Fedezd fel a Balaton északi partját! – Programok egy hosszú hétvégére

A Balaton rajongóit két csoportra lehet osztani. Vannak az északi és a déli partiak. Mi nem kívánunk állást foglalni, szerkesztőségünk is megoszlik a kérdésben, inkább mindkét partra ajánlunk programokat, ti pedig eldönthetitek, melyek szimpatikusak. Kezdjük az északi parttal: egy aktív két-háromnapos programot készítettünk nektek.

A Dörgicsei-medence igazi kincseket rejt: három középkori templomromot is találunk itt. Sőt, a régészeti feltárások alátámasztották, hogy az újkőkor óta folyamatosan lakott területről van szó, ahonnan még római kori leletek is felszínre kerültek.

Ha kulináris élményekre vágysz, meg kell kóstolnod a Vászolyi Sajtmanufaktúra ízletes balatoni sajtjait, vajait és joghurtjait. Kiadósabb étkezésre készülhetsz, ha a csopaki Vígmolnár Csárdába mész. Az étterem rövid zárva tartás után december közepén nyitja meg ismét a kapuit, hogy a tőlük megszokott minőségben tálalja fel a magyar gasztronómia legfinomabb ételeit.

A Paloznaki Képíró Műhelyet is meg kell említenünk, hiszen az északi part művészvilága is szót érdemel. Boda Balázs és Oláh Kati festményei nemcsak gyönyörűek, de az összetéveszthetetlen balatoni hangulatot is megidézik.

Egész évben várja a családokat a Tapolcai-tavasbarlang. A kicsik érdeklődését a játszótér és a mászófal, a nagyobbakét pedig a „kőtapogató” vagy az ősföldrajzi festmények kötik le. A barlangi mélységekből merészkedjünk a magasba, és másszunk fel a Sümegi várba, ahol több kiállítással is várják az érdeklődőket, de a fűszer- és rózsakerteket is érdemes megcsodálni, ahogy a korabeli középkori konyha mellett sem lehet szó nélkül elmenni.

blank
Water Surface Water Lake Balaton Nature Day S Lake

Nem is kezdhetnél jobb helyen egy békés vasárnapot, mint a káptalantóti Liliomkert Piacon, ahol 9 és 15 óra között kézműves termékek, termelői finomságok és szezonális portékák közül válogathatsz.

Végezetül öblítsük le a két nap izgalmait a Szászi Birtok boraival. A hegymagasi borászat teraszáról csodálatos kilátásban gyönyörködhetünk, míg a finom borokat kortyolgatjuk.