Karácsonyozz környzettudatosan! – Egyszerűen kivitelezhető tippeket mutatunk

A karácsony a szeretet ünnepe, szoktuk mondani, bár az utóbbi években lassan átkeresztelhetnénk a fogyasztás ünnepévé. Decemberben a fogyasztók átlagosan 29%-kal több pénzt hagynak a boltokban. A megvásárolt termékek általában csomagolt formában kerülnek forgalomba, így azokat is hazavisszük magunkkal, hogy aztán egyenesen a kukába lökjük őket. Csak a papírfogyasztásunk körülbelül 9 kilóra nő az ünnepek alatt. Mi tehetsz azért, hogy se a pénztárcádat, se a gyomrodat, se a környezetet ne terheld túl az ünnepek alatt? Ehhez ad néhány tippet a Felelős Gasztrohős.

Legegyszerűbben úgy tudod elkerülni a felesleges élelmiszerek és egyebek megvásárlását, ha listával mész vásárolni. Nézz körül a hűtődben és a kamrában és ne vedd meg a harmadik zacskó lisztet csak azért, mert nem emlékeztél, hogy van-e még otthon. Vásárolj piacokon vagy csomagolásmentes boltban, melyből egyre többet találsz az országban, így rengeteg felesleges hulladéktól kíméled meg magadat és a Földet is.

Vásárolj okosan!

Az ünnepekről egy Gasztrohősnek is a nagy, közös étkezések jutnak az eszébe, de igyekszünk úgy csinálni, hogy mi se durranjunk ki januárra, valamint a környezetet se terheljük jobban. A rengeteg maradék elkerülése végett igyekszünk meggyőzni a családot, hogy mindenki csak 1-1- kedvenc ételt készítsen el. Ez talán lehetetlen feladatnak tűnik, de még a nagyival is meg lehet beszélni, hogy ő csak a zserbót süsse meg, te pedig majd átvállalod a bejglit. Tudjuk, hogy a karácsony a lakásban terjedő narancsillat nélkül nem az igazi; a citrusfélékből, ha tehetitek, válasszátok a kezeletlen héjú/bio gyümölcsöt.

Ajándékozz kreatívan!

Kíméld meg magad a tolongástól és készíts saját készítésű ajándékokat. Így nemcsak sokkal személyesebb és kreatívon tudod meglepni szeretteidet, de rengeteg pénzt is spórolhatsz, ha DIY-ajándékokat készítész. A mi kedvencünk (mi más is lehetne?) az ehető ajándékok. A netes receptek és ötletek száma végtelen, az egészen egyszerűektől kezdve, mint az „instant” süti mix – ahol egy befőttes üvegbe rétegezed a kiválasztott süti száraz hozzávalóit és mellékelsz hozzá egy receptet -, a kicsit bonyolultabbakig, mint a házi pralinék és bonbonok. Ha úgy érzed, hogy a konyhatündérkedés nem a te asztalod a legjobb dolog, amit adhatsz, egy közös élmény. Ezekkel az ajándékokkal a felesleges csomagolást is el tudod kerülni, hiszen csak befőttes üvegekre, fémdobozra lesz szükség. Ha mégis valamilyen tárgyi ajándékkal lepnél meg valakit, csomagold textil anyagba, melyből sálat vagy terítőt tud készíteni.