5 ország, ahol hidegebbek a telek, mint nálunk

Hóból és hidegből is megárt a sok. A latyakban sétálásról, beázott cipőkről, és a késő közlekedési eszközökről már nem is beszélve. Mégis szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert jó pár olyan ország létezik, ahol sokkal hidegebb van, mint Magyarországon.

Kazahsztán

A világ 9. legnagyobb területű országa a szélsőségesen kontinentális éghajlatú Kazahsztán, ahol a nyár száraz, a tél viszont jéghideg, az is előfordul, hogy a hőmérő higanyszála mínusz 40 fokig csökken.  A közép-ázsiai állam lakossága ehhez mérten kisebb, mint az területéből adódóan várható: 2017-es felmérések szerint 18 millióan lakják.

Oroszország

Oroszországban nyáron is küzdenek a szörnyű hideggel. Szibéria legészakibb részét állandó hótakaró borítja, emiatt sokáig itt tartották fogva a kommunizmus alatt börtönbüntetésre ítélt foglyokat. A híres orosz tél a történelem során többször az ország hasznára vált, például inváziók esetén, amikor az időjárási körülmények miatt az ellenfél kénytelen volt elkullogni.

Kanada

Grönlanddal ellentétben, Kanadában tavak és zöldterületek színesítik a jég- és hótakaróval borított földeket. A telet országszerte havazás kíséri, a hőmérséklet itt is gyakran eléri a mínusz 40 fokot. Ha ez nem lenne elég, Kanada egy részét érintik a fél évig tartó nappalok és éjszakák. A világ egyik leghidegebb, ugyanakkor leglátogatottabb országainak egyike.

blank

Finnország

A skandináv állam Európa északi részén helyezkedik el, és hosszú, sötét telek (bizonyos területeken akár 7 hónap is lehet!) jellemezik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet akár mínusz 51 fok is lehet. Az állandó havazás miatt a téli olimpiák egyik kedvelt színhelye, ahol egész évben gyakorolni. Érthető, miért a finnek szerzik a legtöbb érmet a megmérettetésen.

blank

Mongólia

Szintén Közép-Ázsiában helyezkedik el Mongólia, amelyet hegyvonulatai mellett az északról érkező szelek is lehűtenek.  A téli hőmérséklet mínusz 20 fok körül mozog, ám ez sem riasztja el Mongólia nomádjait attól, hogy állandó lakhely nélkül éljék az életüket. A hegyi családok remekül tudnak alkalmazkodni az extrém hőmérséklet okozta körülményekhez.

blank