11 könyv karácsonyra – Neked és a szeretteidnek

Még nem vetted meg mindenkinek az ajándékot? Vagy esetleg éppen magadat nem lepted még meg karácsonyra semmivel? Öszegyűjtöttünk 11 remek könyvet, melyekkel akár magad, akár a szeretteidet is meglepheted. Még abban is segítünk, melyik könyvvel kinél érheted el a legnagyobb sikert.

Michelle Obama: Így lettem

Mélyről jövő vallomásokban és magukkal ragadó történetekben bővelkedő önéletrajzi könyvében Michelle Obama bepillantást enged élete kulcsfontosságú pillanataiba – a Chicago déli részén töltött gyerekkorától vezetői pozícióba kerüléséig. Beszámol többek között arról is, hogyan sikerült egyensúlyt teremtenie karrierje és az anyaszerep között, és hogy milyen volt az élete a Fehér Házban. Kíméletlen őszinteséggel és szellemes éleslátással ír az élet minden területén megélt győzelmeiről és kudarcairól, egész történetét elénk tárja – saját szavaival és saját szemszögéből. A Becoming lapjain szeretetteljes, bölcs, de kendőzetlen szókimondásának köszönhetően egy mélyen érző, kiváló teljesítményeivel a várakozásokat folyton felülmúló nő története bontakozik ki előttünk, aki épp ezért másokat is arra ösztönöz majd, hogy azzá váljanak, akivé szeretnének.

Kinek ajándékozd? Párodnak

HVG Könyvek

Jens Henrik Jensen – Oxen – Akasztott kutyák

Egy vérfagyasztóan izgalmas dán krimi. Niels Oxen, az Afganisztánban és Balkánon is szolgált háborús veterán zavart elmeállapottal, nincstelenként tér vissza Dániába. Kutyájával járja az erdőt, hogy vadászattal szerezzen némi ennivalót magának. Mindeközben olyan dolgokat lát, melyek bajba sodorják. Sorra hullanak el a dán politikai és szellemi elit tagjait, akiknek teljesen megmagyarázhatatlannak tűnő okokból a kutyájukat is megölik – felaksztják egy fára őket. Nyomasztó és letehetetlen skandináv krimi, mely thrillernek sem utolsó.

Kinek ajánékozd? Párodnak

Kossuth Kiadó

Samuel Bjork: Őzike

Karácsony estéjén egy idős férfi vezet a hegyek között. Egyszer csak feltűnik valami az úton a sötétben, a férfinak épphogy sikerül lefékeznie. A kocsi előtt a hófúvásban egy kisfiú áll elkékült szájjal. Őzagancsot visel a fején.
Tizennégy évvel később fiatal lány holttestére bukkannak az egyik hegyi tóban. A lány balettruhát visel. A parton egy fényképezőgépet találnak felállítva. A helyszínen előkerül az Oroszlánszívű testvérek című meseregény egyik kitépett lapja.

Kinek ajándékozd? Barátodnak

Athenaeum Kiadó

André Aciman: Nyolc fehér éjszaka

A Nyolc fehér éjszaka felejthetetlen utazás azon az elvarázsolt vidéken, ahol a szenvedély, a félelem, a vágy és a szerelem képes örökre megváltoztatni az életünket.
Egy huszonéves férfi elmegy egy manhattani karácsonyi partira, ahol egy nő csupán annyit mond: „Clara vagyok.” Az elkövetkező hét napon minden este találkoznak, ugyanabban a moziban. A férfi le van nyűgözve, de azért óvatos, lassan halad előre. Fokozatosan alakul közöttük a feszültség, a remény, a bizalmatlanság.
André Aciman kérlelhetetlen pontossággal kutatja érzelmeiket, érzéki nyelvezettel írja le útjukat, ahogy egyre közelebb és egyre távolabb kerülnek, míg a varázslatos záró jelenet, a szilveszter éjszaka elhozza a megújulás ígéretét.

Kinek ajándékozd? Barátnődnek

Athenaeum Kiadó

Robert Seethaler: A trafikos

Ausztria, 1937. A 17 éves Franz Huchel elhagyja szülőfaluját, hogy Bécsben próbáljon szerencsét egy újságot és dohányárut árusító trafikos tanoncaként. Ott találkozik a törzsvevő Sigmund Freuddal, aki nyomban lenyűgözi. Idővel szokatlan barátság alakul ki a két meglehetősen különböző férfi között. Amikor Franz nem sokkal később fülig szerelmes lesz a varietétáncos Anezkába, az idős professzorhoz fordul tanácsért. Ám kiderül, hogy a világhírű pszichoanalitikus számára a női nem legalább akkora talány, mint Franz számára.
De a korhangulat nem kedvez se a szerelemnek, se a barátságnak. A drámaian kiéleződő politikai-társadalmi viszonyokkal szemben mindhárman tehetetlenek, és az események örvénye hamarosan más-más irányba ragadja őket.

Kinek ajándékozd? Anyukádnak

Park Kiadó

Kari Hotakainen: Az ismeretlen Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönen, a Jégember a Forma-1 világának egyik legismertebb és legnépszerűbb alakja, és mégis jórészt ismeretlen: szűkszavú megnyilatkozásait imádják a rajongói, akik nyilván szeretnének többet is megtudni erről a fantasztikus sportolóról.
Az egyik legnagyszerűbb – és legnépszerűbb – mai finn prózaíró, Kari Hotakainen erre vállalkozott: hogy megismerje az embert a csillogó, lélegzetelállító díszletek mögött. Könyve nem hagyományos sportolóéletrajz, hanem stílusával is magával ragadó irodalmi mű egy szerény származású – és a sztárallűröket máig is szerényen kerülő – emberről, aki világbajnok lett, dúsgazdag ember, a finnek bálványa, ikonja és valóságos brand. Egy világhírű, és mégis ismeretlen sportoló fantasztikus, humoros és megható portréja.

