Filmfesztivál az Urániában

Egy filmfesztivál, ami kifejezetten fiataloknak szól. Ahol a filmeknek nem kell ezernyi kritériumnak megfelelnie, nem korlátozzák le a bemutatott műveket egyetlen témára vagy műfajra. A fesztivál szórakoztató program lehet számodra, ha imádod filmeket és a nem hétköznapi élményeket. Mert ez az a hely, ahol a kreativitás találkozik a tehetséggel és a nyers kifejezésmóddal. Ilyen volt a 13. BIG Filmfesztivál.

A BIG Filmfesztivál gyakorlatilag egy filmes verseny utolsó fordulója. Bárki, aki megfelel a nevezésben leírt kritériumoknak, vagyis többek között annak, hogy 10 és 30 év közötti, vagy bármely intézmény tanulója, benevezhet egy maximum 10 perces alkotással. A kisfilmeket először egy bizottság nézi meg és választja ki azokat, amelyek utána a közönség számára is láthatóvá válnak.

Idén ez 28 rövidfilmet jelentett. A választék igen vegyes volt: áldokumentumfilmtől kezdve, Lego-filmen át, videoklipig számos különböző területet érintettek az alkotók. A műveket két vetítési blokkban mutatták be, melyet közönségszavazás zárt. Ahogy korábbi években, most szintén társult a fesztiválhoz egy kísérő program is. A szervezők, vagyis az Újpesti Bródy Imre Gimnázium tanárai és média-, illetve drámatagozatos diákjai még színesebbé tették a programot. Az intézmény tanulói által készített fényképeket lehetett megtekinteni, s a nézők ezek közül is kiválaszthatták kedvencüket, melyet aztán díjjal jutalmaztak.

Mindegyik rövidfilmben, melyet láttunk, függetlenül attól, hogy három vagy tíz percig tartott, egy elem közös volt: a rengeteg munka. Fontos és aktuális témákat vonultattak fel: kirekesztettség, szerelem, család, felnőtté válás bizonytalansága. Mindezeket erőteljes érzelmekkel és kegyetlenül nagy őszinteséggel vegyítették, s ez által a közönséget is magukkal repítették egy teljesen más világba.

A rendezvénynek az Uránia Nemzeti Filmszínház adott otthon, mely még inkább emelte a program színvonalát. Ott ülve az érdekes, elgondolkodtató, ám olykor szomorú alkotásokat elnézve az embernek az az érzése támadt, hogy még többet és többet szeretne látni belőlük.

Hiszen rengeteg tehetséges fiatal van közöttünk, akiknek van mondanivalójuk, vannak céljaik és alig várják, hogy megmutathassák mindenkinek, mire is képesek. Nem félnek a kemény munkától, kitartanak és képesek rengeteg órányi energiát befektetni egyetlen ötletbe. Hogy aztán megvalósulhasson és több száz ember láthassa mozivásznon is.

Íme a nyertesek listája:

U19 kategóriában

I. Mint Ők – Belinszky Fanni
II. Liliom – Kisházy Eszter
III. A haladás útján – Kiss Dominik és Lészkai Ádám
Különdíjas: Sötét szendek – Erdős Gergely
Közönségdíjas: Egy sámán élete – László Benedek, Mihalovits Bence

20+ kategóriában

I. és közönség díj: Egy élet veled – Mándi Ferenc
II. Deus ex Machina – Ganzer Olivér
III. Nellys Lucky Number – Lanidiga – Engelmann Péter
Különdíjas: Chilton Flóra

Szerző: Guba Márti