A vénkisasszony, aki mindig kiszagolja a bűnt – Az 5 kedvenc Miss Marple-regényünk

Hiába Hercule Poirot Agatha Christie leghíresebb nyomozója, Miss Marple neve sem ismeretlen a krimirajongók előtt. Az idős vénkisasszony a Christie-rajongók örök kedvence, ám azok számára, akiknek nem cseng ennyire ismerősen a név, elöljáróban legyen elég annyi, hogy alighanem Miss Marple a világirodalom legszívósabb, legagyafúrtabb vénkisasszonya, aki mindig mindenkiről a legrosszabbat feltételezi – és mindig igaza is van.

Ha már régen nem olvastál jó krimit, összegyűjtöttünk 5 Miss Marple-regényt, melyekben biztosan nem fogsz csalódni. Mivel fennáll a lehetősége, hogy Christie-világa teljesen magadba szippant, figyelmedbe ajánljunk a hétvégén megrendezett Agatha Christie Fesztivált, a krimirajongók mennyországát, ahol még közelebb kerülhetsz a krimik világához.

Gyilkosság a paplakban

Miss Marple Poirot-val ellentétben először novellákban tűnt fel, nem pedig regényben. Első könyves megjelenése 1930-ban történt, ekkor adták ki ugyanis a Gyilkosság a paplakban című krimit, melyben az utálatos Protheroe ezredest gyilkolják meg, ráadásul pont a paplakban! A krimi szokás szerint egy aprócska vidéki falucskában játszódik, ami csak távolról tűnik békésnek, valójában rengeteg gyűlölködést és rosszindulatot rejtenek a mosolygós arcok. Mielőtt elkezdenénk latolgatni, vajon ki lehet a gyilkos, hadd áruljuk el, hogy az írónő egyik interjújában elárulta, hogy bárkiből képes lenne gyilkost csinálni, kivéve a papokat.

blank

Nem zörög a haraszt

A korábban Láthatatlan kéz címmel megjelent történetet a második világháborúban balesetet szenvedő, Jerry szemszögéből olvashatjuk, aki azért költözik vidékre, hogy kipihenje sérüléseit. A vidéki kiruccanásra vele tart a húga is, aki minden, csak nem vidékies. Azonban még Angliának ebben az isten háta mögötti szegletében is bőven akadnak elfojtott indulatok. A település lakosainak lelki békéjét névtelen levelek borzolják fel, melyekben kivételesen ronda dolgokat állítanak a címzettjükről. A helyzet egyre jobban elmérgesedik, mígnem egy törékeny öregasszony, Miss Marple színre nem lép.

blank

Egy marék rozs

Agatha Christie erőszeretettel idéz gyermekverseket a könyveiben. Az Egy marék rozs is egy gyerekmondókáról kapta a címét, ám ez ne tévesszen meg senkit: ezúttal is egy nagyon furmányos esettel találja szembe magát Miss Marple, aki az egyik régi szobalánya segítségére siet. A lány egy olyan családnál dolgozik, ahol a családfőt, a kétes üzleti ügyekbe keveredő Rexet megmérgezik. Abban a percben, hogy bejelentik a halálhírét, családja máris rávetné magát a hatalmas örökségre. Mint az hamarosan kiderül, a família összes tagjának nyomós oka volt rá, hogy megszabaduljon a sokak által utált Rextől.

A könyvből készült filmet az Agatha Christie Fesztiválon is levetítik. Jegyvásárlásért kattints ide.

blank

Gyilkosság meghirdetve

Egy vidéki újság szenzációs hírrel jelenik meg. Az egyik hirdetése szerint október 29-én az egyik házban pontosan 18:30 perckor gyilkosság fog történni. Az említett cím a Little Paddocks, ahol a lakók semmit sem tudnak a névtelenül feladott hírről, sem arról, hogy bárki a halálukat kívánná. A kijelölt időponthoz közeledve sherryt bontanak, fogadják a szomszédjaikat, akiket a kíváncsiságuk hajtott oda, majd várnak. Aztán a villany hirtelen kialszik, és eldördül egy lövés.

blank

Holttest a könyvtárszobában

Agatha Christie egy interjújában elárulta, hogy a Holttest a könyvtárszobában regényének a kezdésére volt a legbüszkébb. A történet Mrs. Bantry, Miss Marple legjobb barátnőjének rossz álmával kezdődik, ám a leglidércesebb rémálmaival akkor kell farkasszemet néznie, miután felébred. Az idős nő könyvtárszobájában ugyanis egy fiatal nő holttestére bukkannak. Mrs. Bantry természetesen egyből barátnőjéhez, Miss Marple-höz rohan, hogy kiderítsék, kicsoda ez az ismeretlen nő. Elég hosszú és szövevényes utat kell bejárniuk, mielőtt az ügy végére járnának, de a gyilkos – nyilvánvalóan – ezúttal sem maradhat leleplezetlenül.

blank

Ha Christie-rajongó vagy, te sem hagyhatod ki az írónő születésnapján, vagyis a szeptember 15-én valamint 16-án rendezett Agatha Christie Fesztivált, ahol filmklubbal, kerekasztal-beszélgetésekkel és színházi előadással is várnak.

Részletekért kattints ide.

blank