4 remek decemberi program az Opus Jazz Clubban

Az év utolsó hónapjára is megannyi programmal vár a Budapest Music Centerben az Opus Jazz Club. Decemberben is igen színes a kínálatuk: osztrák, finn és természetesen magyar fellépőkkel is találkozhatunk. Négy olyan programot gyűjtöttünk össze, melyekre ajánljuk, ha teheted, mindenféleképpen menj el. 

Jazz! | Marina & The Kats (A) – december 5, szerda – 20:00

A magukat a „világ legkisebb big-bandje”-ként aposztrofáló Marina & The Kats osztrák trió álomszerű időutazást kínál hallgatóinak Django Reinhart és Cab Calloway korába, az ellenállhatatlan dívák és az érzékien suttogó, varázsos hangú croonerek világába, amikor a mára már szinte elfeledett lindy hop vagy a collegiate shag számítottak a legdivatosabb táncoknak – hogy az út végén aztán finoman visszahozza közönségét az itt és most világába. A lendületes gypsy-jazz gitár, a fürge dallamok, a szellős snare dobok és Marina egyedülállóan elbűvölő hangja nosztalgikus és élvezetes koktéllá keverednek – azonnali mosolygásra késztetve hallgatóikat.

New Jazz From Finland | Mopo (FIN) – december 7, péntek  -20:00

A nevét a robogó, másnéven moped finn elnevezéséből nyert, energikus és virtuóz zenészekből álló finn Mopo trió már egy ideje felbukkant a jazz nemzetközi ízlésformálóinak radar-ernyőjén, köszönhetően a punk, a jazz és a finn természet által inspirált, senkihez sem hasonlítható zenéjüknek. Közel tíz éve nyűgözik le a közönséget Európa, Közép-Amerika és Afrika országaiban. 2016-ban Brémában, az európai jazz legnagyobb éves szakmai seregszemléjén adott koncertjük viharos sikert aratott, az Opus szervezői ekkor határozták el, hogy mihelyt lehetőségük nyílik rá, meghívják a triót a klubba.

NovaraJazz | Clock’s Pointer Dance (I) – december 14, péntek – 20:00

A Lombardiából érkező Clock’s Pointer Dance kvintett 2015 októberében alakult az első Annecy JazzForum alkalmából, ahol hazájuk egyik legfontosabb jazz rendezvényét, a ClusoneJazz Fesztivált képviselték. Azóta folyamatosan dolgoznak és játszanak együtt, s időközben felvették, majd tavaly az UR Records kiadónál meg is jelentették a zenekar nevét viselő első albumukat.

„A kvintett tagjai tagjai a jazz, a rock és a funk területén szerzett változatos stilisztikai élményeik és tapasztalataik energikus keverékét nyújtják zenéjükben. […] Míg a fúvósok jól felismerhető egyéni hangzásaiból kialakított izgalmas polifóniák és vibráló uniszónók rendkívül hatásosak, legalább annyira figyelemre méltóak a gitáros Bonifati harmonikus textúrái (kiváltképp zsigerből jövő kalandozásai a rock világába) és Sala gyakorlott, néha puszta kézzel előadott dobolása úgy ritmikailag, mint tónusaiban”, írta Ernesto Scurati jazz újságíró első albumukról.

Pátkai Rozina: Taladim – Lemezbemutató – december 15, szombat – 20:00

Pátkai Rozina, az olasz gyökerekkel rendelkező magyar énekesnő pályáját klasszikus énekléssel kezdte, majd elsősorban örökzöld brazil bossa nova dalok hazai előadójaként vált ismertté. Az elmúlt években számos alkalommal meglepte közönségét, először elektronikus zenei kísérleteivel, később rajzaival, kollázsaival, fotóival keltett nagy feltűnést. Kamaratrióját ugyancsak kísérletező attitűddel rendelkező zenészek alkotják: Ávéd János kortárs zeneszerző, jazz-szaxofonos és a Montreux-i Gitárverseny különdíját is elnyert Ifj. Tóth István gitárművész. A trióhoz a Taladim című új lemezen és a lemezbemutató koncerten napjaink magyar komolyzenei életének egyik legismertebb előadója, a csellista Rohmann Ditta és a mostanra már nemzetközi jazz zenei színtéren is elismert Dés András csatlakozik.