Balatoni bormustra – Ezt a 8 borászatot keresd fel, ha a Balatonnál jársz

A második dolog, amire a Balaton szó hallatán a legtöbben asszociálunk, a bor – az első jó esetben maga a tó. Nem véletlen, hogy a magyar tengerről szinte egyből a borra gondolunk: imádjuk a balatoni borokat, ezért muszáj volt összegyűjtetnünk a kedvenc balatoni borászatainkat. 

Laposa Birtok

A minőségi gasztronómia iránt elkötelezett Laposa család egész évben várja a borozni vágyókat badacsonyi birtokán, melynek ikonikussá vált borteraszáról mindig lélegzetelállító a panoráma. A kiváló borok mellé hidegtálakról csemegézhetünk, melyek alapanyagát helyi termelők biztosítják. A gasztronómiai élmény a figyelmes felszolgálással biztosan teljessé válik.

8261 Badacsony, Bogyay Lajos utca 1.

Borbély Családi Pincészet

A Borbély család életében évtizedek óta jelentős szerepet tölt be a badacsonyi látkép, a szőlő, és a borkészítés iránti szeretet és tisztelet. 23 hektáron elterülő badacsonyi birtokukon modern és tradicionális technológiák alkalmazásával készítenek friss és egyedülállóan ásványos ízharmóniájú borokat. Minőségi termékeikben nagyon fontosnak tartják az eltérő tulajdonságú bortermő területek egyediségének hangsúlyozását. Mottójuk: “Tüzes borok, vulkáni ízek”, ez inspirálta őket különleges borválogatásuk összeállításában.

8258 Badacsonytomaj, Káptalantóti út 19.

St. Orban Étterem

A Laposa család nevéhez fűződő St. Orban Étterem a Badacsony-hegy szívében található, ahonnan kivételes kilátás nyílik a magyar tengerre. Ugyan télen inkább csak ábrándozhatunk a külső, lugassal futtatott kerthelyiségben elköltött ebédről, az étterem hangulatos belső tere, szezonális ételajánlatai és a badacsonyi borok kárpótolnak.

8261 Badacsony, Kisfaludy Sándor utca 5.

Kristinus Borbirtok

Kristinus Borbirtok tudatában van annak, hogy tevékenysége jelentős hatással van a környezetre, éppen ezért kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre. A Balaton déli partján fekvő, a dombok és erdő határolta borászat kiváltságos helyzetben van: a napsütéses órák száma és az itteni mikroklíma nagyon kedvező feltételeket biztosít, amelyek hozzájárulnak, hogy a Kristinusszőlő ízletes és érett legyen. A felbecsülhetetlen értékű napenergiát a birtok a működéséhez szükséges villamosenergia előállítására is használja, ezzel is csökkentve ökológiai lábnyomát. Sőt, hamarosan lehetőség lesz elektromos autók töltésére, és a mechanikai talajművelést is előnyben részesítik. A cél a folyamatos újrafeldolgozás, a lehető legtöbb fenntartható forrásból származó és szerves termék felhasználása minden munkafolyamatban.

A birtok “zöld” célkitűzései:

  • A jelenlegi rendszer olyan mértékű bővítése, hogy lehetséges legyen a birtok teljes áramigényének fedezése.
  • A vegyi anyagok csökkentése a szőlőültetvényeken és a pincében, illetve azok természetes vagy biológiai célú átalakítása.
  • A lehetőségekhez mérten a traktoros munka, a permetezés minimálisra való csökkentése.
  • Modern és hatékony hűtési technika bevezetése az alacsony energiafogyasztás érdekében.

8713 Kéthely, Hunyadi utca 99.

Válibor

Badacsony szívében található meg Váli Péter családi pincészete, amely egész télen minden hétvégén nyitott kapukkal várja a borok és a Balaton szerelmeseit. A Badacsonyörsön található pincéhez vendégház is tartozik, ahol az aktív téli programok, a disznóvágás és túrák után kellemes környezetben pihenheted ki a nap fáradalmait. Kipróbálhatod rétesnyújtó képességeid, tematikus borkóstolón ízlelgetheted a minőségi, Váli Péter gyermekeiről elnevezett balatoni borokat, és hozzá ízletes sajtokkal, kemencés sültekkel ismerkedhetsz.

8257 Badacsonyörs, Major út 46.

Ikon Borászat

Balatonlelle határában bukkanhatunk Rádpusztára, az IKON Borászat székhelyére. A 39 hektáros terület egykor a Tihanyi Apátsághoz tartozott, de 2007 óta a nagy múltú szőlő- és borművelő hagyományt a borászat folytatja. A pincészetben kiváló minőségű borokat készítenek, melyek elérhető áron vásárolhatók meg, ugyanakkor a dűlők egyedi fekvésének köszönhetően prémium kategóriás borok is a készlet részét képezik. Az IKON Borászat egész évben tárt karokkal várja a bor szerelmeseit, borkóstolókkal és pincelátogatással, festői környezetben.

8681 Látrány, Szent Borbála utca 1.

2HA Szőlőbirtok és Pincészet

A boutique-borászat kizárólag hordós érlelésű fehér- és vörösborokkal foglalkozik, nagy hangsúlyt fektetve a filoxéravész előtti balatonfelvidéki hagyományokra. Fajtaválasztékuk különlegessége az ősi etruszk eredetű, toszkán sangiovese, Tabunello nevű boruk alapanyaga.

8265 Tapolca

Kislaki Borkert

Szőlőkislakon a Kislaki Borkertben, Balatonboglártól 3 kilométerre az őszi/téli időszakban bejelentkezés alapján fogadják a vendégeket, akik igény esetén exkluzív borkóstolón és dűlőtúrán is részt vehetnek Légli Géza vezetésével. A Kislaki borok Szőlőskislakon kívül, három budapesti helyszínen is beszerezhetők!

8691 Balatonboglár-Szőlőskislak, Fő utca 44.