Különleges hullócsillagzáporra számíthatunk idén

Kívánságokkal elő, az év egyik legkedveltebb égi jelenségének tetőpontja éppen a mostani hétvégére, újholdas időszakra esik! Az égbolton hullócsillagok hada – óránként akár 60-70 db – tűnik majd fel egy röpke pillanatra, és cikkünkből kiderül, mikor érdemes az eget kémlelned.

Minden évben tűkön ülve várjuk az augusztusi csillaghullást, amit a NASA szakértője, Bill Cooke az év legszebb meteorzáporaként említett nemrégiben. A Perseidák (Perseus a görög mitológia alajka, Mükéné alapítója és királya, akinek fiaira utal a Perseidák elnevezés) meteorraj érkezésekor a Hold fénye nem fogja bevilágítani az eget, így sokkal látványosabb lesz a meteorzápor, mint a korábbi években. Remélhetőleg az erős fényszennyezés ellenére itt, a fővárosban sem fogunk lemaradni róla. Cooke szerint a csúcspont az augusztus 12-ről 13-ra virradó éjszakán várható, de az azt megelőző éjszakán is látványos égi showra lehet számítani. Állítólag a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz és a Vénusz is látható lesz.

Honnan nézd a csillaghullást?

Nem mondunk újat azzal, hogy ha nem akarsz lemaradni, olyan helyet kell keresned, ahol a közvilágítás nem rontja a „látási” viszonyokat. Budapesttől távolabb eső településekről, vagy a város magasabb pontjairól nagyobb esélyed lesz gyönyörködni az év legszebb csillagászati jelenségében, de valószínűleg a belvároson kívüli városrészeken sem lehet gond. Ha biztosra mennél, irány a János-hegy, a Normafa, a Kis-Svádbegy vagy a Sashegy, ahol éjféltől pirkadatig gyönyörködhetsz a száguldozó tűzgömbökben!