A legjobb halászlé lelőhelyek Budapesten + RECEPT!

Kevés annyira ízletes leves van, mint a halászlé. Mivel jó néhány étteremben leteszteltük már az ételt, eláruljuk, szerintünk hol készítik a legjobban. Arra az esetre is gondoltunk, ha inkább magad szeretnéd elkészíteni az ételt: a Rosenstein étteremnek köszönhetően már mutatjuk is a receptet!

A halászlé általában sűrű és ízgazdag, ízlés szerint készíthető csípős, vagy kevésbé csípős változatban is. Két nagy folyónk, a Duna és a Tisza vidékén eltérő módon főzik, de van például kimondottan a Balatonra jellemző opció is. Sokszínűségében rejlik a varázsa. Cikkünkben a Rosenstein étterem többszörösen letesztelt, sikeres receptjét ajánljuk.

Hozzávalók

2 kg szálkamentes ponty, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 3 dkg pirospaprika, 5 dkg pritaminpaprika-püré, só, csípős pirospaprika

Elkészítés

A halászlét jobb, ha élőhalból készítjük. A halat megtisztítjuk, a belsőjét eltávolítjuk. Éles késsel lefejtjük a gerincről a két oldalán lévő húst /filézés/. A bőrös felével lefelé fordítva deszkára helyezzük, éles késsel a bőréig beirdaljuk és kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd megsózzuk. Egy fazékba vizet teszünk, hozzárakjuk a csontokat, a levágott fejet, az uszonyokat, a karikára vágott hagymát, paradicsomot, paprikát.

Sózzuk, és amikor felforrt, hozzátesszük a pritaminpaprikát és beleszórjuk a pirospaprikát. Kb. 1 órányi főzés után egy nagylyukú tésztaszűrővel egy másik lábosba szűrjük, illetve passzírozzuk. Beletesszük a beirdalt halszeleteket, belsőségeket és lassú tűzön készre főzzük. Időközben ízlés szerint csípős paprikát, sót tehetünk bele. A halászlét főzés közben nem szabad keverni, csak rázogatni.

Köszönjük a Rosenstein étteremnek, hogy megosztották velünk a receptet. Elkészítés előtt éttermükben meg is kóstolhatod!

Borajánló

Tökéletes választás hozzá egy könnyű, friss kadarka Szekszárdról, mivel ez egy üde, elegáns, kerek és enyhén fűszeres ízvilágú tétel, amely jól harmonizál a paprikás, adott esetben kissé csípős klasszikus ünnepi étellel. Hagyományos, de időtálló párosítás.

A legjobb halászleves helyek Budapesten és környékén

Mikor az éjszakák hosszúak és a nappalok rövidek, ősi szokás szerint gyertyát gyújtunk és fényfüzérekkel díszítjük otthonainkat és tereinket, hogy ezzel is a fény felsőbbrendűségét hirdessük a sötétség felett. Hasonlóképpen, az év leghidegebb évszakában mi sem természetesebb a számunkra, mint egy olyan laktató, kellemesen csípős, forró étellel elűzni a fagyot, mint a halászlé. Ha az ünnepi forgatagban nincs időd a főzőcskézésre, de nem szeretnél kimaradni a halas örömökből, látogass el az alábbi éttermek valamelyikébe egy finom tál halászléért!

blank

Stég

A belvárosi bulinegyed elsőszámú halbárja 2016-ban azzal a céllal nyitott meg, hogy megismertesse a budapesti betondzsungel lakóit a friss, minőségi édesvízi halak ízletes világával. A szerény méretű, ám annál jobban szellőző, Gozsdu udvarban található bisztró menüjén olyan tiszai halak kaptak helyet, mint a keszeg, harcsa, süllő, és a ponty. Haltepertőltől kezdve a halas tacón át a fish and chips-ig bezárólag megannyi finomság közül választhatunk, de halászléért sem kell a szomszédba menni: dönts akár a pontyos, akár a harcsás verzió mellett, garantáltan odáig leszel meg vissza a pazar, halhússal gazdagon megpakolt, csípős levestől. Az úszós nyalánkságokon túl lángost és gofrit is ehetünk a Stégben, így akár télen is átélhetjük a balatoni életérzést!

