Tavaszi kirándulások és programötletek a Balatonnál

A Balatont nem lehet megunni, mindig képes új arcát mutatni. Főleg, ha úgy ismered a tó környékét, ahogy mi. Néhány olyan balatoni kincset gyűjtöttünk össze, melyekről csak kevesen tudnak, pedig legalább egyszer mindenkinek muszáj megcsodálni őket.

A Várhegyi Szépkilátó 2011 óta magasodik Fonyód felé a maga 231 méterével. Az ősszel és tavasszal is nyitva tartó kilátóból páratlan panoráma nyílik a Balaton nyugati részére és a Nagy-Berek dombjaira. A kilátó előtti tisztáson bográcsozási lehetőségünk is van, a gyerekek pedig a főzés ideje alatt a játszótéren szórakozhatnak.

Kajetán Jácint Photography

A túrázni vágyóknak érdemes felkeresniük a Szentbékkálla mellett található kőtengert. A túraút mellett elszórtan helyezkedő sziklák több ezer évvel ezelőtt a Pannon-tengerben lerakódott homokból alakultak ki,
miután a kovasavas oldatok összecementálták a homokszemeket. A leglátványosabb (és leggyakrabban fotózott) szentbékkállai szikla a Kelemen-kőnek nevezett óriási méretű ingókő. Az alatta lévő mélyedés pont embernyi nagyságú, nem csoda, hogy a turisták erőszeretettel bújnak be ide egy fénykép erejéig.

Szintén fel kell írni a bakancslistájukra a természet szerelmeseinek a badacsonytomaji Folly Arborétumot, ahol káprázatos ciprusokat és cédrusokat csodálhatunk meg. Az arborétum a Folly család áldozatos munkájának köszönhetően jött létre, az első fákat Folly Gyula pécsi orvos telepítette, több mint száz évvel ezelőtt. A Follyknak az arborétum mellett borászatuk is van, melynek fenséges borait az arborétumi séta előtt vagy után meg is kóstolhatod.

kép: Folly Arborétum Facebook-oldala

Ha a növényvilág kincsei után a Balatonnál található állatvilágot is megismernéd közelebbről, a kápolnapusztai Bivalyrezervátumban a helyed. A rezervátum nemcsak a hazánkban őshonos bivaly génállományának fenntartásán munkálkodik: a látogatóknak egy információkban gazdag, élvezetes sétaúttal kedveskednek. Az állatokról és tartásukról szóló érdekességek mellett a fogadóépületben berendezett kiállításon a Kis-Balaton élővilágáról is új ismereteket szerezhetünk. A kicsikről sem feledkeztek meg, őket játszótér és állatsimogató várja.

blank

3 tavaszi program a Balatonnál

Spuri Balaton Szupermaraton – március 21-24.

Téged is futásra csábítanak a tavaszi napsugarak? Ha a természetbe vágysz, a négynapos Spuri Balaton Szupermaratont ajánljuk. Csatlakozz egy napra az elszánt maratonistákhoz, akik 2019-ben újult erővel futják körbe a tavat. A csodás panoráma adott, válassz egy szakaszt a négy közül, nevezz bármelyik napra!

blank

Gasztrohegy: Felszáll a füst – március 22.

Ünnepeld szabadtéri sütögetéssel a tavasz kezdetét! A Gasztrohegy következő állomásán beizzítják a smokereket és a Yagoona-grillt, szén hevül, és jótékony füst járja át a halat, a húst és a zöldségeket. Lesz minden, mi szem-szájnak ingere. Ott a helyed az étvágygerjesztő ízkalandon, főleg, ha a BBQ finomságok szerelmese vagy!

blank

Balaton Galéria & Art Shop

A magyar tenger romantikus szépsége ihlette azokat a művészeti alkotásokat, amelyeket a Tihany központjában található Balaton Galériában csodálhatsz meg. A 9 különböző technikával készült műveket (köztük olajfestmények, tűzzománc-dekorációk és kerámiatárgyak) akár már párezer forintos áron megvásárolhatod!

blank