Funzine Insider: Így töltjük a decembert

Beköszöntött a várva várt december, a karácsonyi vásárok, az ajándékvásárlás, és a család hónapja. Három Funzine-csapattag osztja meg veletek, hogyan tölti 2018 utolsó hónapját, hogyan és hol készül az ünnepekre.

Bogi tippjei

Kedvenc hely: Parázs Presszó

Egyik kedvenc helyem a Jókai utcában található Parázs Presszó, amely thai konyhára specializálódott. A thai ízek, mióta megismerkedtem velük rabul ejtettek.  A Parázsba egy véletlen folytán tértem be és az itt kóstoltak után azonnal az egyik kedvencemmé vált.  A berendezés keleties hangulatot áraszt, kicsit félhomályos, misztikusan sejtelmes a miliő. Ez találkozik a kávézók ücsörgésre, beszélgetésre alkalmas légkörével. Az étlapon az ételek thai nevei mellett magyarul is elolvashatjuk, hogy milyen fogásról is van szó, választást segítik az egzotikus ételekről készült színes képek.

Kedvenc időtöltés: Karácsonyi vásározás

Az évnek ebben a szakaszában számomra kihagyhatatlan, hogy el ne látogassak valamelyik karácsonyi vásárra. Az itt érezhető ellenállhatatlan illatok, fűszeres ízek és ragyogó fények minden évben magukkal ragadnak. Sötétedés után egy rövid séta a vásári környezetben elég hozzá, hogy tökéletes karácsonyi hangulatba kerüljek.  Idén a budapesti vásárok mellett szeretnék ellátogatni valamely vidéki város kisebb meghittebb atmoszférájú vásárára. Ezekről már rendkívül sok jót hallottam, úgyhogy ideje, hogy saját magam is szemügyre vegyem.

Vera tippjei

Kedvenc helyem: Újlipótváros

Nem is lehet kérdés, hogy a XIII. kerület egyik része, Újlipótváros a kedvenc városrészem Budapesten, hiszen ott születtem és nőttem fel és még ma is oda járok haza a „családi fészekbe”. Szeretem a kerület építészetét is, az 5-6 emeletes téglaépületeket, amelyek között nagyon sok art déco és Bauhaus stílusú is van. Újlipótváros legszebb része a Szent István park, – amit 1928-ban építettek egy parkettagyár helyére – és nemcsak azért, mert nosztalgikus érzéseket kelt bennem és anno itt tanultam meg biciklizni, hanem mert egy nyugodt, zöld oázis a Duna-parton, szemben a Margitszigettel, ami kiragad a szürke hétköznapokból. A kerület közlekedés szempontjából könnyen elérhető a négyeshatos villamossal, mégis kiesik a belváros forgatagából, egy különálló kis falunak mondható, ahol minden megtalálható. A Pozsonyi úton pedig egymást érik a jobbnál jobb éttermek, amelyek nyáron nagyon hangulatos terasszal csábítanak.

blank
Fotó: Karvaly Bence

Kedvenc időtöltésem: Sütés-főzés

Mivel mi inkább élményt szoktunk ajándékozni karácsonykor, és az egyik közös kedvencünk az evés és a főzés, ezért az ünnepek közeledtével már a menün kezdek agyalni. Általában ilyenkor rákattanok a receptoldalakra és a Tasty-videókra, hogy ihletet merítsek. Igyekszem mindig valami különlegessel készülni, de a hagyományos desszertek, mint például a mézeskalács, zserbó, bejgli se hiányozhatnak szenteste az asztalról. Terveim szerint idén Wellington-bélszín lesz a fő attrakció, természetesen Gordon Ramsay receptje alapján, hiszen ez az egyik leghíresebb fogása. Ti is főzzetek valami újat és finomat, ez az egyik legszuperebb közös program!

blank
Fotó: Deák Vera

 

Peti tippjei

Kedvenc hely: Kaffeine (Baross utca)

Szeretek új budapesti kávézókat felfedezni, mivel lételem a kávé, egyetlen napot sem bírok ki nélküli. A Baross utcai Kaffeine már régóta a kedvenc kávézóim között van. Elsősorban természetesen a finom kávé miatt, másodsorban pedig azért is, mert közel van a szerkesztőségünkhöz. A Kaffeineben mindig kedves a kiszolgálás, és bár nem eszek gyakran édességet, a Kaffeineben gyakran elcsábulok, mivel nagyon finom sütijeik vannak. A legjobban mégis azt imádom, hogy a kávékat mindig különböző, élénk színű csészékben szolgálják fel. Mivel egy kutyabarát helyről van szó, a kutya gazdák is gyakran megfordulnak itt.

blank

Kedvenc tevékenység: Olvasás

Mivel eléggé előretervezős típus vagyok, már most elkezdem beszerezni a karácsonyi ajándékokat. Muszáj legalább egy hónappal korábban elkezdeni az agyalást a karácsonyi ajándékokon, mivel nagyon nehezen tudom kitalálni, hogy a szeretteim minek örülnének a legjobban. A vásárlás mellett az októberi Margó Irodalmi Fesztiválon beszerzett könyveimet olvasom, mivel igazi könyvmoly vagyok. Most például Szöllősi Mátyás: Simon Péter és Fehér Boldizsár: Vak majom című könyvét.

blank

 

blank