1074 Budapest, Dob utca 13.

Bubba’s Downtown

A Bubba’s Water Grill lánc Funzine Kálvin téri főhadiszállásától csupán néhány percnyire található belvárosi étterme csapatunk egyik kedvenc tengeri ételeket kínáló helye. A Bubba’s Downtown étlapja két részből áll: a Surf fémjelzésű oldal a halas fogásokra koncentrál (rákok, kagylók, tintahalak, grillezett halak), míg a Turf-lap a húsételeket fedi le. A levesek között ott találjuk Bubba kapitány paradicsomos-fehérboros tengerész hallevesét, amibe tenger gyümölcsei és tengeri halfilé került, a napi hallevest, és a hagyományos, pontyból és harcsafilével készült halászlevet.

1056 Budapest, Papnövelde utca 10.

Pest-Buda

A Várnegyed egyik macskaköves utcácskáján, egy középkori házromra épült kétemeletes barokk épületben foglal helyet már több mint fél évszázada a Pest-Buda Vendéglő, mely megérdemelten a városrész legkedveltebb étterme. A helyiek és a turisták körében egyaránt népszerű hely a magyar kulinária széles, de még inkább látványos tárházát kínálja. Az illedelmes és mosolygós személyzet, a barátságos melegséget árasztó belső terek és a Mátyás-templom tornyára néző terasz tökéletesen egészítik ki a Pest-Buda fogásaiba rejtett gazdag aromákat. Minthogy a különféle folyami halakból készített ételek évszázadok óta fontos részét képezik a magyar konyhának, több klasszikussal is találkozhatunk a Pest-Buda étlapján, úgy mint a bajai halászlé, a túrós csuszával kínált harcsapaprikás, és a grillezett fogas filé garnélarákkal.

1014 Budapest, Fortuna utca 3.

Gundel Restaurant

A Wampetich Ferenc felügyelete mellett 1894-ben megnyitott éttermet Gundel Károly 1910-ben vette át, aki csakhamar a francia-magyaros gasztronómiai irányzat nemzetközileg csodált ékkövévé emelte a városligeti vendéglőt. Mindamellett, hogy az étlapon a két nemzet konyhájának megannyi klasszikusa helyet kapott, Gundelék több (azóta szintén klasszikussá vált) saját recepttel is hozzájárultak a vendégeken eluralkodó bőség zavarához, úgymint a palócleves, a somlói galuska, na meg a Gundel-család nevét viselő palacsinta, amit a vendéglátósnak először Márai Sándor felesége, Lola szolgált fel. A legendás desszert mellett a Gundel étterem ma is több tucat nemzetközi finomsággal kényezteti az éhesszájúakat: például különféle kaviráokkal, libamáj brulée-vel, vargánya velouté-vel és házi gyufatésztával kínált halászlével.

1146 Gundel Károly út 4.

Fáma

A magyar konyha hagyományos receptjeinek és Ázsiai egzotikus ízeinek határvonalán egyensúlyozó Fáma egyike Buda legfontosabb kortárs éttermeinek. Huszár Krisztián konyhája kétféle fúziós menüvel, menő, látványkonyhás belső térrel, és egy kiváló borlappal várja az ínyenceket ebédre és vacsorára. Az étlapon olyan, a neves séftől már megszokott minőségű, kreatív ételpárosításokat találunk, mint a sertés császárral készült vietnámi gulyás, egy makrélát, sertésfület, karfiolt és medvehagyma kaviárt ötvöző tál, vagy a yuzus tormával megbolondított tahi pisztráng sushi. A Fáma híres-neves, feketekagylóval és petrezselymes nudlival felturbózott ponty halászlevét a vacsoramenü részeként kóstolhatjuk meg.

1013 Budapest, Attila út 10.

Rosenstein

Ki gondolná, hogy ha minőségi magyaros fogásokra vágyik az ember, akkor a város legjobb zsidó éttermében érdemes kutatkodnia? A kilencvenes évek közepén megnyitott, akkor még szimpla étkezdeként működő Rosenstein az elmúlt bő húsz év során a város egyik legnépszerűbb családi kézben lévő éttermévé nőtte ki magát, amelynek étlapján boldogan megfér egymás mellett a kakastöke pörkölt, a sólet, a szalontüdő, meg a zsidótojás. A fúziós konyha íztengerének eme nemzetközi szigetén nem csak fizikai, de spirituális feltöltődésre is módunk nyílik: a Rosenstein nosztalgia-ízű halételei között összesen négy halászlevet találunk (három pontyból, a negyedik harcsafiléből készül), melyek mindegyike felér egy transzcendentális élménnyel – főképp, ha egy pohár finom fehér borral kísérjük le.