Kinek ajándékozd?  Apukádnak

Helikon

Rachel Kushner: A Mars Klub

Egy szuggesztív könyv, mely leszámol az egysíkú jó-rossz kategróriákkal. Kushner a női börtönök sötét, sajátságos szabályok szerint működő világába kalauzolja az olvasót, Romy Hall segítségével, aki kétszeres életfogytiglani büntetését tölti. A regényből nemcsak az derül ki, milyen különböző, hányatott sorsú nők kerülnek hol jogosan, hol jogtalanul a börtönbe, de a női börtönvilág az olvasó előtt mindeddig ismeretlen világa is feltárul. Milyen szabályok uralkodnak a rácsok mögött? Mi kell ahhoz, hogy valaki „alfanőstény” legyen? Hogyan lehet túlélni egy olyan helyen, ahol az embereknek nincs jövőjük, a múltjukról pedig legszívesebben elfeledkeznének?

Kinek ajándékozd? Lánytestvérednek

Athenaeum Kiadó

Stephen King: Borzalmak városa

Ben Mears, a sikeres író visszatér a Jerusalem’s Lot nevű, isten háta mögötti kisvárosba, hogy „kiírja” magából itt szerzett gyermekkori traumáját: az 1930-as években a komoran a helység fölé magasodó Marsten-házba vonult vissza egy véres kezű gengszter, aki egy nap – látszólag minden indok nélkül – agyonlőtte feleségét, majd felkötötte magát. A gyermek Ben Mears egyszer beszökött ide, és meglátta a gengszter lógó hulláját, amely még évtizedek múltán sem indult oszlásnak… Az írónak azonban nem a nyugodt alkotómunka jut osztályrészül. Az álmos kisvárost mindinkább a megmagyarázhatatlan rettegés keríti hatalmába. Találnak egy akasztott kutyát, eltűnik két gyerek, s egyik este egy talpraesett kisfiú, Mark Pétrie a szobája ablakában megpillantja az egyik – időközben eltemetett – gyermek vigyorgó arcát. Mark már-már enged a kísértet bűverejének, de azután egy keresztet tart feléje, aminek láttán a jelenés agonizálni kezd, és füstté válik. Ben, Mark és még néhány, mindenre elszánt helybéli megindítja élet-halál harcát a Marsten-ház titokzatos lakói ellen.

Kinek ajándékozd? – Fiútestvérednek

Európa Kiadó

Imogen Hermes Gowar: A hableány és Mrs. Hancock

1785 szeptemberében egy este türelmetlen kopogtatás hallatszik Jonah Hancock, a kereskedő ajtaján. Egyik hajóskapitánya toporog a küszöbön, miután eladta Jonah hajóját egy hableányért.
A hír végigsöpör a dokkokon, kávéházakon, szalonokon és bordélyokon, minden áldott lélek Mr. Hancock csodálatos teremtményét akarja látni. A hableány érkezése kizökkenti a kereskedőt a hétköznapok világából, és a legelőkelőbb körökbe kínál számára belépőt. Így ismerkedik meg egy pazar estélyen Angelica Neallel, a neves kurtizánnal, s egyben a legvonzóbb asszonnyal, akit valaha látott… A találkozásuk mindkettőjük életét veszedelmes, új vizekre sodorja. Vajon képesek lesznek-e megküzdeni a sellőknek tulajdonított, pusztító erők hatalmával?

Kinek ajándékozd? Nagymamádnak

21. Század Kiadó

Örkény István: Glória / Macskajáték

Macskajáték: évtizedek óta új s új bemutatókon szerethető színdarab. Makk Károly és Tóth János klasszikus szépségű filmje. A nagyközönség kedvencei – mögöttük azonban a ritkábban emlegetett „eredeti” mű, a magyar próza egyik kiemelkedő alkotása áll. Vele párban, Örkény István életműsorozatának újabb kötetében egy másik kisregény is olvasható, a Glória.
Főhőseik: egy szétfoszlott családból magára maradt özvegyasszony és egy feloszlatott rendjéből világra lökött apáca. Orbánné (az egykor önfeledt Szkalla lány) és Ilona (a korábban lelki békében élt Soror Glória). Vajon milyen szabályoknak és megszokásoknak kell engedelmeskedniük, s eközben mennyi lázadást, zabolátlanságot engedhetnek meg maguknak? A Macskajáték humor és tragikum egybekomponálásával az érett író remeke, a Glória hagyományosabb módon elmesélt, különös történet.

Kinek ajándékozd? Nagypapádnak

Helikon

Fredrik Backman: Életed üzlete

Aki csak egy könyvet is olvasott Fredrik Backmantól, pontosan tudja, mire gondolunk, amikor azt állítjuk, Backman valójában felnőtteknek ír meséket. Könnyed stílusú, pergő cselekményű könyvei mindig magvas gondolatokat, tanulságos történeteket rejtenek. Az Életed üzenete, melyet a szerző mindössze egy éjszaka alatt írta, egy igen megható témát jár körbe: az önzetlen szeretetet. Tanulságos olvasmány mindenkinek.

Kinek ajánljuk? Ez a könyv egy igazi Jolly Joker, mindenkinek ajánljuk.

Animus Kiadó