Ezt el kell olvasnod! – A postás mindig kétszer csenget: Az amerikai krimi mintapéldánya

Ha mindenidők legismertebb krimijeit kellene felsorolni, A postás mindig kétszer csenget biztosan köztük lenne. Legnagyobb örömünkre a magyar olvasók egy nagyszerű új kiadásban élvezhetik a híres könyvet.

Sok krimi rajongó álma vált valóra, amikor a 21. Század Kiadó útjára indította a Krimi klasszikusok sorozatát, melyet P. D. James 2 regényével debütált. A könyvek küllemükben a ’70-es években az Európa Kiadónál megjelent fehérgerincű krimisorozatra emlékeztet, melyeket közül néhány kötetet nagy valószínűséggel megtalálhatunk szüleink könyvespolcán, hamarosan pedig az új kiadásokat is beszerezhetjük, hiszen a 21. Század Kiadó folyamatosan bővíti a kínálatát.

blank
21. Század Kiadó

James M. Cain 1934-ben írt regénye (melyből több filmadaptáció is készült, például 1981-ben, Jack Nicholsonnal és Jessica Lange-dzsal) az amerikai krimi, az úgynevezett hardboiled krimikhez tarozik, melynek jellemzője, hogy a bűntény általában nagyvárosi környezetben történik, melyeket hivatásos nyomozók (nem Miss Marple-féle aggszüzek) derítenek fel, és nem ritkán az öklüket is használniuk kell, hogy kiderítsék az igazságot.

A postás mindig kétszer csenget központi karaktere Frank Chambers, egy nyughatatlan, szabadszellemű férfi, aki egy véletlen folytán keveredik Nick Papadakis út menti falatozójába, ahol végül állásajánlatot is kap, amit el is fogad. Persze nem a görögszármazású tulajdonos kedvessége fogta meg, hanem a férfi felesége, a gyönyörű Cora.

Frank és Cora számára gyorsan egyértelművé válik, hogy a kettejük közötti szenvedélyt nem tudják legyőzni, de nem is akarják. Ami igen nagy szerencse, tudván, hogy a másik iránti vágy hajtja előre a cselekményt.

Fejükbe veszik, hogy megölik Papadakis urat, hogy aztán boldogan éljenek, míg meg nem halnak. Igen ám, csakhogy a mesteri tervükbe hiba csúszik, és a görög túléli az ellene szőtt gyilkossági kísérletet. De vajon mit tesz az szerelmespár? Feladják, vagy tovább próbálkoznak?

A postás mindig kétszer csenget azzal lopja be magát a szívünkbe, hogy nem lehet tudni, hogyan fog alakulni a hős szerelmespár sorsa, hol nyerésre, hol vesztére áll az ügyük, a következő oldalon pedig újabb csavar jön be a történetbe.

Frank és Cora két ösztöneinek élő lény, akikkel talán nagyon is könnyen tud azonosulni az olvasó, éppen ezért nem ítéljük el őket gyilkossági kísérleteik miatt, hanem inkább szurkolunk, hogy sikerre vigyék a tervüket. Ahogy a karakterek sem fekete-fehér szereplők, hanem jóval árnyaltabb figurák, úgy a végkifejlet sem lesz egyértelműen boldog vagy szomorú, ennél sokkal életszagúbb befejezéssel kedveskedik nekünk Cain.

A postás mindig kétszer csenget megnyerő borítójával büszkén foglalhatja el helyét a kiadó Krimi klasszikusok sorozatában, melynek ez a darabja is kötelező olvasmány minden krimi rajongó számára.