Retró tárgyak, melyek visszatértek az életünkbe
Van, ami sosem megy ki a divatból

Azok a régi szép idők! A közhelyszótár első lapján díszelgő, unásig emlegetett frázissal többen értenek egyet, mint azt elsőre gondolnánk. Újra divat a retró, ami a legkülönfélébb formákban köszön vissza ránk. Ezért most kísérletet teszünk rá, hogy megidézzük az elmúlt idők nagyszerű vívmányait, melyek ismét reneszánszukat élik, és az igazi keményvonalas „vintage-őrültek” mindennapjainak szerves részét képezik.

Fülkagylókon át

A zenefüggők már hosszú ideje gyűjtenek hanglemezeket, melyek néhány évtizeddel ezelőtt még a legnépszerűbb zenei adattárolóknak számítottak. Hazánkban kivételes elnevezéssel bír a plasztik lemez, hiszen a köznyelvben elterjedt elnevezése a bakelitlemez. Természetesen ez az elnevezés nem fedi a valóságot, hiszen bakeliten, mint anyagon képtelenség hangot tárolni. Annál inkább lehetséges viszont különféle műanyagokon, mint a PVC vagy éppen a vinilek elegye, melyből a vinyllemezek elnevezése is származik. Körülbelül egy évtizede kezdett kibontakozni a 21. századi bakelitőrület: megjelentek az elérhető árú lejátszószettek, és sok előadó tette elérhetővé dalait a CD és a szokásos digitális kiadványok mellett vinly hanghordozón is.

Szalagra rögzített szívek

Szintén ámulatba ejtő, hogy a különféle szalagokra rögzített analóg megoldások nemcsak a mai napig léteznek, de jelentős és egyre növekvő rajongótábort tudhatnak magukénak. Itthon legfeljebb a piacokon találkozhatunk zenei kazettákkal, holott a Twenty One Pilots vagy éppen Justin Bieber produkciót szalagon is elérhetjük, de az olyan sikerprodukciók zenei aláfestését is megvásárolhatjuk kazettán, mint a nosztalgiavonat kitüntetett masinisztáinak számító Stranger Things és a Galaxis Őrzői. Ami az eladásokat illeti, tisztán látható a növekvő tendencia, hiszen 2017-ről 2018-ra csak az Egyesült Államokban 99400 eladott példányról 118.200-ra növekedett az értékesített kazetták száma. A jó minőségű szalag kiállja az idő próbáját, és meglepően jó hangminőség érhető el a megfelelő technológiák alkalmazásával, így nem meglepő, hogy ismét nagyobb figyelem fordul feléjük.

Elfeledett platformok éledjetek!

A retrólázat mostanra a cégek is felismerték, ezért lehet, hogy az utóbbi időben sorra jönnek ki az elmúlt évtizedek jól ismert és szeretett készülékei. Magunk is több ízben megemlékeztünk már a 80-as évek egyik nagy sztárjáról, a Nintendo Entertainment System, azaz a NES újra kiadott miniváltozatáról, mely 30 előretelepített klasszikus címmel is megörvendezteti a régi idők szerelmeseit. Ezen a vonalon nem kell azonban messzire mennünk, hiszen az újra kiadott miniváltozatok ellepték a piacot. Megtaláljuk például az egykor számos itthoni háztartásban is megtalálható Commodore 64-es miniverzióját, mely C64 néven érhető el, stílusosan 64 játékkal felvértezve, valamint lehetőségünk nyílik a BASIC programozási nyelvben való ügyködésre is, ahogyan azt annak idején is megszokhattuk. A mini kialakítás persze megkötésekkel is jár, a vázon található billentyűk csak a dizájn részét képezik, ha valóban kódolni szeretnék, azt egy külön USB-s billentyűzet segítségével kell megtennünk. A 90-es évek gyermekei sem maradnak ki a jóból, hiszen a Playstation 1-es konzol is kapható már hivatalos mini változatban, 45%-kal kisebb formában, mint az egykori modell, olyan játékokkal, mint az első GTA, a klasszikus Metal Gear Solid vagy a Twisted Metal-széria első etapja.

blank

Szerző: Sipos Bence