5 izgalmas program a Fonó októberi kínálatából

Mivel októberre is rengeteg programmal készült a Fonó, megkönnyítjük a dolgod, és kiválogattuk azt a hatot, amit mi biztosan nem hagynánk ki a helyedben. Mutatjuk is a Fonó legjobb közelgő programjait. 

Kapela Maliszów (PL), Enyedi Ágnes és a Bandárium – október 13. 20:00

A lengyel Kapela Maliszów egy családi zenekar, Jan Malisz és gyermekei, a kézi dobon játszó Zuzanna és a hegedüs Kacper alkotja a triót. Zenéjüket Lengyelország különböző régióinak – elsősorban a górlicei – népdalai és hagyományos tánczenéje ihlette. Lendületes és kreatív zenéjük, nem csak a régi dallamok akadémikus rekonstrukciója, hanem ezek alapján saját zenét hoztak létre, amiben fontos szerepe van az improvizációnak, a jazz és a világzene hatásainak is. A zenekar alapítója, Jan Malisz a zeneszerzés mellett hangszerkészítéssel is foglalkozik, műhelyében hegedűket, tekerőlantokat, nyckelharpákat és számos fúvós és ütös hangszert készít.

Enyedi Ágnes a hagyományos magyar népzene ihletett tolmácsolója. Tehetségével és a népzene iránti elköteleződésével hamar kitűnt generációja énekesei közül, így nyerhette el a Népművészet Ifjú Mestere és a Junior Prima Díjakat is. Talán erdélyi gyökereinek is köszönheti azt az elmélyült figyelmet, amellyel a népzene felé fordul: népzenei gyűjtések során találkozhatott a paraszti kultúra utolsó emlékeivel, a tágabb összefüggésekre pedig néprajzi tanulmányai világítottak rá.

Esszencia koncert – október 19. 20:00

Népzene, klasszikus zene és jazz, idős és fiatal, régi és új, nő és férfi, vidám és szomorú, hagyományos és progresszív. Ez az esszencia, ahol a világ sokszínűségéből fakadó ellenétek éppolyan természetességgel léteznek együtt és egymás mellett a zenében, amire a való életben is vágyunk, tisztelve egymást, tanulva a másiktól. Tagjai kiforrott, egyénenként már elismert előadó- és zeneművészek találkozása. Együtt muzsikálásuk abbéli örömüknek kifejezése, hogy sokféleségükben megtapasztalhatják az egységet és ezáltal létrehoznak egy csakis rájuk jellemző belső harmóniát.

Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák – október 20. 20:00

Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák műsorában összeolvad a magyar kultúra, és a rock’ ‘ oll forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. A rendkívül energikus produkció mosolya bearanyozza a velük töltött tartalmas, információban, és humorban gazdag estét. Számos ponton utal a rock’ ‘ oll forradalom, az amerikai zenei kultúra és a zenekar elképzelésének kapcsolatára.

blank

Magos Együttes lemezbemutató koncertje és táncház – október 26. 19:00

A Magos Együttes védjegyévé vált a magyarpéterlaki népzene. A koncertjeik és táncházaik ma már elképzelhetetlenek a „Csiszár Aladár bácsi-féle péterlaki menet” nélkül. Nagy örömünkre a Magos mellett itt lesznek a Mesterek, a magyarpéterlaki zenészek is: Csiszár Aladár prímás, Lunka Albert brácsás és Ötvös János nagybőgős.

blank

David Yengibarian trió, Úzgin Üver – október 27. 20:00

A kecskeméti Úzgin Űver zenekar új lemezzel jelentkezett. A Patak az 1991-ben alakult együttes 8. albuma, de ez lesz az első, ami hanglemezen is kiadásra került. A hat kompozíciót tartalmazó új albumot, a három alapító tag, Farkas Marcsi, hegedűs, Majoros Gyula, fúvós és Homoki Péter, gitáros és a lemez producere készítették.
Az Úzgin Űver esetében a hagyományos folkot éppúgy magunk mögött hagyjuk, mint a belőle kialakult világzenét.

blank