolyan kíméletlenül kellene megítélnie, mint a világpolitika óriásait, Kohlt, Thatchert vagy Schrödert. Ám sem az életútja, sem a történelem nem segíti őt közelebb a célhoz, azaz a sikerdíjhoz. A középkorú férfinak végtére is döntenie kell: a szabadulásért cserébe hajlandó-e lemenni az örvény aljáig?
blank
Typotex

Agatha Christie: A Bertram szálló

Van London szívében egy szálloda, amely száz éve semmit sem változott. Legalábbis így érzi Miss Marple, amikor kedves unokaöccse, Raymond befizeti a Bertramba egy hét nyaralásra. „Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen”, gondolja a csavaros eszű vénkisasszony, mert tudja, hogy az életben minden változik. És mint megszokhattuk, neki mindig igaza van. A Bertram tényleg csak egy kulissza. Hogy mit takar, arra a londoni rendőrség is nagyon kíváncsi. Akárcsak arra, mi csábítja ide a dúsgazdag amerikaiakat, a koldusszegény angol arisztokratákat, a vidéki kanonokokat és Lady Sedgwicket, a hírhedt kalandort és férfifalót.
blank
Helikon

Stephen King: Kedvencek temetője

Dr. Louis Creed, a fiatal orvos kitűnő állást kapott: a Maine-i Egyetem rendelőjének lett a vezetője, ezért Chicagóból az idilli New England-i tájban álló, magányos házba költözik családjával – feleségével, Rachellel, ötéves lányukkal, Ellie-vel és másfél éves kisfiukkal, Gage-dzsel. Boldogan, a szép jövő reményében veszik birtokukba új otthonukat…
Az első gondra az út túloldalán, velük átellenben élő öregember, Jud hívja föl a figyelmüket: a tájat kettészelő országúton éjjel-nappal olajszállító tartálykocsik dübörögnek, halálos veszélynek téve ki a háziállatokat és az apróságokat. Nem véletlenül van a közelben egy nyomasztó légkörű, ódon temető az elgázolt háziállatok számára… Az első trauma akkor éri Louist, amikor egy baleset áldozatául esett, haldokló fiú a rendelőben dadogó szavakkal óva inti az állattemetőn túli veszedelemtől. Nem sokra rá egy tartálykocsi elgázolja Ellie imádott macskáját, és az öreg Jud – jó- vagy rosszakaratból? – az állattemetőn túli, hátborzongató vidékre, a micmac indiánok egykori temetkezőhelyére viszi Louist, s ott földelteti el vele az állatot. Másnap a macska visszatér – de ocsmány jószág lett belőle: lomha, ijesztően bűzlő és gonosz. Aztán néhány békés hónap után a kis Gage elszabadul a szüleitől, és szaladni kezd pici lábain az országút felé…

blank
Európa Kiadó

Kal Pintér Mihály: Atyavilág

Kezdetben vala a Város. Aztán jöttek a papok, és rátaláltak az Igaz Vallásra. És így lőn Papváros.
A kételkedők, a gúnyolódók, a kérdezők és tagadók száműzése után új világ születik: az ájtatosok menedéke, a kikényszerített egység, a helyes úton járó polgárok birodalma. Az egyházhierarchikusan demokratikus városállam, ahol mindenki számára világos a különbség jogos és jogtalan éhezés között, ahol imával oltják a tüzet, ahol a gyerekeknek már az iskolában megtanítják kordában tartani zabolátlan gondolataikat, és ahol a kecskebőrbe kötött alkotmánykötet mindenkit pontosan eligazít, mit szabad és mit nem. Végre megkezdődhet a felkészülés a Megváltó érkezésére. De mi van, ha a Megváltó csak nem akar megérkezni? És mi lesz, ha egy nap mégis megérkezik?

blank
Athenaeum Kiadó

Philip Roth: Nemezis

A Nemezis főhőse egy huszonhárom éves testnevelő tanár, Bucky Cantor, aki 1944 forró nyarán gyerektábort vezet Newarkban, mivel látáshibája miatt nem harcolhat kortársaival együtt a náci Németország ellen. Ekkor tör ki a városban a pusztító gyermekbénulás járvány, amelynek ellenszere nincs, okáról is keveset tudni, terjedését fokozza a hőség meg a tisztátalanság, ezért az emberek fejében a rettegéstől egyenes út vezet a bűnbakkeresésig. Menteni a gyerekeket, és közben föláldozni magamat? Ez a dilemma gyötri Bucky Cantort, amikor barátnője hívja: hagyja ott a forró, beteg Newarkot, menjen föl hozzá a hűs, egészséges hegyi táborba. A drámai eseményeket és a lelkiismeretes Cantor tanár úr külső-belső küzdelmét a kötelességgel, a sorssal, Istennel meg önmagával a járvány egyik túlélője beszéli el. Tőle tudjuk meg a végkifejletet is, amely a könyv címét adja: a büntetés görög istennőjének neve sugallta nemezist. Addig azonban nemcsak tragédiák történnek, hanem szívmelengető sőt komikus események is, és – mint a többi Roth regényben – sokféle színes figurával találkozunk.

blank
21. Század Kiadó

Katherine Webb: A rejtekhely

1922 forró nyarán gyilkosság történik az idilli, álmos wiltshire-i faluban, Slaughterfordban. Az áldozat a mindenki által tisztelt és szeretett malomtulajdonos, Alistair Hadleigh, aki épp nemrég házasodott.
A falu összes lakója értetlenül áll a bűntény előtt, és amikor letartóztatják a magába forduló, furcsa Donald Cartwrightot, mindenki úgy hiszi, hogy a fiú az egyik dühkitörése alkalmával véletlenül megölhette a férfit. Donny húga, Puding azonban biztos a bátyja ártatlanságában, és az újonnan érkezett Irene-hoz fordul segítségért – más-más okok miatt, de mindketten eltökéltek abban, hogy felfedjék a valódi gyilkos kilétét.
Vajon milyen mélyre nyúlnak a bűntett gyökerei a múltba? És milyen szerepet játszik az eseményekben az a régi játék baba, amely egy kéményből kerül elő? Ahogy Puding és Irene elkezdik felfejteni a megdöbbentő tragédia szálait, mindkettejük élete örökre megváltozik.

blank
General Press