Használati utasítás Izlandhoz
Rendhagyó nép- és néplélek-leírás egy rendhagyó világról

Tűzjégország, romlatlan természet, sarki fény, öntudatos vikingek – klisék, amelyek még ma is meghatározzák az Izlandról élő elképzeléseket. Útikönyvek és útleírások sem mindig tudják kikerülni ezt a csapdát, s talán nem is akarják, hiszen ilyen hívószavakkal könnyű megszólítani az olvasót.

Kristof Magnusson könyve nem ilyen. Az ő könyvében éppen azt találhatjuk meg, ami az útikönyvekből általában kimarad: beavat az izlandi néplélek hagyományokban gyökerező különlegességeibe, megmagyarázza a külföld számára gyakran érthetetlen jelenségeket, érthetővé teszi a 2008-as gazdasági összeomlás előzményeit és következményeit, s szeretettel, mégis elfogultság  – és klisék – nélkül ad „használati utasítást” az Izland iránt érdeklődő olvasó kezébe.

Egy kis ízelítő:

„Vajon az ugyanennyi lakossal bíró Mannheim is ilyen gyakran szerepel a nemzetközi sajtóban? Az ehhez hasonló kérdések alapozzák meg az első számú izlandi nemzeti sportot, az egy főre jutó arányok számolgatását. Az egész nép megszállottan űzi ezt az őrületet, mindent és mindenkit lakosságarányosan értékel, majd diadalmasan mutatja fel Izland lélegzetelállító eredményeit. A XX. század első felében például Izland még meglehetősen rosszul állt a Nobel-díjasok lakosságra vetített aránya tekintetében: egyetlen Nobel-díjast sem tudott ugyanis felmutatni. Halldór Laxness 1955-ben megkapott irodalmi Nobel-díjával viszont egy csapásra megváltozott a helyzet: Izland azonnal az első helyre ugrott a Nobel-díjasok/lakosság viszonylatban.”

„Ha Izland volt is valaha viking sziget, leginkább visszavonult vikingek által lakott idősek otthonára emlékeztethetett.”

„Az izlandiak a mai napig bizalmatlanul szemlélik a természetet, s idegen tőlük az érintetlenség romantikája.”

„A babonának is megvan a maga sajátos izlandi logikája, mint oly sok másnak ebben az országban, ahol hosszú időn keresztül tiltották a sör fogyasztását, miközben a pálinkáé megengedett volt.”

„Az izlandiak nagyon kevés szabállyal is beérik. Már egy rendes sorba állás is komoly kihívást jelent nekik, s a legtöbbször reménytelen zűrzavarba torkollik.”

A könyvet ezen a linken tudod megvásárolni.