1087 Budapes, Mosonyi utca 3.

21 Hungarian Restaurant

Ha mindig is kíváncsi voltál rá, milyen is lehet egy hagyományos magyar étel az új évezred ízlése szerint elkészítve, de eddig nem találtad meg a számításaidat, kezdhetsz asztalt foglalni: a Várnegyed-beli 21 A Magyar Vendéglő a honi konyha legnagyobb kedvenceit vette elő, leporolta őket, figyelve arra, hogy az ízeknek ne essék semmi bántódása, és a 21. század összes okosságát felhasználva újraalkotta őket egy egészségesebb, könnyedebb verzióban. Az alapanyagokat helyi beszállítóktól veszik, minden napot a piacon kezdenek, a barokk miliő ellenére pedig a legmodernebb konyhatechnológiát alkalmazzák. A rövid, sallangoktól mentes menüből két ételt emelnénk ki: a gyufatésztás bajai halászlevet, és a ropogós harcsával kínált házitejfölös lencsefőzeléket.

1014 Budapest, Fortuna utca 21.

Stand25 Bisztró

A Bocuse d’Or európai bajnokságának győztese, Széll Tamás által alapított, és Szulló Szabinával közösen vitt bisztrót a Hold utcai Belvárosi Piac épületében találjuk. A tavaly nyitott Stand25 a teljes, zsíros, ízes valójában állítja elénk a magyar konyha nagy klasszikusait, a gulyás levestől kezdve a rakott krumplin keresztül a mangalicapofa pörköltig, valamennyi fogást szezonális, kiváló minőségű magyar alapanyagokból készítve. Idén karácsonykor a Stand25 Bisztró ünnepi ajánlata révén végre lehetőségünk nyílik saját otthonunk melegében élvezni a Michelin-csillagos ízeket: add le a pontyfilével és tejjel készült különleges halászlére szóló rendelésed december 18-ig az info@stand25.hu email címen, és vidd haza a Stand25-öt karácsonyra!

1054 Budapest, Hold utca 13.

Első Pesti Rétesház

Bár neve alapján a mennyei rétesek végtelen során kívül másra nem számítanánk, a Szent István Bazilikától nem messze, egy 1812-es építésű ház aljában helyet kapó Első Pesti Rétesház valójában egy egész klassz étlapot kalapált össze 2007-es indulása óta, fókuszban a magyar konyha nagy kedvenceivel. A hortobágyi palacsinta, borjú paprikás, kemencében sült csülök triumvirátus mellett világbajnok halászlevet is lehet itt kóstolni. Rétes és halászlé? Erre a karácsonyi kombóra képtelenség nemet mondani!

1051 Budapest, Október 6. utca 22.

Náncsi Néni Vendéglője

Ha egyszerre kívánod az otthonos, magyar ízeket, a természet közelségét, és az ünnepi hangulatot, akkor a Náncsi Néniben a helyed! Magasan a város fölött, a Budai-hegységben találjuk a legendás éttermet, a fővárosi lakosok kedvelt kulináris kirándulóhelyét egy szánkózással eltöltött kalóriaégetős nap után. Kínálatában megtaláljuk a hagyományos magyar konyha színe-javát, a fogások házias ízvilága pedig a legkritikusabb vendéget is garantáltan elvarázsolja. A kondérban főtt halászlé pontyból, friss harcsából, kárászból és keszegből készül, jó adag paprikával, tűzforrón tálalják, ahogy a nagyszülőknél szokás.

1029 Budapest, Ördögárok út 80.

Szentendrei határcsárda

A Szentendrei határcsárda 1929 óta várja tárt karokkal és töretlen sikerrel vendégeit: habár a régi idők itt rendezett szüreti táncairól már csak megfakult fotók tanúskodnak, az étterem cigányzenészei továbbra is rendületlenül húzzák a talpalávalót, a felszolgált eledelek pedig annyira gazdagok, ízletesek, és laktatóak, mint ahogy az a magyar konyha nagykönyvében is meg van írva. A csárda terjedelmes étlapja túlmutat a hortobágyi palacsinta-Jókai bableves-szarvaspörkölt tengelyen, és dunaparti étteremként tisztes hosszúságú hallapot is tartalmaz: többek között dorozsmai molnárponty, harcsapaprikás, mandulás pisztráng, és háromféle bográcsos halászlé áll a korgó gyomrú vendégek rendelkezésére.

2000 Szentendre, Ady Endre út 43.