Töltsd advent első vasárnapját a Vörösmarty téren! – Programajánló

Advent első vasárnapján gyertyagyújtással, fényfestéssel, még pompásabb díszkivilágítással, ingyenes családi és kulturális programokkal várnak a Vörösmarty téren!

Budapest egyik legforgalmasabb terén felállított óriás adventi koszorú négy gyertyáját az adventi vasárnapokon, így először december 2-án 16 órakor ünnepélyes keretek között, angyali kórus és fanfárok kíséretében gyújtják meg. Advent első vasárnapján Huszti Zoltán a Budapesti Magyar Szentek plébánia káplánja tart ünnepi beszédet a Magyar Katolikus Egyház, illetve a Katolikus Karitász képviseletében.

A több mint 3 méter átmérőjű, mintegy fél méter vastagságú adventi koszorú a tér legszebb dísze lesz, valamint az ünnepi hangulat egyik meghatározó, hagyományőrző jelképe is egyben. A több mint 4 mázsa vessző-alapot fenyő, moha, szalag, csipketermések és aranydíszek teszik még szebbé. A modern, de mégis autentikus koszorú a belváros szívében akár mindenki adventi díszévé válhat.

Adventi fényfestés

A Vörösmarty tér egyik jelképe a Gerbeaud Házban található kávéház, minden bizonnyal Budapest leghíresebb kávézója. A szecessziós-késő eklektikus impozánsa épület 1858-ban épült, idén 160 éves. A vásárt szervező BFTK – a téli fesztivál keretében – szeretné megmutatni Budapest építészeti kincseit is: fénnyel teszi még pompásabbá a házat.

December 1-24. között minden nap sötétedéstől fényfestés csodája várja a vásárlátogatókat! Nézze velünk egy meleg ital vagy finom étel társaságában, ahogy a fények segítségével megfestett ünnepi hangulatú képek megelevenednek a Gerbeaud Ház falán. A fényjáték megtekinthető minden nap 17 órától egészen a zárásig.

Hütte – Budapest sztorik és hangulatos irodalmi estek

A Hütte Bisztró és környezete a város igazi közösségi tere ebben az időszakban, ahol heti tematikus programokkal, magyar borok kóstoltatásával egészülnek ki az adott napra meghirdetett események, ezzel is hangsúlyozva, hogy a hagyomány és a szellemi értékek kéz a kézben járnak, mely egyben a közösségek összetartozásának erejét is jelképezi.

A Hütte Bisztróban kulturális programok és gasztronómiai bemutatók is várják a vendégeket hétről-hétre:

Keddenként 18:00 – 20:00 óra

Hütténkben gasztromesék Danival. azaz Bezerics Dani mesél borról, gasztronómiáról, hagyományokról és kultúráról, és kóstolót is ad ízekből, italokból.

Szerdánként 18:00 – 19:00 óra

Budapest titkai címmel Kiss Róbert Richárd Prima Primissima díjas újságíró mesél hazai utazási érdekességekről.

Csütörtökönként 17:00 – 18:30 óra

Hagyományok Háza vendégvárása, a Kárpát-medence hagyományait, kultúráját bemutató programok.

Péntekenként 18:00 – 19:00 óra

Az író karácsonya című irodalmi estet rendezünk ismert írók részvételével. Eljönnek és mesélnek: Ugron Zsolna, Schein Gábor, Saly Noémi és Závada Pál.

Szombatonként 10:00 – 18:00 óra

Szamos marcipán bemutató szórakoztatja az édességkedvelőket.

A hütte-programokról részletesen itt olvashatsz.

Színpad

A vásár ideje alatt a látogatókat közel 160 nívós program várja. A színpadon népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul koncertre kerül sor hétköznaponként és hétvégén egyaránt. A gyerekeket hétvégenként bábszínházi és zenés-táncos előadásokkal várják a színpadon.

Színpadi programokról bővebben itt olvashatsz.

Játszóház

A családok együtt vagy a gyerekek csoportokban készülhetnek megfogható formában az adventre: idén új kézműves játszóházban várják a gyerekeket, akik a gyertyaöntés, a mézeskalács-sütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit sajátíthatják el a fűtött faházban.

Számos egyéb programmal is megidézik advent szellemét, ünnepélyes szertartás keretében gyújtanak gyertyát az óriás koszorún, nyitott műhely keretében, avatják be egy-egy mesterség kulisszatitkaiba a látogatókat.

Családi programokról részleteket itt tudhatsz meg.

blank

Hagyomány

A Magyar Kézműves Szövetség szervezésében Nyitott műhely keretében a helyszínre telepített hagyományos kovácsműhelyben a kovácsmesterség kulisszatitkaiba avatják be a közönséget.

Mikulás

Találkoztál már az igazival? Ha nem, itt az ideje, hogy elsúgd neki kívánságait. Az igazi finn Mikulás magyarországi látogatása során a Vörösmarty téren várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Joulupukki, a finn Mikulás az idei évben is ellátogat az Európa 10 legszebb karácsonyi vására közé választott Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárba, 2018. december 6-án 16-17 óra között várja a gyerekeket a téren felállított színpadon.

A 20 éve fennálló vásárt egy olyan nagyszabású téli fesztivállá kívánja fejleszteni folyamatosan a BFTK, ahol egy hatalmas közösségi téren, az adventi időszakban, a karácsonyra méltóképpen készülve, vendégül láthatjuk a helyieket, a magyar családokat. A karácsonyt az egész keresztény világ ünnepli. A Vörösmarty téri téli fesztivál programjai, üzenete: hagyomány, ünnep, kereszténység és a családi értékek ápolása is ezt a várakozást szeretné valódi ünneppé tenni.

Bővebb információkért kattints ide.

blank