Ma van a magyar kultúra napja – Ünnepeld ezekkel a programokkal!

1823-ban ezen a napon, január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz írását.  Ennek tiszteletére 1989 óta a mai napon ünnepeljük a magyar kultúrát. A jeles alkalom apropóján 5 olyan programot gyűjtöttünk össze, melyekkel méltóképpen megemlékezhetünk kultúránkról.

Himnusz, corvinák, Szendrey Júlia – A magyar kultúra napja – Országos Széchenyi Könyvtár – 9:30

Az OSZK-ban a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésekkel, Szendrey Júlia köré szövődő konferenciával és a magyar Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával emlékeznek meg a magyar kultúra napjáról.

Finisszázs | Kortárs reflexiók – Hegyvidék Galéria – 18:00

A magyar kultúra napja alkalmából, a „Kortárs reflexiók” című kiállítás zárórendezvényére három olyan, a magyar művészeti élet különböző területéről érkező alkotót hívtak meg, akik amellett, hogy bemutatják saját tevékenységüket, többek között arról is beszélgetnek, milyen lehetőségei vannak ma egy pályakezdő fiatalnak a zene, a film és a képzőművészet területein való érvényesülésre.

Hass, alkoss, gyarapíts – Alkotás vs. anyaság – Kelet Kávézó – 18:30

Mi az a mindent elsöprő erő, ami az anyává váláskor felszabadul? És hogyan lesz műalkotássá? Változik-e az anyaság előtti alkotókedv, hogyan mozdulnak el a súlypontok? Hogyan változtat a világlátáson a gyerekek és a család inspiráló és kimerítő közege? Hogyan birkózik meg az újdonsült „anyuka” azzal, hogy a környezete kizárólag a gondoskodó, áldozatkész szerepben akarja lát(tat)ni, mivel büntetik, ha ettől eltérően viselkedik, ír, gondolkodik, és hogyan hat ez vissza arra, amit megalkot? Mi számít a mai napig tabutémának az anyasággal és az anyaság ábrázolásával kapcsolatban? Kell-e, hogy művészként megjelenjenek ezek a témák?

blank

A kutya életbe, avagy Az ágy közös, a párna munkacímű színdarab – Magvető Café – 19:00

Ez a kétszereplős párkapcsolati vérkép nyolc jelenetben mutatja be két fiatal közös életének kezdetét, kapcsolatuk alakulását, felmerülő nehézségeiket. Szereplőinkkel és élethelyzetükkel könnyű azonosulnia bárkinek, aki már valaha szembesült a kapcsolatokat meghatározó és azokat fenntartó döntés- és kompromisszum helyzetekkel, a lemondással és a felelősségvállalással.

blank

Mint egy táj -Bethlen Téri Színház – 19:00

Mint egy táj…A világ, ami körülvesz.A kor, amelyben élek. Körülöttem az emberek.  Épp, mint egy táj… Hegyek, völgyek, folyók, tavak, sivatagok, sűrű erdők, kopár fennsíkok, sötét árkok… Vajon elmagányosít bennünket a kor, amiben élünk?
(…mikor lett ennyire harsány, zajos, űzött, individualista, fogyasztói, felcserélhető, és gyermeteg…?)
Táncolják: Bot Ádám, Bujdosó Anna, Széki Zsófia.

blank

A következő Funzine Talks is a magyar kultúra nagyjai előtt tiszteleg. A Tragikus sorsú írók, költők élete című kerekasztal-beszélgetésen Mácsai Pállal, Ferencz Győzővel és Dr. Szemelyácz Jánossal derítjük fel ismert költőink és íróink kevesek által ismert megpróbáltatásait. 

blank