Lenyűgöző magyar tájképek a vásznon a KOGART aktuális kiállításán

Az elbűvölő szépségű balatoni város szerencsés helyzetben van: csodás panorámája és lebilincselő hangulata miatt ezrek vágyódnak oda, ám kulturális kincsei és remek rendezvényei is erős részét képezik csáberejének. A KOGART (Kovács Gábor Művészeti Alapítvány) tihanyi galériájában sosem áll meg az élet, két remek kiállítást ajánlunk a figyelmedbe!  

Táj – kép – történetek a 19. századi magyar festészetből
(július 7. – szeptember 16.)

A tihanyi galéria nagy volumenű nyári kiállításnak ad otthont a magyar tájképfestészet korai aranykorának bemutatására koncentrálva, melyben az ideális és a romantikus tájfestészet jellegzetes témái és motívumai elevenednek meg. A tárlat részeként mitológiai témák, várábrázolások, és orientalista tájképek is bemutatásra kerülnek.

A kiállított művek egy különleges gyűjtemény részei: az alkotók az Itáliában letelepedett id. Markó Károly és tanítványai, Ligeti Antal, Telepy Károly, és sokan mások, akikben a mester személyén túl az is közös, hogy ecsetvonásaikkal meghatározó szerepet vállaltak a magyar tájfestészet európai színvonalra való emelésében. Gyertek ti is, gyönyörködjünk együtt a legszebb hazai tájképekben!

Tihany Vonzásában: Válogatás Borsos Miklós szobrászművész munkáiból (állandó kiállítás)

Borsos Miklós (1906-1990) a 20. század egyik legnagyobb magyar szobrásza, akinek alkotásai – a művész Tihanyhoz való kötődése miatt – állandó kiállításon szerepelnek a galériában. Rengeteg külföldi élménye, Olaszországban és Franciaországban töltött évei rendkívül agy hatással voltak rá, ám az alapokat akkor sajátította el, amikor gyermekként Nagyszeben utcáit járva tágra nyílt szemekkel figyelte, hogyan dolgoznak műhelyeikben a kőfaragók, ötvösök és aranyművesek.

A szobrászat és a rajzolás mellett a zenélés, konkrétan a hegedülés is óriási szeletet képez Borsos Mihály alkotói életművében; minden olyan, akár egy tökéletesen megkomponált zenemű, aminek részei egyenként is különálló egységet képeznek, mégis úgy harmonizálnak a többi művel, mint hangok és ütemek a partitúrában.

Kövesd a galéria eseményeit és kattints ide, ha szeretnél többet megtudni az aktuális kiállításokról!